Presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Daniel Buda, a declarat luni pentru MEDIAFAX ca a anticipat decizia Curtii Constitutionale privind Legea ANI si ca actul normativ urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor.
"Aceasta decizie a Curtii Constitutionale pe Legea ANI am anticipat-o, eu am facut o cerere presedintei Camerei, Roberta Anastase (inainte de decizia Curtii - n.r.) ca legea sa fie trimisa la Camera Deputatilor, care era Camera decizionala. Legea urmeaza, dupa decizia Curtii Constitutionale, sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor", a explicat Buda.
El nu a putut sa spuna daca Legea ANI va fi discutata in sesiunea parlamentara din toamna sau daca este posibila convocarea unei sesiuni extraordinare in acest sens.
Potrivit lui Daniel Buda, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor este cel care va preciza aceste chestiuni.
In 13 iulie, seful statului a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu Legea ANI reexaminata, mentionand ca dispozitiile referitoare la comisiile de cercetare a averilor sunt de competenta Senatului in calitate de prima Camera sesizata si a Camerei Deputatilor, in calitatea de Camera decizionala.
La data de 12 mai 2010, proiectul de lege a fost adoptat de Senat, in calitate de camera decizionala, act normativ reexaminat la solicitarea presedintelui Traian Basescu.
Senatorii au adoptat raportul Comisiei juridice, prin care au fost acceptate doar cateva din solicitarile de reexaminare formulate de seful statului si se corectau unele prevederi declarate neconstitutionale. Prin votul dat de plenul Senatului s-a respins prelungirea termenului de la un an la trei ani pentru prescriptia verificarilor declaratiei de avere, precum si reinfiintarea comisiilor de cercetare a averilor.
In timpul dezbaterilor, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a sustinut ca, daca senatorii adopta proiectul in varianta propusa de Comisia juridica, Romania da un semnal ca nu este interesata de Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV).
Anterior, Comisiile de specialitate, inclusiv cea privind Drepturile Omului, condusa de senatorul UDMR Gyorgy Frunda, respinsesera mai multe solicitari ale presedintelui Traian Basescu din cererea de reexaminare a Legii ANI, printre care reinfiintarea unor comisii de cercetare a averilor prevazute in Legea 115/1996.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
250 Modele Fise de Post
Cartea verde a contabilitatii
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Dupa adoptarea Legii de catre Senat, presedintele Comisiei Juridice de la Camera, Daniel Buda, i-a cerut Robertei Anastase, sa nu trimita actul reexaminat la promulgare, pentru ca in cazul articolului privind reinfiintarea comisiilor de cercetare a averilor, eliminat de Senat, Camera are rol decizional.
Daniel Buda a invocat in acest sens articolul 75 alineatul 4 din Constitutie. Conform acestuia, in cazul in care prima Camera sesizata adopta o prevedere care intra in competenta sa decizionala, prevederea este definitiv adoptata daca si cea de-a doua Camera este de acord. In caz contrar, numai pentru prevederea respectiva, legea se intoarce la prima Camera sesizata, care va decide definitiv in procedura de urgenta.
Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat apoi pentru MEDIAFAX, ca le-a solicitat membrilor Biroului Permanent sa se pronunte daca trebuie sesizata Comisia juridica pe legea ANI, urmare a solicitarii lui Daniel Buda. Dupa numai o zi, Anastase a anuntat ca Legea ANI va pleca la promulgare.
Sursa Mediafax 19/07/2010
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri