Consiliul Concurentei propune reglementarea tarifelor notariale, explicand ca doar renuntarea la taxa pentru redactarea contractului, care reprezinta 15% din costul final, ar duce la economisirea la 15-30 milioane de euro anual pe intreaga piata.
de Irina Crudu
"Exista loc de scadere a tarifelor pe piata notariatelor, in prezent foarte reglementata, si deci cu o concurenta scazuta. Numai faptul ca notariatele au putut sa-si permita reducerea cu 30% a tarifelor pentru cei care achizitioneaza o casa prin programul Prima Casa arata ca lucreaza cu marje de profit foarte mari. Vom propune Parlamentului si Guvernului, printre altele, renuntarea la taxa de redactare a contractului, care este tip, deci nu presupune niciun efort suplimentar din partea notarului. Ea reprezinta 15% din valoarea totala platita la notar si ar duce la economii de 15-30 milioane de euro anual", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedinte al Consiliului Concurentei.
Acesta mai propune si eliminarea restrictiilor de pe piata notariala care duc la existenta unui numar mic de notari pe intreaga piata si deci la tarife mari. Cresterea gradului de transparenta este si ea o masura vizata de CC, Bogdan Chiritoiu explicand ca si acest lucru ar putea duce la scaderea tarifelor, oamenii putand compara ofertele existente pe piata.
Costurile tranzactiilor
La o tranzactie de 100.000 de euro fara ipoteca 61% din costurile anexe merg inspre agentia imobiliara, 18% spre impozit (calculat la o valoare minima), 16% spre notar, cate 2% spre intabulare si cadastru, si 1% spre evaluator.
In Romania, costurile aferente unei tranzactii imobiliare de 100.000 de euro ajung la aproximativ 10% din costul total, potrivit unui studiu realizat de Consiliul Concurentei in 21 de state membre ale Uniunii Europene.
In medie, in Romania se plateste 5.000 euro pentru intermedierea tranzactie, peste media europeana de 3.764 euro, 150 euro spre serviciile tehnice (intabulare si cadastru), mult sub media europeana de 464 euro, 1.070 euro pentru serviciile juridice, media europeana din cele 21 de tari fiind 916 euro, 150 euro taxa de inregistrare a tranzactiei si 1.500-2.500 de euro pentru taxa de transfer, mai putin decat media europeana de 229 euro, respectiv 3.660 euro.
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Serviciile notariale din Romania sunt caracterizate printr-un grad de reglementare ridicat in raport cu media europeana, in timp ce gradul de protectie al consumatorului este mai scazut. De exemplu, sistemul notarial romanesc este mai reglementat decat cele din Germania, Spania, Franta, Italia sau Austria, si mult mai reglementat decat cele din Anglia, Suedia, Danemarca sau Finlanda. Reglementarile vizeaza restrictionarea ofertei de servicii, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania stabilind anual numarul persoanelor care pot intra in aceasta profesie, si stabilirea unor tarife in mod arbitrar, in afara mecanismului normal reprezentat de interactiunea dintre cerere si oferta. "Astfel, costul, in suma absoluta, aferent serviciilor notariale prestate in cadrul unei tranzactii imobiliare in valoare de 100.000 euro este mai mare in Romania, avand in vedere onorariul minim, decat in state precum Germania, Spania, Olanda, Portugalia, Polonia, sau Slovenia.
Pentru acest tip de servicii in Romania se plateste minim 1.070 euro, pe cand in Cehia se platesc 500 euro, in Finlanda - 77 euro, in Germania - 578 euro, in Olanda - 661 euro, Slovacia - 420 euro si in Spania - 479 euro.
Doar 6 tari din cele 21 monitorizate de Consiliul Concurentei, Scotia, Austria, Belgia, Franta, Grecia si Italia, au preturi mai mari la serviciile juridice decat Romania.
"Costul real al serviciilor notariale, reprezentat de nivelul onorariilor ajustate cu venitul mediu si exprimate ca procent din valoarea tranzactiei, este cel mai ridicat in Romania din cele 21 de state membre UE analizate, fiind de peste 4 ori peste medie. In comparatie cu alte state europene, Romania are un cost real al serviciilor notariale mai mare de 7 ori decat Portugalia, de 14 ori decat Germania, de 5 ori decat Franta, de 6 ori decat Austria sau Spania si de 4 ori decat in Belgia. Chiar in comparatie cu state central si est europene, precum Polonia, Ungaria sau Slovenia, Romania are onorariile notariale reale mai mari", se precizeaza in raportul Consiliului Concurentei.
Sursa: jurnalul.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE