Diploma de facultate ajuta la angajare, insa exista situatii in care angajatii isi incep studiile superioare fiind deja in campul muncii. In acest caz se ridica intrebarea daca facultatea intra ca forma de formare profesionala, in sensul in care firma angajatoare sa suporte cheltuielile angajatului cu inscrierea si taxele de la facultate.
Iata raspunsul specialistului:
Exista o reglementare prin care studentilor li se pot acorda burse private de catre persoane juridice de drept privat. Reglementarea in cauza este Legea nr. 376/2004 privind bursele private, cu modificarile si completarile ulterioare si Ordinul comun al Ministerului Finantelor Publice si al Ministerului Educatiei si Cercetarii nr. 1759/5371/2004 prin care se aproba Instructiuni de aplicare a prevederilor acestei legi.
Aceste reglementari contin modul in care se poate acorda bursa privata (inclusiv modelul contractului de bursa) dar si regimul fiscal aplicabil acestor burse.
Insa, analizand prevederile legii si ale instructiunilor de aplicare intelegem ca in perioada in care persoanele primesc bursa private ele nu pot fi angajate in cadrul societatii respective, ci doar dupa absolvirea studiilor superioare, pentru o perioada stabilita prin contractul de bursa.
Initial, aceasta prevedere se regasea atat in textul legii, cat si in textul Instructiunilor, insa, in anul 2005 a fost eliminata din lege, dar a ramas totusi in textul Instructiunilor, care nu au mai fost modificate corespunzator. In acest context apreciem ca, pentru siguranta, ar trebui sa obtineti un punct de vedere oficial de la Ministerul Educatiei cu privire la posibilitatea de a acorda acest tip de burse unor persoane care sunt deja angajatii dumneavoastra.
Si in Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare am regasit cateva reglementari referitoare la burse acordate studentilor de operatori economici, insa doar in cazul organizarii invatamantului superior dual – art. 129 alin. (2) si alin. (2^1) – (2^5).
Prin urmare, in opinia noastra, se pot deconta cheltuielile cu studiile de licenta, numai daca va incadrati in conditiile reglementate in actele normative mentionate mai sus (bursa privata sau invatamant superior dual).
In Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare se definesc modalitatile (formele) de realizare a formarii profesionale a salariatilor la art. 193, astfel:
Formarea profesionala a salariatilor se poate realiza prin urmatoarele forme:
a) participarea la cursuri organizate de catre angajator sau de catre furnizorii de servicii de formare profesionala din tara ori din strainatate;
b) stagii de adaptare profesionala la cerintele postului si ale locului de munca;
c) stagii de practica si specializare in tara si in strainatate;
d) ucenicie organizata la locul de munca;
e) formare individualizata;
f) alte forme de pregatire convenite intre angajator si salariat”.
Analizand aceasta enumerare, observam ca nu este inclusa si parcurgerea unui program de studii de licenta si, prin urmare, apreciem ca studiile superioare nu fac partea din ceea ce se defineste ca fiind formare profesionala a salariatilor (chiar daca prin parcurgerea acestor studii de obtin noi competente/calificari profesionale, dar studiile superioare apartin sistemului educatiei nu sistemului de formare profesionala).
Explicatiile detaliate sunt oferite de specialistii site-ului Portal Codul Muncii
Portal Codul Muncii contine toate noutatile din Legislatia Muncii
+ consultanta si raspunsuri detaliate de la experti
Testeaza si tu GRATUIT cel mai cunoscut site de legislatia muncii din Romania!
...CLICK AICI pentru a vedea tot ce ofera site-ul
Portal Codul Muncii - consultanta personalizata la superlativ
25 de experti la dispozitia ta. 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana, 365 de zile pe an!