Recent am descoperit o speta deosebit de interesanta, referitoare la posibila amendare a angajatorului care nu si-a respectat obligatia de trimitere la formare profesionala a salariatilor.
In mod concret, angajatul si-a dat seama ca dupa 5 ani in firma, nu s-a investit absolut deloc in formarea sa profesionala. Intr-un final, angajatul si-a dat demisia si a plecat din firma mai "sarac" profesional decat a venit.
Mai sunt si astfel de locuri de munca. Evident, esential este sa pleci la timp, nu dupa 5 ani.
Sa vedem totusi ce se intampla cu aceasta teorie de amendare a angajatorului care nu isi trimite la formare profesionala salariatii.
De la bun inceput va amintim ca nu exista o amenda propriu-zisa pentru nerespectarea obligatiei de trimitere la formare profesionala a salariatilor! Cu toate acestea, salariatul care nu beneficiaza de concediu de formare profesionala poate sesiza ITM. In acest caz, discutam despre o amenda de nu mai putin de 10.000 de lei.
Atentie si la faptul ca toate cheltuielile prelejuite de formarea profesionala a salariatilor sunt deductibile fiscal!
Mai mult, formarea profesionala devine decizie oficiala, concreta, doar in prezenta unui act aditional la contractul individual de munca al salariatului.
Avem in Codul Muncii 2015 nu mai putin de 19 articole care detaliaza subiectul formarii profesionale a salariatilor. De la art. 192 si pana la art. 210, discutam despre formare profesionala, contractul de formare profesionala si contractul de ucenicie.
Art. 194 din Codul Muncii spune in mod clar ca angajatorii sunt obligati sa asigure participarea la programe de formare profesionala pentru toti salariatii, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o data la 2 ani, daca au cel putin 21 de salariati;
b) cel putin o data la 3 ani, daca au sub 21 de salariati.
Atentie la faptul ca in cazul in care angajatul participa la un curs de formare profesionala, conform prevederilor de la alineatul (1), atunci ei nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
Ce conditie-cheie trebuie sa indeplineasca angajatorii care doresc sa incheie contracte de calificare profesionala?
Doar angajatorii autorizati in acest sens de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului pot incheia contracte de calificare profesionala.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<