Discutiile despre salariile din Justitie starnesc adesea controverse, mai ales in contextul reducerilor de sporuri si reformelor bugetare initiate de Guvernul Bolojan, pentru a reduce deficitul si a diminua riscul ca Romania sa intre in incapacitate de plata. Simplu spus: in faliment.
Daca esti interesat sa afli cat castiga un judecator sau un procuror in 2025, cum au evoluat salariile magistratilor si de unde provin banii pentru aceste cresteri, citeste articolul de mai jos.
O informare recenta a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) aduce clarificari privind veniturile nete din sistemul judiciar.
Potrivit CSM, aproximativ 45% dintre judecatori (2315 din totalul celor 5068 de judecatori in functie) activeaza la nivelul judecatoriilor, unde salariile se situeaza in intervalul 6990 lei/net pentru un judecator stagiar, 10.486 lei/net pentru un judecator de judecatorie in primii ani de cariera si ajunge, dupa 20 de ani vechime in functie, pana la suma de 16.157 lei/net la judecatorie.
La instantele si parchetele superioare, spre exemplu, un judecator de curte de apel sau un procuror de la parchetul de pe langa curtea de apel, are un venit net de 16.309 lei si poate ajunge, dupa 20 de ani vechime in functie, la maxim 20.345 lei/net. La nivelul curtilor de apel activeaza 930 de judecatori, respectiv aproximativ 18% din totalul judecatorilor in functie.
Totodata, CSM informeaza ca raportul dintre venitul brut al unui judecator definitiv, recent incadrat la judecatorie, si venitul mediu brut pe economie, conform INS, este 1.90, similar indicelui mediu european pentru salariile judecatorilor la inceput de cariera, potrivit celor mai recente date publicate de CEPEJ (tot 1.90).
=> Citeste si De ce se pensioneaza judecatorii la 52 de ani? CSM explica fenomenul si trage un semnal de alarma
Potrivit unei analize facute de jurnalistii Europa Libera, in 2024, Guvernul Ciolacu a utilizat cel putin 1,5 miliarde de lei din fondul de rezerva bugetara pentru achitarea diferentelor salariale ale magistratilor, pe care acestia le-au castigat in justitie.
Este vorba despre decizii definitive si executorii in instanta de recalculare a salariilor de baza, incepand cu 1 ianuarie 2018, de cand s-a aplicat noua lege a salarizarii unitare, la o valoare a VRS de 605,2 lei (in loc de 484,18 lei) – adica o crestere procentuala de 25%.
In plus, magistratii au obtinut si plata tuturor diferentelor restante retroactiv, dar si a sporurilor la noua valoare a salariului de baza.
Iata ce inseamna aceasta modificare pentru un judecator cu 10 ani vechime, luat ca exemplu.
- salariu de baza anterior: ~18.000–22.000 lei/luna brut
- salariu dupa majorare cu 25%: ~22.500–27.500 lei/luna brut
Potrivit sursei citate, din totalul de 2,1 miliarde de lei, alocat in 2024, cel putin 1,5 miliarde de lei au mers catre diferente salariale restante si dobanzi, astfel:
- ICCJ = 380 milioane de lei (iunie 2024), 47 milioane de lei (noiembrie 2024) si 919 milioane de lei (decembrie 2024)
- Ministerul Public (Parchetele) = 160 milioane de lei (iunie 2024), 8,4 milioane de lei (noiembrie 2024) si 595 milioane de lei (decembrie 2024)
- Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) = 36,5 milioane de lei (iunie 2024)
- Curtea Constitutionala (CCR) = 5,6 milioane de lei (iunie 2024), 23 milioane de lei (august 2024)
Sporurile salariale exista in Romania inca din perioada comunista.
Desi au fost gandite initial ca o forma de compensare pentru munca in conditii speciale, treptat, aceste stimulente financiare au devenit "regula" si au ajuns sa fie folosite ca un mod de a completa salariile angajatilor din sistemul de stat.
Conform Legii 153/2017, principalele sporuri pentru angajatii din Justitie sunt urmatoarele:
- Spor pentru risc si suprasolicitare neuropsihica: 50%
- Spor pentru activitate neintrerupta: 10%-25%
- Spor pentru conditii vatamatoare: pana la 15%
- Spor pentru confidentialitate: pana la 10%
- Spor pentru judecatori, personal de specialitate sau auxiliar detasati in penitenciare: pana la 20%
Acestor sporuri li se pot adauga unele specifice, negociate prin contractele colective de munca.
Recent, Guvernul Bolojan a redus sporul pentru conditii vatamatoare la 300 de lei brut (aproximativ 172 de lei net) pentru toti angajatii din sistemul public. Aceasta reducere a fost implementata printr-o OUG, ca parte a masurilor de reducere a cheltuielilor bugetare. Pana la aceasta masura, sporul putea ajunge pana la 15% din salariul de baza, dar acum este limitat la 300 de lei brut lunar.
In prezent, sporul pentru conditii vatamatoare este primit de multi dintre angajatii din institutii de stat. Cu toate acestea,
conform legii, la stabilirea sporului pentru conditii periculoase sau vatamatoare de munca ar trebui sa fie luate in vedere urmatoarele aspecte:
- existenta factorilor nocivi si mecanismul de actiune a acestora asupra organismului,
- intensitatea de actiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori,
- durata de expunere la actiunea factorilor nocivi,
- existenta unor conditii de munca ce implica o suprasolicitare nervoasa, care determina un risc de imbolnavire sau de accidentare,
- structura si nivelul morbiditatii in raport cu specificul locului de munca.
Ordonanta de urgenta a Guvernului a intrat in vigoare la 1 iulie si se va aplica pana la finalul anului 2026.
Redam in randurile de mai jos cate pasaje extrase din Legea 153/2017 [actualizata 2025], cu privire la salarizarea judecatorilor, procurorilor si magistratilor-asistenti.
"Sectiunea a 2-a Principiile sistemului de salarizare
Articolul 6
Principii
Sistemul de salarizare reglementat prin prezenta lege are la baza urmatoarele principii:
a) principiul legalitatii, in sensul ca drepturile de natura salariala se stabilesc prin norme juridice de forta legii, cu exceptia hotararilor prevazute la art. 11 alin. (1), conform principiilor enuntate de art. 120 din Constitutia Romaniei, republicata, dar cu incadrare intre limitele minime si maxime prevazute prin prezenta lege;
b) principiul nediscriminarii, in sensul eliminarii oricaror forme de discriminare si instituirii unui tratament egal cu privire la personalul din sectorul bugetar care presteaza aceeasi activitate si are aceeasi vechime in munca si in functie;
c) principiul egalitatii, prin asigurarea de salarii de baza egale pentru munca cu valoare egala;
d) principiul importantei sociale a muncii, in sensul ca salarizarea personalului din sectorul bugetar se realizeaza in raport cu responsabilitatea, complexitatea, riscurile activitatii si nivelul studiilor;
e) principiul stimularii personalului din sectorul bugetar, in contextul recunoasterii si recompensarii performantelor profesionale obtinute, pe baza criteriilor stabilite potrivit legii si regulamentelor proprii;
f) principiul ierarhizarii, pe verticala, cat si pe orizontala, in cadrul aceluiasi domeniu, in functie de complexitatea si importanta activitatii desfasurate;
g) principiul transparentei mecanismului de stabilire a drepturilor salariale, in sensul asigurarii predictibilitatii salariale pentru personalul din sectorul bugetar;
h) principiul sustenabilitatii financiare, in sensul stabilirii nivelului de salarizare pentru personalul bugetar, astfel incat sa se asigure respectarea plafoanelor cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat, stabilite in conditiile legii;
i) principiul publicitatii in sensul transparentei veniturilor de natura salariala, precum si a altor drepturi in bani si/sau in natura pentru toate functiile din sectorul bugetar.
(...)
ANEXA nr. V
CAPITOLUL I
Indemnizatia de incadrare pentru judecatori, procurori, magistrati-asistenti
A. Indemnizatia de incadrare pentru judecatori si magistrati-asistenti

NOTA:
1. Prin "vechime in functie", in sensul prezentului capitol, se intelege vechimea in functia de judecator, procuror, personal asimilat acestora, magistrat-asistent sau auditor de justitie.
2. Promovarea judecatorilor, a personalului asimilat acestora si a magistratilor-asistenti se face doar prin examen sau concurs, in conditiile Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
3. Indemnizatia de incadrare/coeficientul cuprinde sporul de vechime in munca corespunzator gradatiei.
B. Indemnizatia de incadrare pentru procurori

NOTA:
1. Prin "vechime in functie", in sensul prezentului capitol, se intelege vechimea in functia de judecator, procuror, personal asimilat acestora, magistrat-asistent sau auditor de justitie.
2. Promovarea procurorilor, a personalului asimilat acestora si a magistratilor-asistenti se face doar prin examen sau concurs, in conditiile Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
3. Indemnizatia de incadrare/coeficientul cuprinde sporul de vechime in munca corespunzator gradatiei.
(....)
Capitolul VIII Reglementari specifice personalului din sistemul justitiei
Sectiunea 1 Dispozitii comune
Articolul 1
Dispozitiile prezentului capitol reglementeaza salarizarea si celelalte drepturi salariale ale:
a) judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, de la curtile de apel, tribunale, tribunalele specializate si judecatorii, procurorilor de la parchetele de pe langa aceste instante, judecatorilor militari si procurorilor militari de la instantele si parchetele militare, ale inspectorilor judiciari, membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, ale personalului de specialitate juridica asimilat magistratilor potrivit Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ale auditorilor de justitie, precum si ale magistratilor-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie;
b) asistentilor judiciari;
c) personalului auxiliar de specialitate si personalului conex din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea;
d) personalului de instruire, precum si ale personalului care ocupa functii auxiliare din cadrul Institutului National al Magistraturii si al Scolii Nationale de Grefieri, personalului de specialitate criminalistica si personalului auxiliar de specialitate criminalistica din cadrul Institutului National de Expertize Criminalistice si al laboratoarelor de expertize criminalistice;
e) specialistilor din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, inclusiv al Directiei Nationale Anticoruptie, Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si al celorlalte parchete, precum si specialistilor in domeniul informatic din aparatul propriu al Ministerului Justitiei, al Consiliului Superior al Magistraturii, al Inaltei Curti de Casatie si Justitie si al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, al Inspectiei Judiciare, al Institutului National al Magistraturii si al Scolii Nationale de Grefieri, al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea;
f) personalului de probatiune si personalului din cadrul Oficiului National al Registrului Comertului.
Articolul 2
(1) Salarizarea si celelalte drepturi ale judecatorilor militari si procurorilor militari se asigura de Ministerul Apararii Nationale, potrivit prevederilor prezentei legi si reglementarilor referitoare la drepturile materiale si banesti specifice calitatii de militar activ. Salarizarea si celelalte drepturi ale procurorilor militari din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie se asigura de aceasta, potrivit prevederilor prezentei legi si reglementarilor referitoare la drepturile materiale si banesti specifice calitatii de militar activ.
(2) Salarizarea si celelalte drepturi ale personalului auxiliar de specialitate si personalului conex militar si civil de la instantele si parchetele militare se asigura de Ministerul Apararii Nationale, potrivit prevederilor prezentei legi si reglementarilor referitoare la drepturile materiale si banesti specifice calitatii de militar activ, respectiv de salariat civil al Ministerului Apararii Nationale.
(3) Salarizarea si celelalte drepturi ale personalului civil >al Ministerului Apararii Nationale si al Directiei Nationale Anticoruptie se asigura de catre acestea, potrivit prevederilor prezentei legi si reglementarilor referitoare la drepturile materiale si banesti specifice calitatii de personal civil al Ministerului Apararii Nationale. Pentru judecatorii si procurorii militari, indemnizatia de incadrare stabilita potrivit prezentei legi reprezinta solda de functie.
Articolul 3
(1) Salarizarea si celelalte drepturi salariale ale personalului prevazut la art. 1 din prezentul capitol se stabilesc tinandu-se seama de criteriile prevazute la art. 8 din prezenta lege, precum si de locul si rolul justitiei in statul de drept, echilibrul puterilor in stat, de importanta sociala a muncii, de participarea personalului din cadrul fiecarei categorii la buna functionare a sistemului judiciar, de raspunderea, complexitatea, riscurile fiecarei functii, de obligatia de pastrare a confidentialitatii, de pregatirea profesionala, de interdictiile prevazute de lege pentru aceste categorii de personal si de exigentele prevazute de documentele internationale privind functionarea eficienta a sistemului judiciar si statutul magistratilor.
