DOMNULE PRESEDINTE,
Subsemnatul, ……….., domiciliat in …….str. ………, nr……… unde va solicit si comunicarea tuturor actelor de procedura, in contradictoriu cu I.G.P.R. – D.G.P.M.B. – Brigada de Politie Rutiera, formulez
PLANGERE
Impotriva procesului-verbal seria ……...din data de ………..…, prin care am fost sanctionat cu un nr. de …. puncte amenda in cuantum de ………..…..lei si ……….puncte de penalizare, solicitandu-va ca prin sentinta ce veti pronunta sa dispuneti:
• anularea procesului-verbal sus-mentionat si, pe cale de consecinta anularea masurii de sanctionare a subsemnatului cu un nr. de …. puncte-amenda, in valoare de ……... RON, si cu ………. puncte de penalizare.
• anularea dispozitiei nr. …… , de ridicare a autoturismului, emisa de ……, cu consecinta obligarii paratei la repararea prejudiciului cauzat prin emiterea acestei dispozitii, cu nerespectarea reglementarilor legale si restituirea sumei de ….lei, suma compusa din taxa de ridicare si contravaloare transport.
IN FAPT,
Se vor indica motivele de fapt pe care se intemeiaza cererea si care-l determina pe reclamant sa ceara concursul justitiei, justificand si argumentand demersul justitiar. De exemplu:
In data de ……., la ora ……, am stationat autoturismul cu nr. de inmatriculare ……. pe strada ……………, in localitatea ………..….. .
Peste o jumatate de ora, m-am intors la locul stationarii autoturismului, unde am constatat ca autoturismul nu mai era. In urma unui apel telefonic la 112 am aflat ca masina a fost ridicata si transportata la adresa din……, de unde il pot recupera. La adresa respectiva am gasit autoturismul, iar un agent al politiei a incheiat procesul verbal atacat, fara a mentiona ce anume fapta am savarsit si pentru ce am fost sanctionat, in afara faptului ca am parcat neregulamentar. De asemenea, agentul nu mi-a permis sa spun sau sa consemneze obiectiunile mele, preferand sa imi spuna ca le voi spune in instanta, pe proces mentionand numai faptul ca am obiectiuni.
Or, art. 16 alin. (1) din OG nr. 2/2001 prevede cerinta ca agentul constatator sa realizeze o descriere clara a contraventiei, specificand actiunea sau inactiunea si toate circumstantele de natura a imprima faptei caracterul unei contraventii, aceasta descriere dand posibilitatea instantei sa cerceteze legalitatea procesului verbal. Nu poate constitui descriere corespunzatoare a faptei procesul verbal in care nu se mentioneaza clar ce anume fapte am savarsit, ce norme am incalcat sau care sunt masurile impuse de o autoritate publica si pe care nu le-am indeplinit.
Conform art. 180 alin. (5) din Regulamentul de punere in aplicare a OUG 195/2002 se prevede obligativitatea agentului constatator de a aduce la cunostinta contravenientului dreptul de a face obiectiuni, consemnate in procesul verbal.
Ca urmare, pentru motivul ca procesul verbal nu respecta cerintele exprese ale legii, solicit instantei anularea procesului-verbal sus-mentionat si, pe cale de consecinta, anularea masurii de sanctionare a subsemnatului cu ……. puncte-amenda, in valoare de …... RON, si cu ……... puncte de penalizare.
De asemenea, solicit anularea dispozitiei nr…… de ridicare a autoturismului, emisa de …………..…, cu consecinta obligarii paratei la repararea prejudiciului cauzat prin emiterea acestei dispozitii, cu nerespectarea reglementarilor legale si restituirea sumei de….lei, suma compusa din taxa de ridicare si contravaloare transport.
IN DREPT, O.G .nr. 2/2001, OUG 195/2002.
Inteleg sa ma folosesc de proba cu inscrisuri si martori.
Anexez prezentei cereri:
• procesul verbal de contraventie seria....., nr.......
• copie chitanta nr….
• copie carte identitate
DOMNULUI PRESEDINTE AL JUDECĂTORIEI………………………………
--------------------------------
NOTA:
Prezenta actiune este cu titlu de exemplu.
Se indica felul expertizei solicitate (expertiza tehnica specialitatea constructii, expertiza tehnica specialitatea auto, expertiza tehnica specialitatea contabila, expertiza tehnica specialitatea instalatii etc.). Se arata obiectivele urmarite prin efectuarea lucrarii de specialitate.
Cand dovada se face prin inscrisuri, se vor alatura la cerere atatea copii cate parti sunt, alaturi de un exemplar al cererii si inscrisurile rezervate instantei; copiile vor fi certificate de reclamant ca sunt la fel cu originalul. Se va putea, de asemenea, depune doar o parte a unui inscris relevanta in cauza, instanta insa putand dispune infatisarea inscrisului in intregime. Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte.
Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cauza. Competenta materiala a instantei se stabileste in raport de obiectul cauzei si de dispozitiile art. 1-2 Cod procedura civila.