Presedintele Traian Basescu a retrimis Parlamentului Legea privind degrevarea instantelor judecatoresti, mentionand ca Senatul a fost prima Camera sesizata, ceea ce este contrar Constitutiei pentru astfel de legi, el cerand ca la reexaminare Senatul sa fie Camera decizionala.
"Legea supusa reexaminarii are ca obiect de reglementare masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea punerii in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila. Procedura de adoptare a acestei legi de catre autoritatea legislativa contravine dispozitiilor constitutionale cuprinse in Titlul III, Capitolul I, Sectiunea a 3-a «Legiferarea»", se arata in cererea de reexaminare trimisa de presedintele Traian Basescu presedintelui Senatului.
Seful statului mentioneaza ca Legea trimisa spre promulgare stabileste norme de competenta de judecata ce conduc la degrevarea instantelor judecatoresti si la o mai buna functionare a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
"Asadar, reglementarile privind organizarea si functionarea instantelor judecatoresti trebuiau sa fie adoptate cu respectarea principiului specializarii Camerelor. In acest caz, conform Articolului 73 alin. (3) lit. l) coroborat cu Articolul 75 alin. (1) din Constitutia Romaniei, legea transmisa spre promulgare, ce priveste organizarea si functionarea instantelor judecatoresti, este de competenta Camerei Deputatilor, ca prima Camera sesizata. Contrar dispozitiilor constitutionale in materie de partajare de competenta a Camerelor, prima Camera sesizata in procedura de dezbatere si adoptare a legii a fost Senatul. Stabilirea prin legea fundamentala a ordinii de sesizare a Camerelor, in acest caz este relevanta, nu doar prin prisma succesiunii a doua dezbateri, prima in Camera de reflectie si a doua in Camera decizionala, ci si prin cea a acordarii votului definitiv. La data de 15 octombrie 2012, Senatul a respins propunerea legislativa. Or, in situatia in care succesiunea dezbaterilor s-ar fi desfasurat in ordinea stabilita de Constitutie, legea ar fi trebuit considerata respinsa in baza acestui vot ", scrie presedintele.
Traian Basescu aminteste ca in cea de a doua Camera sesizata, Legea a suferit modificari, cu ocazia dezbaterilor in Comisia juridica, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor fiind introduse amendamente care se refera la contenciosul administrativ.
"Astfel, prin modificarile aduse, Camera Deputatilor a extins obiectul de reglementare al legii, legiferand si in domeniul competentei de solutionare a litigiilor privind actele administrative emise sau incheiate de autoritatile publice locale, judetene sau centrale. Acest aspect reprezinta o modificare semnificativa a legii, ce nu a fost pusa in dezbaterea Senatului, ca prima Camera sesizata. Procedand in acest mod Camera Deputatilor a fost singura Camera care a legiferat, ceea ce contravine principiului constitutional al bicameralismului, consacrat de Articolul 61 alin. (2), precum si dispozitiilor Articolului 75 alin. (5) din Constitutia Romaniei, potrivit caruia in cazul in care Camera decizionala adopta o prevedere pentru care competenta decizionala apartine primei camere, legea se intoarce, numai in ceea ce priveste prevederea respectiva, la Camera care a luat in discutie legea in cadrul primei dezbateri, care, in temeiul competentei sale decizionale, decide definitiv", scrie presedintele.
"Avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicit reexaminarea Legii privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea punerii in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, in sensul reluarii procedurii de adoptare cu respectarea principiului bicameralismului si a dispozitiilor constitutionale referitoare la competentele stabilite pentru cele doua Camere" , se mai arata in cerere.
Sursa Mediafax.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ne ajutati, va rog, cu o informatie referitoare la efectuarea de ore suplimentare in timpul unei delegatii? De exemplu, un angajat calatoreste Duminica cu avionul. Orele petrecute in aeroport, orele de zbor: pot fi inregistrate ca fiind ore suplimentare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<