Fiecare activitate poate constitui un raport obligational si poate atrage de la sine o anumita indatorire la un moment dat, prin urmare tipurile de creante sunt destul de multe si nu limitativ enumerate.
Cele mai cunoscute si mai des intalnite creante sunt cele care provin din raporturile obligationale reglementate de dreptul civil, comercial (in prezent absorbit de Noul Cod civil), dreptul muncii sau Codul Fiscal:
- creante civile
- creante comerciale
- creante bancare
- creante fiscale sau bugetare
- creante salariale
Creantele civile
Reprezinta creantele rezultate din raporturile patrimoniale incheiate intre persoane fizice definite ca necomercianti sau neprofesionisti, conform Noului Cod civil.
Creantele comerciale
Sunt creantele rezultate in urma incheierii contractelor comerciale.
Un contract comercial este acel contract incheiat intre comercianti ori intre acestia si o autoritate contractanta, avand ca obiect furnizarea unor bunuri sau prestarea unor servicii contra unui pret constand intr-o suma de bani.
Noul Cod civil, in conceptia sa monista, absorbind partial Codul Comercial si inglobandu-l, defineste comerciantul ca cel care exploateaza o intreprindere, un profesionist.
Dar termenul de “comerciant” inca subzista in legi speciale de reglementare a anumitor raporturi de drept si va fi inca uzitat mult timp.
Creantele bancare
Creantele bancare reprezinta un tip aparte de creanta, rezultate de obicei dintr-un contract de credit bancar.
Contractul de credit bancar este definit ca acel contract de imprumut de consumatie prin care imprumutatorul – banca – remite imprumutatului – persoana fizica sau juridica – o suma de bani contra unei dobanzi, iar imprumutatul se obliga sa restituie intr-o anumita perioada de timp aceeasi suma de bani.
Debitorul se obliga sa utilizeze creditul in scopul pentru care a fost contractat, sa ramburseze creditul conform unui grafic stabilit de comun acord si sa plateasca dobanda si eventualele penalitati in caz de nerespectare a uneia dintre clauzele convenite.
Creantele bancare reprezinta majoritatea debitelor restante la ora actuala.
Creantele fiscale
Creantele fiscale reprezinta drepturile patrimoniale ce rezula din raporturile de drept material fiscal constand in:
• creante fiscale principale: provenite din obligatia de plata a impozitelor, taxelor, amenzilor, contributiilor si a altor sume care constituie venituri ale bugetului general consolidat, dreptul la rambursarea TVA , dreptul la restituirea impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume care constituie venituri ale bugetului general consolidat.
• creante fiscale accesorii: provenite din perceperea dobanzilor si penalitatilor de intarziere.
Creantele salariale
Creantele salariale sunt reglementate de dreptul muncii si iau nastere in temeiul unui raport de munca creat intre creditor ca salariat si debitor ca angajator.
Deosebirile importante fata de celelalte creante constau in sarcina probei care este rasturnata in dreptul muncii si apartine angajatorului.
Un alt aspect important este faptul ca hotararile date in prima instanta in litigiile de munca sunt executorii de drept.
Este o executie vremelnica reglementata de Codul de procedura civila.
Sursa: "Colectarea si recuperarea debitelor comerciale si civile - conform noului Cod de procedura civila"
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<