Cerere de acordare
de asistenta judiciara
INSTANTA1) ........................
DOSAR NR. ....../ .................
TERMEN ............................
Domnule Presedinte,
Subsemnatul ............................., domiciliat in2) ...................................., str. .......
........................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ........
................................., reprezentat prin avocat .........................., cu sediul profesional in ..............................., str. ............................nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ....,
apart. ....., sector/judet .................., parat3)-reclamant in actiunea ce formeaza obiectul
dosarului nr. ............./........, urmare cererii de chemare in judecata formulata la data de ............................, de reclamantul .............................. domiciliat in .....................
......, str. ....................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ................., in conformitate cu dispozitiile art. 74 si urm. Cod procedura civila, formulez prezenta
CERERE DE ACORDARE DE ASISTENTA JUDICIARA4)
prin acordarea de esalonari la plata taxelor judiciare de timbru.
MOTIVELE PREZENTEI CERERI SUNT5):
IN FAPT:
Reclamantul m-a chemat in judecata pentru ca prin hotararea ce veti pronunta sa fiu obligat la ................................................................. .
DOMNULUI PRESEDINTE AL6) ........
1. Cererea se poate depune oricand, fie inaintea primei instante, fie in apel sau in cale
extraordinara de atac.
2. Daca paratul locuieste in strainatate acesta va indica un domiciliu ales in Romania,
unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul.
3. Oricare dintre parti, deci atat reclamantul, cat si paratul, persoane fizice sau juridice,
pot sa inainteze o astfel de cerere.
4. Cererea de asistenta judiciara poate cuprinde: acordarea de scutiri, reduceri, esalonari sau amanari pentru plata ta- xelor judiciare de timbru si a timbrului judiciar, aparare si asistenta juridica gratuita, printr-un avocat delegat de baroul avocatilor.
5. Cererea va cuprinde motivele de fapt si de drept pe care se intemeiaza si care determina pe petent sa ceara concursul justitiei, justificand si argumentand demersul justitiar. Cererea se face obligatoriu in scris si va trebui sa arate pricina la care se refera si starea materiala a partii, fiind insotita de dovezi scrise privitoare la veniturile si sarcinile acesteia.
6. Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cererea (aceeasi cu cea care judeca actiunea principala).
Acesta sustine ca .................................................................................................
........................................................................................................................... .
In realitate ............................................................................................................
......................................................................................................... si prin urmare subsemnatul am formulat cerere reconventionala in cauza solicitand obligarea reclamantului-parat la plata sumei de ................................ .
In raport de obiectul cererii mele, instanta de judecata, prin incheierea din data de ....................... a stabilit obligarea subsemnatului la plata unei taxe de timbru in cuantum de .................... lei, sub sanctiunea anularii cererii mele reconventionale ca netimbrata, suma imposibil de achitat de catre subsemnat dintr-o data, datorita veniturilor mele reduse.
Fac precizarea ca subsemnatul sunt pensionat pe caz de boala, am doi copii minori in intretinere, iar pensia primita reprezinta unicul venit al familiei mele.
Asa incat, avand in vedere cele de mai sus, va solicit sa-mi incuviintati prezenta cerere de acor- dare de asistenta judiciara si sa dispuneti1) esalonarea platii taxei de timbru, subsemnatul, urmare a posibilitatilor financiare de care dispun, facand urmatoarea propunere ........................................ .
IN DREPT:
Imi intemeiez prezenta pe dispozitiile art. 74-81, art. 82 Cod procedura civila.
In dovedirea cererii inteleg sa solicit instantei incuviintarea administrarii probei cu inscrisuri, pe care le si depun instantei, certificate conform cu originalul.
ANEXEZ2):
1. .............................................. .
2. .............................................. .
3. .............................................. .
4. Decizia de pensionare seria ............... nr. .............. .
5. Talon de pensie seria ................. nr. ..................... .
6. Imputernicirea avocationala si contractul de asistenta juridica nr. ...... .
SEMNATURA
1. Instanta va hotari, fara dezbateri, prin incheiere in camera de consiliu.
2. Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere copii pentru instanta (cererea adresandu-se instantei si neimplicandu-l pe celalalt participant la proces, caruia cererea si inscrisurile nu i se comunica); copiile vor fi certificate de reclamant ca fiind identice cu originalul. Se va putea de asemenea depune doar o parte a unui inscris relevanta in cauza, instanta insa putand dispune infatisarea inscrisului in intregime. Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte.
|