Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a anuntat, ca vrea sa propuna introducerea celei de-a treia cai de atac in justitie, respectiv cea a recursului in reformare, care va putea fi exercitata in cazurile in care se incalca drepturile omului.
Intrebat daca nu considera ca noua cale de atac ar bloca instantele, Gheorghe Iancu a explicat ca aceasta este necesara si ca recursul in reformare va putea fi declarat doar in anumite situatii, respectiv in cele in care drepturile omului sunt incalcate.
Unul dintre adjunctii Avocatului Poporului, Erzsebet Dane, a precizat ca aceasta cale de atac a fost gandita in sensul apararii drepturilor omului.
Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, si-a exprimat un punct de vedere cu privire la anumite elemente de neconstitutionalitate din Legea ANI.
"Curtea Constitutionala a pronuntat o decizie prin care a declarat ca neconstitutionale trei texte din Legea ANI, acum un an. Textele respective transformau ANI intr-o institutie asimilata justitiei, instantelor. Potrivit deciziei Curtii Constitutionale, aceste proiecte de lege nu sunt constitutionale. Cand s-a completat legea, exact aceleasi texte au fost reintroduse. Noi am sesizat Curtea Constitutionala, in sensul ca am formulat un punct de vedere cu privire la reintroducerea acestor texte de lege", a spus Gheorghe Iancu.
Avocatul Poporului mai are in proiect organizarea unei comisii dupa modelul Inspectiei judiciare de la Consiliul Superior al Magistraturii, care sa actioneze ca mecanism de prevenire a torturii. Comisia, formata formata din trei pana la sapte oameni, sub coordonarea unui adjunct al Avocatului Poporului specializat pe elemente de tortura, ar urma sa se deplaseze in locurile de detentie pentru a depista daca exista cazuri de tortura, a precizat Gheorghe Iancu.
Din comisie vor face parte medici, sociologi, psihologi, juristi, iar echipa nu se va deplasa doar in penitenciar, Avocatul Poporului intelegand ca fiind loc de detentie "locul din care persoanele nu pot pleca decat cu aprobarea cuiva".
Avocatul Poporului a primit, in perioada 1997-2011, 88.090 de petitii, a avut 130.648 de audiente, a formulat 10.265 de puncte de vedere si a facut 431 de anchete, intocmind 13 rapoarte speciale.
In 2011, potrivit unei statistici a petitiilor inregistrate in raport cu drepturile si libertatile incalcate, dintr-un total de 7.559, 1.369 au vizat dreptul la informatie.
Potrivit statisticii, 1.294 de petitii au fost primite de Avocatul Poporului cu privire la dreptul de proprietate privata, 1.275 privind dreptul la petitionare si 814 legate de dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica.