Cerere de administrare de probe
INSTANTA1) ....................
DOSAR NR. ....../ ..............
TERMEN ..........................
Domnule Presedinte,
Subsemnatul ........................, domiciliat in ....................................., str. ............
nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..................................., reprezentat prin avocat ........................., cu sediul profesional in .............................., str. ...................................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector
/judet ....................., reclamant2) in dosarul nr. ......../..............., aflat pe rolul acestei instante, in cauza ce are ca obiect ......................................................................, in contradictoriu cu paratul ............................, domiciliat in ...................., str. .............. nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..................., in temeiul dispozitiilor art. 167 si urm. Cod procedura civila, formulez prezenta
CERERE DE ADMINISTRARE DE DOVEZI
in sustinerea actiunii introductive de instanta, solicitandu-va a-mi incuviinta administrarea:
1. probei cu inscrisuri3):
– ............................
– ...........................
pe care le depun instantei in ..... exemplare.
DOMNULUI PRESEDINTE AL4) ................................
1. Se indica instanta care judeca si actiunea principala, fie ca este vorba de instanta de fond, de apel sau de cea din caile extraordinare de atac.
2. Oricare dintre parti, atat reclamantul, cat si paratul, in orice etapa procesuala: fond, apel, cai extraordinare de atac, poate depune o astfel de cerere.
3. De regula, inscrisurile se depun odata cu actiunea introductiva de instanta, sau intampinare, cerere reconventionala dupa caz – art. 112, 115, 119 Cod procedura civila. Exceptional aceasta proba poate fi incuviintata atunci cand inscrisul a fost descoperit sau obtinut de parte ulterior depunerii cererii sau in conditiile art. 132 Cod procedura civila sau art. 138 Cod procedura civila. Copiile inscrisurilor vor fi certificate ca sunt identice cu originalul si se vor depune in atatea exemplare cate parti sunt, alaturi de inscrisurile rezervate instantei. Se va putea de asemenea depune doar o parte a unui
inscris relevanta in cauza, instanta insa putand dispune infatisarea inscrisului in intregime. Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte.
4. Se indica aceeasi instanta mai sus mentionata, instanta competenta material si teritorial sa judece cererea principala.
2. proba cu interogatoriul1) ............................, rugandu-va, in acest sens, sa dispuneti citarea, pentru termenul ce-l veti acorda, acestuia cu mentiunea „personal la interogatoriu“2).
3. proba testimoniala cu ........ martori. Propun ca martori spre a fi audiati pe3):
– ..................., domiciliat in ....................., str. ..................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..........................,
– .........................., domiciliat in .................., str. ....................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ..........................,
pentru care va solicit sa dispuneti citarea la termenul ce-l veti acorda4);
4. probei cu expertiza5) tehnica6) ........................................................................ privind7) ........................................................................................................ .
5. Totodata se impune sa dispuneti verificarea de scripte intre ......................... si
........................................., inscrisuri depuse la dosarul cauzei, in ceea ce priveste semnatura ................................
– pentru ca este evident ca cele doua semnaturi sunt diferite.
6.8) ......................................................... .
IN DREPT:
Imi intemeiez prezenta pe dispozitiile art. 82 si art.9) ....... Cod procedura civila.
SEMNATURA
1
. Se indica numele si calitatea partii fata de care urmeaza a se administra aceasta proba. Aceasta proba se incuviinteaza pentru dovedirea unor fapte personale, care, fiind in legatura cu pricina, pot conduce la dezlegarea ei.
2. Statul si celelalte persoane juridice de drept public sau privat (cu exceptia societatilor de persoane) vor raspunde in scris la interogatoriul ce li se va comunica.
3. Potrivit art. 189 Cod procedura civila, nu pot fi ascultati ca martori: rudele si afinii pana la gradul al treilea inclusiv, sotul, chiar despartit, interzisii si cei declarati de lege incapabili de a marturisi, cei condamnati pentru juramant sau marturie mincinoasa. Alegerea martorilor este foarte importanta intrucat inlocuirea acestora nu se va incuviinta decat in caz de moarte, disparitie sau motive bine intemeiate – art. 186 Cod procedura civila (simplul refuz al martorului de a veni in instanta nu este considerat un motiv bine intemeiat pentru a dispune inlocuirea acestuia, iar audierea unui mar-
tor refractar nu este cea mai buna solutie).
4. In cazurile in care martorul ar putea fi influentat, amenintat de partea potrivnica, partea ce solicita incuviintarea probei poate sa-si ia angajamentul ca-l va aduce personal pe martor la termenul ce va fi incuviintat pentru adminis- trarea probei, fara a declina instantei identitatea acestuia – art. 186 alin. (4) Cod procedura civila; in cazul in care nu va respecta obligatia asumata, sanctiunea aplicata de instanta va fi decaderea din aceasta proba.
5. Cand s-a incuviintat o expertiza, partea care a propus-o (sau partile, dupa caz, atat reclamantul, cat si paratul putand in anumite cazuri avea interes comun pentru administrarea acestei probe) este obligata, sub sanctiunea decaderii, ca in termen de 5 zile de la incuviintare sa depuna suma statornicita de instanta ca plata a expertului; recipisa se va depune la grefa instantei.
6. Se indica felul expertizei solicitate (bunuri mobile, bunuri imobile, contabila, topometrica, medico-legala etc.).
7. Se arata obiectivele urmarite prin efectuarea lucrarii de specialitate.
8. Si alte probe: cercetare locala conform art. 215-217 Cod procedura civila, constatari conform art. 181 Cod proce- dura civila etc.
9. Dupa caz: vezi supra.
|