Bugetarii ale caror venituri au fost diminuate in ultimul an ar putea sa fie „recompensati” cu obligatiuni de stat, potrivit unui proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar.
Art. I – Legea nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Parta I, nr. 441 din 30 iunie 2010, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articoul 1, dupa alineatul (2) se introduc trei alineate noi, alin. (3) – (5), cu urmatorul cuprins:
„(3) sumele rezultate prin reducerea cu 25% potrivit alin. (1), utilizate pentru refinantarea datoriei publice si finantarea deficitului bugetar de stat incepand cu 1 iulie 2010, fac obiectul unei emisiuni de obligatiuni de stat, cu maturitate de 3 ani si cu o rata a dobanzii anuale egala cu rata medie a dobanzii pentru creditele in lei acordate pe piata interbancara so stabilita de catre BNR pentru anul precedent emisiunii de obligatiuni.
(4) Obligatiunile de stat se distribuie gratuit personalului platit din fonduri publice ale carui venituri lunare brute, s-au diminuat, potrivit alin (1), cu 25%, si nu se instraineaza decat in caz de deces, mostenitorilor legali.
(5) Valoarea nominala individuala a unei obligatiuni de stat este de 100 de lei.
2. La articolul 2, dupa alineatul (4) se introduce un alineat nou, alin. (5), cu urmatorul cuprins:
„(5) Sumelor rezultate prin reducerile reglementate, potrivit alin. (1) literele a), b) si c) si alin. (4) li se aplica prevederile art. 1 alin. (3)-(5)”
Cititi aici tot
continutul proiectului de lege.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<