(2) Salarizarea judecatorilor si procurorilor trebuie sa le asigure o reala independenta economica, conditie necesara pentru protectia acestora impotriva oricarei atingeri aduse independentei si impartialitatii lor in infaptuirea actului de justitie.
Articolul 4
(1) Pentru conditii de munca grele, vatamatoare sau periculoase, personalul prevazut la art. 1 beneficiaza de un spor in cuantum de pana la 300 lei brut lunar, corespunzator timpului lucrat.
(2) Conditiile de acordare a sporului prevazut la alin. (1) se aproba de ordonatorul principal de credite in limita prevederilor din regulamentul elaborat potrivit prezentei legi, avand la baza buletinele de determinare sau, dupa caz, expertizare, emise de catre autoritatile abilitate in acest sens.
Articolul 5
Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, de la curtile de apel, tribunale, tribunalele specializate si judecatorii, procurorii de la parchetele de pe langa aceste instante, membrii Consiliului Superior al Magistraturii, personal de specialitate juridica asimilat magistratilor, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, asistentii judiciari, inspectorii judiciari, personalul auxiliar de specialitate, personalul de specialitate criminalistica si personalul auxiliar de specialitate criminalistica din cadrul Institutului National de Expertize Criminalistice si al laboratoarelor de expertize criminalistice, ofiterii si agentii de politie judiciara, precum si specialistii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, personalul de probatiune beneficiaza si de un spor pentru risc si suprasolicitare neuropsihica de pana la 25%, respectiv de un spor pentru pastrarea confidentialitatii de pana la 5%, aplicate la salariul de baza lunar, respectiv la indemnizatia lunara de incadrare.
Articolul 6
(1) Personalul prevazut la art. 1 care are calitatea de membru al unor comisii de examinare, de solutionare a contestatiilor ori de organizare a unor examene sau concursuri este remunerat prin plata cu ora pentru timpul efectiv lucrat in cadrul acestor comisii, daca activitatea se desfasoara in afara programului zilnic de lucru.
(2) Calculul tarifului orar pentru plata membrilor comisiilor prevazute la alin. (1) se face luandu-se in considerare salariul de baza sau, dupa caz, indemnizatia de incadrare a persoanei.
(3) Membrii comisiilor prevazute la alin. (1) care se deplaseaza in alta localitate decat cea in care isi au locul de munca beneficiaza de diurna, cheltuieli de transport si cazare, potrivit legii.
(4) Dispozitiile prezentului articol se aplica in mod corespunzator si functionarilor publici si personalului contractual din cadrul instantelor judecatoresti, parchetelor, Ministerului Justitiei, Consiliului Superior al Magistraturii, Institutului National de Expertize Criminalistice, Institutului National al Magistraturii si Scolii Nationale de Grefieri.
Articolul 7
(1) Prin derogare de la art. 37 din lege, personalul salarizat potrivit prezentului capitol, nemultumit de modul de stabilire a drepturilor salariale, poate face contestatie, in termen de 20 de zile calendaristice de la data comunicarii actului administrativ de stabilire a drepturilor salariale, la organele de conducere ale Ministerului Justitiei, Consiliului Superior al Magistraturii, Inspectiei Judiciare, Institutului National al Magistraturii si Scolii Nationale de Grefieri, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directiei Nationale Anticoruptie, Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, la colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie ori la colegiile de conducere ale curtilor de apel sau parchetelor de pe langa acestea sau la organele de conducere ale celorlalte institutii din sistem care au stabilit drepturile salariale, dupa caz. Contestatiile se solutioneaza in termen de cel mult 30 de zile calendaristice.
(2) Impotriva hotararilor organelor prevazute la alin. (1) se poate face plangere, in termen de 30 de zile de la comunicare, la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti.
Sectiunea a 2-a Salarizarea judecatorilor, procurorilor, a personalului de specialitate juridica asimilat acestora si a magistratilor-asistenti
Articolul 8
(1) Judecatorii, procurorii si magistratii-asistenti au dreptul, pentru activitatea desfasurata, la o indemnizatie de incadrare stabilita in raport cu nivelul instantelor sau parchetelor sau, dupa caz, cu gradul profesional obtinut, cu functia detinuta si, dupa caz, cu vechimea in munca si in functie, potrivit prevederilor prezentei legi.
