Angajatul produce o paguba, care se dovedeste a fi un prejudiciu adus firmei. Ce se intampla mai departe? Cum se recupereaza paguba? Care sunt pasii pe care ii urmam in acest sens?
Angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa.
Angajatorul poate solicita salariatului, prin intermediul unei note de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, in termen ce nu poate fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
Prejudiciul poate fi acoperit de buna voie de catre salariat, prin plata unei sume lunare la casieria unitatii, dar nu poate fi recuperat prin retineri din salariu in absenta unei hotarari judecatoresti.
Daca angajatul este de acord sa acopere paguba produsa, ii putem retine din salariu de luna viitoare?
NU. Nu se pot efectua retineri din salariul angajatului chiar daca avem acordul lui.
Nu asa se procedeaza. Intelegem ca angajatul a produs o fapta ce a dus la prejudiciu pentru firma.
Angajatorul si angajatul au estimat impreuna paguba si angajatul este de acord sa i se retina din salariu pentru rezolvarea acestei situatii in mod amiabila.
Care ar fi problema in situatia expusa mai sus? Daca avem acordul salariatului, de ce nu am putea sa ii retinem din salariu?
Cititi aici explicatiile specialistilor LegislatiMuncii.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii despre procesul de declarare a posturilor vacante vacantate si nou create in platforma ANOFM. Cumva cu posturile nou create, mi-e mai simplu de inteles. Completez aici oferta, recrutam, inchid oferta - la speta asta am o singura intrebare: nu pot face operatia de incadrare daca data oferta a expirat desi logic pot avea o oferta deschisa pana pe 31.03 si angajarea propriu-zisa sa fie ulterioara acestei date. Trebuie cumva sa trec un termen pentru oferta...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<