Preturile medii ale alimentelor de baza din marile lanturi comerciale au scazut cu pana la 34%, in contextul aplicarii prevederilor ordonantei privind plafonarea adaosurilor comerciale, cele mai mari reduceri fiind la fructe si legume, potrivit datelor analizate de Consiliul Concurentei.
"Astfel, comparativ cu preturile medii din luna iunie, la 1 august, cele mai mari reduceri aplicate de marile lanturi de retail s-au inregistrat la fructe si legume. Pretul strugurilor a inregistrat o scadere medie de aproape 34%, fiind urmat de prune, al caror pret a scazut cu circa 30%, cartofi (28,4%), ardei gras (27,5%), ardei Kapia (25,6%), morcovi (24,2%) si pepene (22,2%)", se precizeaza intr-un comunicat al autoritatii, remis
Agerpres.
Pretul mediu al carnii a scazut cu pana la 12,1%, in timp ce pretul mediu al lactatelor a inregistrat o reducere de pana la 12,3% la 1 august fata de iunie. Laptele, vizat in continuare de acordul voluntar privind reducerea pretului, a raportat o scadere de 5,3%, ajungand sa coste, in medie, 5,05 lei. Pretul laptelui proaspat romanesc inregistrase, din luna mai, reduceri, in medie, de 20% in cea mai mare parte a magazinelor, in urma acordului mentionat, subliniaza sursa citata.
"In urma analizei, am remarcat scaderi ale preturilor, ce depasesc 40% in cazul unor produse disponibile in anumite magazine, cum ar fi pepenele, aripile de pui, ceapa si ardeii Kapia, si chiar 50%, daca vorbim de morcovii, prunele, strugurii si cartofii din anumite lanturi de retail", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Celelalte produse care se regasesc in cosul de baza, precum painea, uleiul, ouale, zaharul si malaiul au inregistrat si ele reduceri de pret.
Dintre produsele vizate de reducerea adaosului comercial, doar la mere rosii s-a constat o crestere de 3,6%, pana la pretul de 3,9 lei, cauza fiind sezonalitatea, recolta merelor fiind realizata toamna, a explicat Consiliul Concurentei.
La 1 august 2023, a intrat in vigoare Ordonanta de Urgenta a Guvernului care stabileste masuri temporare de combatere a cresterii excesive a preturilor la 14 grupe de alimente de baza: paine, lapte, branza, iaurt, faina, malai, oua, ulei de floarea-soarelui, carne proaspata de pui, carne proaspata de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeti vrac si zahar.