Consultantul de strategie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu, spune ca prabusirea monedei nationale este de doi bani.
"Se discuta foarte mult in aceste zile. Sintagmele care se folosesc sunt asa: cursul leu - euro a ajuns la un maxim istoric, se prabuseste moneda nationala, precum si variante pe aceste sintagme. Toata prabusirea monedei nationale, bunaoara exista un prag, 20 februarie catre 21. Acel prag a fost numit de presa pragul psihologic deoarece cursul leu - euro a trecut de la 4,7 la 4,8. Si aceasta trecere a fost numita pragul psihologic. Si de atunci, din 20 spre 21 februarie si pana in ziua de astazi nu a fost moment lasat de Dumnezeu in care presa sa nu bata pe ideea de prabusire a monedei nationale si pe maxim istoric. Toata aceasta prabusire este de doi bani. Si in zilele din urma a scazut si sub doi bani pentru ca nu au fost numai zile de depreciere a monedei nationale, au fost combinatii. O zi s-a depreciat, a doua zi s-a apreciat. Pana la urma a ramas un net. Netul acesta este in favoarea deprecierii, dar valoarea acestei deprecieri acum nici nu mai atinge doi bani. Este sub doi bani", a spus Adrian Vasilescu, la Digi 24.
Intrebat despre motivele pentru care avem aceasta depreciere a cursului, el a precizat ca sunt mai multi factori, iar inflatia este una dintre cauze.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
"Inflatia este o asemenea cauza. Noi cand facem analize, daca vrem sa le facem corect, atunci nu putem sa luam cursul leu - euro si sa-l analizam in sine, nici sa-l raportam la alte momente istorice ale miscarii pietei noastre valutare, pentru ca nu mai sunt semnificative. Leul este, sigur ca da, fata in fata cu el insusi. Pe ce arena? Pe arena in care se misca toate preturile. Acolo leul este fata in fata cu el insusi. Si ce ne arata aceasta arena? Ca din 1 octombrie 2017, deci de acum doi ani si cinci luni, Romania este intr-un ciclu inflationist. Acest ciclu inflationist a avut o curgere periculoasa la un moment dat, a urcat pana la 5,4% in mai 2018, nivel foarte mare al inflatiei in conditiile in care foarte multe tari se luptau cu deflatia", a spus Adrian Vasilescu.
De asemenea, el a precizat ca BNR nu stabileste cursul leu - euro, ci calculeaza cursul.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri