In curand se va pune in dezbatere publica Noul Cod Fiscal. In mod concret, s-ar putea concretiza o noua masura, referitoare la supraimpozitarea unor imobile.
Aceasta este o propunere care vine din partea Asociatiei Municipiilor din Romania.
"Am luat act de solicitarea Asociatiei Municipiilor din Romania privind posibilitatea ca Autoritatile Publice Locale sa poata supraimpozita imobilele neingrijite. Este o propunere care va fi dezbatuta in discutiile MFP pe marginea noului Cod fiscal", se mentioneaza intr-un raspuns al Ministerului Finantelor obtinut de HotNews.ro.
Mai mult, Ministerul Finantelor precizeaza ca dezbaterile publice pe marginea noului Cod Fiscal vor fi initiate de la 2 februarie.
Asociatia Muncipiilor din Romania a solicitat aceasta modificare de mai mult timp.
De asemenea, au fost initiate mai multe discutii cu reprezentantii Ministerului Finantelor.
Ilie Bolojan, presedintele executiv al Asociatiei Municipiilor din Romania si primar al municipiului Oradea, a explicat pentru HotNews.ro ca supraimpozitarea reprezinta o solutie pentru determinarea proprietarilor sa ia decizii in privinta imobilelor neingrijite pe care le detin.
"Am solicitat ca printr-un articol de lege sa se prevada posibilitatea ca fiecare consiliu local sa poata supraimpozita de pana la cinci ori fata de nivelul actual aceste imobile. Ar insemna sa lase posibilitatea fiecarei autoritati locale sa decida daca supraimpoziteaza sau nu", a afirmat Ilie Bolojan. Acesta a precizat ca sumele stranse din supraimpozitare ar deveni venituri la bugetele locale.
Va amintim ca in acest moment, legislatia sanctioneaza proprietarii de cladiri aflate in paragina sau darapanate.
Dupa ce proprietarul este amendat, nu mai poate fi amendat si a doua oara. Bucurestiul este unul dintre orasele cu cele mai multe cladiri lasate in paragina.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<