(2) Indemnizatiile de incadrare si celelalte drepturi ale judecatorilor, procurorilor, magistratilor-asistenti, inspectorilor judiciari si ale personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor si ale personalului de instruire de la Institutul National al Magistraturii si Scoala Nationala de Grefieri se stabilesc, dupa caz, de ministrul justitiei, de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, de presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, de inspectorul sef al Inspectiei Judiciare, directorul Institutului National al Magistraturii si al Scolii Nationale de Grefieri sau de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu exceptia cazurilor in care, prin lege speciala sau prin prezenta lege, se prevede altfel.
Articolul 9
Indemnizatiile de incadrare ale judecatorilor si ale procurorilor sunt prevazute in prezenta anexa la cap. I lit. A si, respectiv, lit. B.
Articolul 10
(1) Judecatorii si procurorii care ocupa functii de conducere beneficiaza de indemnizatia de incadrare maxima corespunzatoare nivelului instantei sau parchetului unde exercita functia de conducere, majorata dupa cum urmeaza:
a) functii de conducere la Inalta Curte de Casatie si Justitie si la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie:

(2) Judecatorii si procurorii numiti in functii de conducere in cadrul instantelor si parchetelor isi pastreaza indemnizatia lunara de incadrare si celelalte drepturi salariale corespunzatoare functiei de executie pe care o detin, daca acestea sunt mai favorabile.

Articolul 11
Indemnizatiile de incadrare pentru celelalte functii din cadrul sistemului justitiei se stabilesc in raport cu functia, gradul si, dupa caz, vechimea in munca si in functie avute, dupa cum urmeaza:
a) pentru functiile de secretar general al Consiliului Superior al Magistraturii, inspector sef al Inspectiei Judiciare si in cadrul Ministerului Justitiei, sunt cele prevazute in prezenta anexa la cap. I lit. A nr. crt. 1 si art. 10 alin. (1) lit. a) nr. crt. 2;
b) pentru functiile de secretar general adjunct al Consiliului Superior al Magistraturii, director al Institutului National al Magistraturii si al Scolii Nationale de Grefieri, inspector sef adjunct al Inspectiei Judiciare, director general de specialitate juridica in cadrul Ministerului Justitiei, sunt cele prevazute in prezenta anexa la cap. I lit. A nr. crt. 1 si art. 10 alin. (1) lit. a) nr. crt. 3;
c) pentru functiile de director al directiilor de inspectie judiciara din cadrul Inspectiei Judiciare, director adjunct al Institutului National al Magistraturii si al Scolii Nationale de Grefieri, director general adjunct de specialitate juridica si director la directii de specialitate juridica din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justitiei si Inspectiei Judiciare, prim-magistrat-asistent si magistrat-asistent-sef gradul I, sunt cele prevazute in prezenta anexa la cap. I, lit. A nr. crt. 2 si art. 10 alin. (1) lit. a) nr. crt. 4;
d) pentru functiile de inspector judiciar in cadrul Inspectiei Judiciare, inspector in cadrul Ministerului Justitiei, director adjunct la directii de specialitate juridica din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justitiei si Inspectiei Judiciare, magistrat-asistent-sef gradul II, sunt cele prevazute in prezenta anexa la cap. I, lit. A nr. crt. 2 si art. 10 alin. (1) lit. a) nr. crt. 5;
e) pentru functia de sef serviciu de specialitate juridica din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justitiei, Ministerului Public, Inspectiei Judiciare, Institutului National al Magistraturii si Scolii Nationale de Grefieri, magistrat-asistent-sef gradul III, sunt cele prevazute in prezenta anexa la cap. I, lit. A nr. crt. 2 si art. 10 alin. (1) lit. a) nr. crt. 6;
f) pentru functia de sef birou de specialitate juridica din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justitiei si Ministerului Public, Inspectiei Judiciare, Institutului National al Magistraturii si Scolii Nationale de Grefieri, magistrat-asistent gradul I sunt cele prevazute in prezenta anexa la cap. I, lit. A nr. crt. 2 si art. 10 alin. (1) lit. a) nr. crt. 7;
g) pentru functia de magistrat-asistent gradul II sunt cele prevazute in prezenta anexa la cap. I, lit. A nr. crt. 2 si art. 10 alin. (1) lit. a) nr. crt. 7;
h) pentru functia de magistrat-asistent gradul II sau III, dupa caz, cu vechime in functie sub 6 ani, sunt cele prevazute in prezenta anexa la cap. I, lit. A nr. crt. 2, diminuate cu 10%;
i) pentru functia de personal de specialitate juridica asimilat magistratilor, cu o vechime in functie de peste 8 ani, personal de instruire de specialitate juridica la Institutul National al Magistraturii, magistrat-asistent gradul III, sunt cele prevazute in prezenta anexa la cap. I, lit. A nr. crt. 2;
j) pentru functia de personal de specialitate juridica asimilat magistratilor, cu o vechime in functie intre 5-8 ani, personalul de instruire de specialitate juridica la Scoala Nationala de Grefieri, sunt cele prevazute in prezenta anexa la cap. I, lit. A nr. crt. 3;
k) pentru functia de personal de specialitate juridica asimilat magistratilor, cu o vechime in functie intre 1-5 ani, sunt cele prevazute in prezenta anexa la cap. I, lit. A nr. crt. 4;
l) pentru functia de personal de specialitate juridica stagiar asimilat magistratilor stagiari sunt cele prevazute in prezenta anexa la cap. I, lit. A nr. crt. 5.
