Avem urmatoarea situatie de care numerosi angajatori se lovesc adesea: angajatii efectueaza mai multe zile de concediu de odihna decat perioada proportionala lucrata, apoi contractul de munca inceteaza iar angajatorul doreste sa isi recupereze banii.
Atentionam asupra faptului ca retinerile din salariu sunt interzise in lipsa unei hotarari judecatoresti in acest sens.
Chiar si atunci cand salariatul a prejudiciat compania si a produs o paguba clara, concreta, cuantificabila financiar, sumele aferente nu se recupereaza prin retineri din salariu in lipsa unei hotarari judecatoresti in acest sens.
Retinem faptul ca art. 256 din Codul Muncii prevede ca salariatul care a incasat de la angajatorul sau o suma necuvenita de bani, are obligatia legala de a o restitui.
Daca salariatul a efectuat zile de concediu peste numarul de zile la care ar fi avut dreptul in raport cu perioada lucrata, va fi obligat sa restituie suma de bani aferenta pentru zilele ce exced dreptului sau.
Articolul nr. 169 din Codul Muncii prevede ca retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
Evident, toate sumele de bani incasate necuvenit de catre salariat, trebuie sa fie restituite de acesta de bunavoie. Retinerile din salariu sunt interzise in absenta unei hotarari judecatoresti.
Nou A aparut Legea 81 2018 privind TELEMUNCA Sunteti pasibil de amenzi intre 2 000 si 10 000 de lei V-am pregatit un material de exceptie care va explica in detaliu ce obligatii aveti ca angajator care sunt capcanele fiecarui articol din noua lege cum puteti evita din start amenzi dure In mod sigur si dvs veti fi afectat de...
Sa aveti succes in dreptul muncii!
Intrebare: Va rog foarte mult sa ma sprijiniti prin oferirea de raspunsuri profesioniste la intrebarile: 1. cf. art 49 din Legea 230/2007 cu modificarile ulterioare, este obligatorie calcularea si incasarea de penalitati de intarziere?(ma deruteaza exprimarea din acest articol: ,,Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari,,,"l) 2.In caz afirmativ, acestea, insa, se pot calcula dupa un sistem propriu stabilit in cadrul Adunarii Generale a proprietarilor, nu? 3. ordinea de incasare a restantelor constand in cheltuieli de intretinere, penalitati, alte sune restante se incaseaza conform Codului de procedura fiscala? 4. se percep penalitati de intarziere asupra sumelor restante de natura cheltuielilor de judecata, de executare ? 5. este corect ca taxa de timbru pentru legalizare si investire sentinta civila sa se includa in restanta? Cf art 50, alin 2 din aceeasi lege, eu as tinde sa spun ca nu este corect.
Raspuns: Va foarte multumesc pentru raspunsurile profesioniste pe care le-am solicitat si pe care dvs. mi le-... [citeste tot raspunsul aici...]