Sunt avocat Olteanu Simion Danut, absolvent al Facultatii de Drept si Masterand in Drept, avocat si membru al Baroului Bucuresti din anul 2005. Am ales sa candidez la alegerile pentru demnitatea de DECAN al Baroului Bucuresti deoarece cred cu tarie ca rolul avocatului nu este doar de a purta o roba, ci el este vocea celor nedreptatiti.
Dar ce facem atunci cand avocatul este cel nedreptatit? Reformam.
In agenda mea sunt scrise toate nemultumirile pe care am avut onoarea si responsabilitatea sa le ascult de la colegii mei avocati si membri ai Baroului Bucuresti, nemultumiri in fata carora am simtit cu totii aceeasi neputinta. Din responsabilitate si respect atat fata de mine si meseria mea, cat si fata de colegii mei, azi stiu ca este imperativ sa schimb ceva vizibil in bine.
Profesia noastra merita mult mai mult. Sa ne alegem din nou un lider. Sa primim inapoi respectul cuvenit.
Ce imi propun?
In primul rand, sa fiu mai putin un Decan in functie si mai mult un avocat alaturi de avocati, un om pentru oameni. Imi doresc ca, alaturi de colegii mei avocati sa pot initia, promova si realiza cat mai mult pentru aceasta profesie, dar, in principal, urmatoarele deziderate:
• sustinerea si promovarea unui proiect de lege privind infiintarea notiunii de „avocat de familie”;
• acordarea unui suport vizibil in promovarea si apararea drepturilor si intereselor acestei profesii impotriva oricaror forme de practicare a avocaturii clandestine;
• garantarea si protejarea privilegiului secretului profesional in privinta avocatilor;
• promovarea incheierii unor protocoale intre U.N.B.R./Baroul Bucuresti si Ministerul Justitiei cu privire la tinerea sedintelor in sistem „online” prin crearea unei platforme de comunicare intre avocati si instantele de judecata, platforma in care atat avocatii, cat si instantele sa poata avea acces in timp real la actele si probele din dosar, precum si crearea unor canale de interactiune intre avocati si magistrati, care sa duca la o mai rapida si buna solutionare a cauzelor;
• intalniri lunare intre reprezentantii
Baroului Bucuresti si colegii avocati pentru a cunoaste, in mod nemijlocit, problemele cu care acestia se confrunta, dar si pentru a fi printre ei si pentru ei;
• sprijinirea avocatilor si a drepturilor si intereselor acestora, fie ca vorbim aici de cei stagiari, fie ca ne referim la avocatii definitivi.
Avocat de familie
Cea mai curajoasa, utila si reformatoare initiativa, benefica pentru aceasta profesie si pentru importanta acesteia, este proiectul infiintarii notiunii de „avocat de familie”. Sunt convins ca aceasta noua forma de exercitare a profesiei ar aduce atat avocatul, cat si profesia de avocat, intr-o lumina mult mai buna.
Avem cu totii un medic de familie, la care apelam pentru probleme de sanatate. De ce nu am avea si un avocat de familie, la care sa apelam pentru problemele noastre de natura juridica?
Vad in „avocatul de familie” acel specialist de incredere cu privire la situatii sensibile, de natura juridica, fiind pregatit sa ofere asistenta si sfaturi juridice in orice moment, intr-un mod cat mai eficient si echitabil posibil.
El va fi dedicat unui numar de clienti pe care ii va consilia, la cerere, si de la care va primi, lunar, un onorariu ce va fi reglementat prin lege sub forma de contributie similara celei pentru servicii medicale. De asemenea, fiecare avocat va avea posibilitatea de a opta pentru un anumit portofoliu/numar de clienti care sa ii asigure, lunar, decontari ale serviciilor sale si, cel mai important, un venit sigur, garantat, alaturi de recunoasterea pe care el si meseria pe care o practica le merita!
Avocatul de familie poate fi util intr-o multime de situatii cheie, de exemplu negocierea si redactarea contractelor, reprezentarea in instanta, medierea diferitelor conflicte, dar si oferirea de consiliere juridica pentru a sustine clientii in luarea deciziilor importante.
Cred cu tarie in acest proiect al „avocatului de familie” deoarece realitatea de zi cu zi ne arata cum multi dintre justitiabili sunt lipsiti de aparare in fata unor situatii pe care acestia cred ca le pot gestiona singuri sau nu apeleaza la un avocat, considerand ca avocatul reprezinta un cost mult prea mare. Proiectul „avocatului de familie” elimina aceasta bariera si creeaza posibilitatea ca orice justitiabil sa beneficieze de consultanta si servicii juridice in apararea drepturilor sale.
Pentru schimbare este nevoie de implicare.
Avocatura merita aceasta schimbare, iar schimbarea vine din noi, AVOCATII!
Implica-te! Impreuna reformam!
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.