Creante de recuperat... Un motiv de stres pentru toata lumea si un subiect la care profesionistii din domeniu trebuie sa dea examen zilnic...
Un aspect pe care nu il mai contesta nimeni este faptul ca nu e deloc simplu sa faci debitorul sa scoata din buzunar creantele datorate. Si, desigur, mai ales acum, pe timp de criza, datoriile se aduna rapid si noi avem nevoie de lichiditati. Asa ca recuperatorii de debite sunt oamenii de care avem nevoie reala.
O solutie interesanta este sa cooptam un expert in recuperarea de debite. O solutie si mai interesanta si pe care noi v-o recomandam, este sa cooptati un "expert" care sa nu ceara salariu.
Va prezentam ghidul
"Colectarea si recuperarea debitelor comerciale si civile - Conform Noului Cod de procedura civila".
Atentie! Acest expert nu va cere salariu, nu intarzie la serviciu, nu se imbolnaveste si nici nu vine cu stres si probleme de acasa.
Iata si ce poate face pentru dvs, ce contine, de cine este realizat si de isi merita toti banii (pretul aici >>>):
1.
"Colectarea si recuperarea debitelor comerciale si civile - conform noului Cod de procedura civila" va ofera informatii pentru a cunoaste
toate variantele de recuperare a creantelor.
2.
Actionati corect si rapid, in modul cel mai potrivit situatiei in care se afla clientul dvs.
3.
Descoperiti toate facilitatile pe care legea vi le ofera si sansa de a rezolva favorabil lucrurile inainte de prescrierea creantei.
4.
"Colectarea si recuperarea debitelor comerciale si civile - conform noului Cod de procedura civila" contine solutii pe care le puteti adapta usor in vederea rezolvarii situatiilor carora trebuie sa le faceti fata.
5. Ghidul de fata este
realizat de specialisti cu experiente in domeniul juridic si ofera acces rapid si simplu, fiind in format digital. Il luati oriunde, il consultati oricand!
Mult succes si castig de cauza!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am dori sa ne precizati carei categorii de varsta a copiilor angajatilor pot fi acordate sumele suportate de catre angajator pentru plasarea copiilor angajatilor proprii in unitati de educatie timpurie, potrivit legii, in limita stabilita de acesta, dar nu mai mult de 1.500 lei/luna pentru fiecare copil. In cazul sumelor platite direct de catre angajat, acestea se acorda de catre angajator, in limita aceluiasi plafon, pe baza documentelor justificative prezentate de angajat, mai precis daca le...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem o angajata de cetatenie ucraineana pentru care am dori sa stim daca se aplica aceleasi reguli cu privire la concediul de crestere copil? Ne-a anuntat ca isi doreste, insa nu stim care ar fi procedura, daca ar fi una diferita. Ca si documente de identificare are pasaport si un permis de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare, atat. Este angajata cu contract pe perioada determinata, pe care il prelungim din 6 in 6 luni fiindca asa e stabilit legal.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem nevoie urgent de un raspuns la urmatoarea speta. Avem un angajat cu norma partiala de 25 ore pe saptamana. Va rugam sa ne comunicati daca repartizarea timpului de lucru INEGAL se poate aplica si In cazul CIM cunorma partiale sau numai in cazul CIM cu norma intreaga. De asemenea va rog sa ne spuneti daca in cuprinsul actului aditional/cim este obligatoriu mentionarea intervalului zilnic intervalul de ore in care se va lucra zilnic reprezentat de cele 25 ore pe saptamana.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<