Bugetarii ale caror venituri au fost diminuate in ultimul an ar putea sa fie „recompensati” cu obligatiuni de stat, potrivit unui proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar.
Art. I – Legea nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Parta I, nr. 441 din 30 iunie 2010, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articoul 1, dupa alineatul (2) se introduc trei alineate noi, alin. (3) – (5), cu urmatorul cuprins:
„(3) sumele rezultate prin reducerea cu 25% potrivit alin. (1), utilizate pentru refinantarea datoriei publice si finantarea deficitului bugetar de stat incepand cu 1 iulie 2010, fac obiectul unei emisiuni de obligatiuni de stat, cu maturitate de 3 ani si cu o rata a dobanzii anuale egala cu rata medie a dobanzii pentru creditele in lei acordate pe piata interbancara so stabilita de catre BNR pentru anul precedent emisiunii de obligatiuni.
(4) Obligatiunile de stat se distribuie gratuit personalului platit din fonduri publice ale carui venituri lunare brute, s-au diminuat, potrivit alin (1), cu 25%, si nu se instraineaza decat in caz de deces, mostenitorilor legali.
(5) Valoarea nominala individuala a unei obligatiuni de stat este de 100 de lei.
2. La articolul 2, dupa alineatul (4) se introduce un alineat nou, alin. (5), cu urmatorul cuprins:
„(5) Sumelor rezultate prin reducerile reglementate, potrivit alin. (1) literele a), b) si c) si alin. (4) li se aplica prevederile art. 1 alin. (3)-(5)”
Cititi aici tot
continutul proiectului de lege.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In ceea ce priveste obligativitatea legala de a remunera 1 salariat cu salariul minim brut pe tara maxim 24 luni, urmand ca suscesiv sa intervina obligatoriu o majorarea salariala, avem un dubiu. Daca salariatul a fost remunerat timp de 12 luni perioada 01.2022-12.2022 cu salariul minim pe economie, ulterior salariul de baza a fost majorat peste minimul pe economie, iar de la 01.07.2024 are, din nou, salariul contractual egal cu minimul brut garantat in plata, cum calculam cele 24 luni? Insumam...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa imi spuneti daca urmatoarele venituri se declara in declaratia 112 in luna in care se plateste catre salariat sau in luna in care trebuie acordate si pe ce rand se declara fiecare: 1. Prestatii de mobilitate / clauza de mobilitate 2. Diurna externa si interna 3. Educatie timpurie 4. Cadou Craciun, Paste, 1 iunie si alte sarbatori.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<