Curgerea de drept a dobanzilor care se aplica anterior doar in materie comerciala a fost extinsa de Noul Cod civil asupra tuturor raporturilor de drept privat pentru toate obligatiile banesti. Astfel, daca obligatia baneasca nu este achitata la termenul stabilit pentru scadenta, creditorul are dreptul la daune moratorii (daune pentru efectuarea cu intarziere a platii datorate) de la scadenta pana in momentul platii sau, in lipsa, in cel prevazut de lege (dobanda legala), fara sa fie sa fie tinut sa dovedeasca vreun prejudiciu.
Referitor la corelatia dintre daune-interese si dobanda legala, daca nu sunt datorate dobanzi moratorii mai mari decat dobanda legala, creditorul are dreptul, in afara dobanzii legale, la daune-interese pentru repararea integrala a prejudiciului suferit.
Anatocismul reprezinta capitalizarea dobanzilor, iar Noul Cod civil admite anatocismul la dobanzile scadente numai cand legea sau contractul, in limitele permise de lege ori cand sunt cerute in instanta, cand curg de la data cererii de chemare in judecata.
Ordonanta de Guvern nr. 13/2011 prevede ca dobanzile remuneratorii se pot capitaliza si pot produce dobanzi.
Clauza penala
Definitie: Este clauza prin care partile stipuleaza ca debitorul se obliga la o anumita prestatie in cazul neexecutarii obligatiei principale. In caz de neexecutare, creditorul poate cere fie executarea silita in natura a obligatiei principale, fie clauza penala.
Este reglementata de art. 1538 -1545 din Noul Cod civil.
Scop: Clauza penala este un mecanism destinat a face presiune asupra debitorului pentru plata creantei si a evita apelarea creditorului la instanta pentru dovedirea si evaluarea prejudiciului.
Forma: Forma in care se incheie clauza penala este obligatoriu scrisa, in lipsa ei, se datoreaza doar dobanda legala.
Intrucat este o clauza accesorie si urmeaza soarta contractului principal, in functie de natura contractului va avea regimul de inscris sub semnatura privata sau act autentic.
Poate fi negociata si inserata de la inceput ca o clauza accesorie a unui contract principal sau ca obligatie separata dispusa printr-un act aditional la contractul initial.
Din acest motiv, penalitatile inscrise pe facturi nu pot avea caracterul unei clauze penale, nefiind negociate direct de parti si asumate de debitor.
Penalitatile trebuie dovedite, nu se prezuma.
In contractele sinalagmatice in care fiecare parte este debitor si creditor, clauza penala trebuie sa aiba o reglementare in oglinda pentru ambele parti, in caz contrar putand fi catalogata ca si clauza abuziva in contracte.
Obiect: Spre deosebire de daunele moratorii care totdeauna privesc o suma de bani, obiectul clauzei penale este largit, nu se mentioneaza o suma de bani, ci o prestatie.
Prin urmare nu este obligatoriu ca pentru indeplinirea obligatiei principale sa se prevada o penalitate exprimata pecuniar, poate fi si o prestatie de alta natura.
In fapt, rolul clauzei penale este de a estima si acoperi prejudiciul eventual in cazul neexecutarii contractului.
Caracteristici: Clauza penala are un caracter dualist: punitiv si reparator pentru cazul neexecutarii culpabile a contractului de catre debitor.
De asemenea, este statuat expres caracterul accesoriu al clauzei penale fata de obligatia principala, urmand soarta acesteia. Astfel, in cazul nulitatii obligatiei principale este atrasa si nulitatea clauzei penale, dar nulitatea clauzei penale nu determina nulitatea obligatiei principale.
Exceptia de la acest principiu este reprezentata de rezolutiunea contractului sau obligatiei principale, care nu impieteaza asupra executarii clauzei penale.
Prejudiciul se prezuma ca urmare a neexecutarii contractului, nu trebuie dovedit de creditor, clauza penala fiind tocmai evaluarea de catre parti a acestui prejudiciu.
Sursa: Colectarea si recuperarea debitelor comerciale si civile - conform noului Cod de procedura civila
Autor: jr. Horatiu Sasu, consultant in afaceri si management