Articolul 12
(1) Pe perioada mandatului, presedintele si vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii primesc o indemnizatie de incadrare egala cu cea a presedintelui, respectiv a vicepresedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
(2) Membrii alesi ai Consiliului Superior al Magistraturii, cu exceptia celor prevazuti la alin. (1), primesc lunar pentru activitatea desfasurata o indemnizatie de incadrare egala cu cea a unui presedinte de sectie al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
(3) La indemnizatiile prevazute la alin. (1) si (2) se includ sporurile prevazute de prezenta lege.
(4) Membrii Consiliului Superior al Magistraturii prevazuti la alin. (1) si (2) beneficiaza si de o indemnizatie de membru egala cu 25% din indemnizatia bruta lunara maxima a judecatorului de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
(5) Membrii de drept ai Consiliului Superior al Magistraturii beneficiaza de o indemnizatie de membru egala cu 50% din indemnizatia bruta lunara maxima a judecatorului de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
(6) In baza de calcul al indemnizatiei de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, prevazuta la alin. (4) si (5), nu se includ sporurile stabilite de prezenta lege.
Articolul 13
Judecatorul delegat pentru executarea pedepselor privative de libertate, precum si alte categorii de personal prevazute la art. 1 lit. a), c) si f) din prezentul capitol, delegate sau detasate sau care isi desfasoara activitatea in sistemul penitenciar, beneficiaza pe durata delegarii sau detasarii sau a desfasurarii activitatii in sistemul penitenciar, si de un spor de pana la 20% calculat la indemnizatia de incadrare sau, dupa caz, la salariul de baza.
Articolul 14
(1) Pe durata mandatului presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, al presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, al procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie, al procurorului sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si al ministrului justitiei, consilierii acestora, personal contractual cu studii superioare juridice, sunt salarizati cu o indemnizatie de incadrare lunara stabilita la nivelul functiei de presedinte de tribunal.
(2) Consilierii prevazuti la alin. (1) beneficiaza, in mod corespunzator, de drepturile prevazute la art. 4 din prezentul capitol, precum si de drepturile prevazute la art. 13 alin. (1) lit. c) si art. 23 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 27/2006 privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor, procurorilor si altor categorii de personal din sistemul justitiei, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 45/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.
Articolul 15
Bursele auditorilor de justitie sunt cele prevazute in prezenta anexa la cap. I lit. A nr. crt. 6.
Sectiunea a 3-a Salarizarea si celelalte drepturi salariale ale asistentilor judiciari
Articolul 16
(1) Asistentii judiciari numiti in conditiile Legii nr. 304/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt salarizati cu indemnizatia lunara de incadrare prevazuta in prezenta anexa la cap. I lit. A nr. crt. 4, aferenta unei vechimi in functie de la 0 la 3 ani, respectiv de la 3 la 5 ani.
(2) Asistentii judiciari beneficiaza in mod corespunzator de drepturile prevazute la art. 24 si 25 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 27/2006, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 45/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Indemnizatiile de incadrare si celelalte drepturi ale asistentilor judiciari se stabilesc prin ordin al ministrului justitiei.
=> Legea 153/2017 actualizata 2025 - AICI integral <<