Nu se intampla des, dar astfel de situatii pot aparea in practica: angajatul produce o paguba angajatorului.
Evident, este esential sa intelegem ce spune legiuitorul cu privire la pagubele produse de angajat si cum se recupereaza sumele aferente pentru a le acoperi.
Astazi vom discuta despre importanta notei de constatare si evaluare a pagubei produse. Din pacate, numerosi angajatori uita de importanta acestui act si care sunt etapele pe care trebuie sa le parcurgem atunci cand ne lovim de o astfel de situatie.
Art. 254, alin. (3): In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
Nu neglijam urmatorul aspect: Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Iata in linii mari, pasii pe care ii urmam cand un salariat a provocat o paguba din vina sa si in legatura cu munca sa, cu repercusiuni asupra companiei:
1. Constatam producerea pagubei. Ne asiguram ca este o paguba produsa din vina sa si in legatura cu munca sa.
(Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.)
2. Daca paguba este produsa de catre angajat din vina sa si in legatura cu munca sa, ii vom evalua intinderea.
3. Se elaboreaza nota de constatare si evaluare a pagubei produse de catre angajat.
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
4. Nota de constatare si evaluare a pagubei se va comunica salariatului, cu solicitarea acordului sau la recuperarea prejudiciului.
Nota de constatare si evaluare a pagubei este obligatorie! Pe baza informatiilor inscrise in nota de constatare, pe care partile au semnat-o, angajatul va plati o suma lunara la carieria unitatii pentru acoperirea prejudiciului produs.
Constatarea si evaluarea pagubei trebuie sa imbrace forma scrisa. In cazul nostru, aceste doua aspecte se vor consemna in cadrul notei de constatare.
Atentie mare la faptul ca nu se efectueaza retineri din salariu chiar daca paguba este clara, recunoscuta de salariat, cuantificata financiara. Retinerile de salariu se opereaza doar atunci cand avem o hotarare judecatoreasca in acest sens.
Altfel, prejudiciul produs se va acoperi de bunavoie de catre salariat, prin plata unei sume lunare la casieria unitatii.
Punctam cateva atentionari cu privire la nota de constatare si evaluare a pagubei.
1. Daca salariatul refuza sa o semneze, angajatorul trebuie sa obtina o hotarare judecatoreasca pe baza careia sa isi poata recupera sumele de bani aferente acoperirii prejudiciului produs.
2. Daca salariatul isi da acordul cu privire la plata, insa NU o efectueaza, angajatorul din nou ajunge in situatia in care trebuie sa il actioneze in instanta, in temeiul notei de constatare pe care angajatul a semnat-o.
Conform expertilor in dreptul muncii, nota de constatare si evaluare a pagubei, chiar daca este semnata de salariat, nu reprezinta libertatea de a-i retine acestuia din salariu. Nota de constatare si evaluare a pagubei devine un contract intre parti, un act juridic pe care ambele parti se obliga sa il respecte.
Nota de constatare semnata de catre angajat va fi folosita in instanta, pentru recuperarea prejudiciului produs de acesta, in situatia in care acesta nu isi respecta obligatia de a plati o suma lunara la casieria unitatii.
Nu neglijam nici faptul ca suma stabilita pentru acoperirea daunelor se retine in rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei in cauza din partea angajatorului la care este incadrata in munca.
Art. 257 stabileste la alineatul (2) faptul ca ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza jumatate din salariul respectiv.
Sa aveti succes in dreptul muncii!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri