"Exista vointa politica pentru ratificarea cat mai curand, de catre Parlament, a amendamentelor de la Kampala, astfel incat acestea sa intre in vigoare, fiind necesara ratificarea lor de 30 de state parti", a sustinut Tudor Chiuariu.
In cadrul intalnirii avute joi, Tiina Intelmann a multumit pentru suport, apreciind eforturile Romaniei și incurajand parlamentarii romani sa participe la activitatile organizatiei Parliamentarians for Global Action (Parlamentari pentru Actiune Globala).
Curtea Penala Internationala (CPI) este singura instanta penala internationala permanenta, cu vocatie universala, care functioneaza in baza principiului complementaritatii fata de instantele penale interne.
CPI a devenit functionala odata cu intrarea in vigoare a Statutului de la Roma, la 1 iulie 2002, iar in prezent 111 state sunt parti la Statut.
In prezent, Curtea investigheaza infractiuni internationale (crima de genocid, crimele de razboi, crimele impotriva umanitatii) comise in cinci situatii: trei dintre acestea au fost inaintate Curtii chiar de catre statele in care au avut loc fapte care ar putea fi incriminate de Statutul de la Roma (situatiile din Uganda, Republica Democratica Congo și Republica Centrafricana), una de catre Consiliul de Securitate al ONU (situatia din Sudan), iar in cazul celei mai recente situatii (cea a violentelor postelectorale din Kenya), initiativa deschiderii investigatiilor a apartinut procurorului CPI.
Romania a semnat Statutul de la Roma al CPI la 7 iulie 1999 și l-a ratificat prin Legea 111 din 28 martie 2002, ratificarea de catre statul roman contribuind la intrarea in vigoare a acestuia.
Rezolutia Parlamentului European privind Conferinta de revizuire a Statutului de la Roma al Tribunalului Penal International, de la Kampala, Uganda B7-0265/2010 mentioneaza, printre altele, sustinerea ferma fata de TPI și fata de obiectivele sale; subliniaza faptul ca Statutul de la Roma a fost ratificat de catre toate statele membre UE, ca o componenta esentiala a principiilor și valorilor democratice ale Uniunii, și solicita, prin urmare, statelor membre sa respecte deplin Statutul ca parte a acquis-ului UE; solicita insistent statelor parte la Statutul de la Roma, in special statelor membre UE, sa promulge sau sa implementeze legi nationale care sa le asigure cooperarea deplina cu TPI etc.
Sursa Agerpres
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa ma ajutati cu un model de acord pentru efectuarea muncii suplimentare. Mentionez ca este vorba despre categoria profesionala, soferi autobuz a caror activitate este organizata in turnus, durata activitatii saptamanale fiind peste 40 ore.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Prin Contractul Colectiv de Munca incheiat la nivelul Societatii, ce are ca perioada de valabilitate 01.06.2024-31.05.2025, la art. 93 alin. 2 din acesta se precizeaza ca, A« odata cu cresterea salariului de baza minim brut pe economie, vor fi majorate toate salariile de baza stabilite prin contractele individuale de munca, cu suma fixa cu care a fost majorat salariul de baza minim brut pe economie. A» Fata de acestea , societatea s-a conformat, fapt pentru care in luna decembrie...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Noi avem un Contract Colectiv de Munca ce a fost semnat pe 2 ani care a expirat in 20.12.2024. La negocierile pt noul contract colectiv de munca, partile inca nu au reusit sa se puna de acord. Am dori sa stim urmatorul aspect: - Ce acte vor guverna activitatea firmei, atat timp cat Contractul Colectiv de Munca a expirat a ma refer la perioada ce se va scurge pana efectiv se va semna noul Contract colectiv ce poate se va semna in Mar. 2025 a sau cine stie cand. De exemplu, al 13-lea salariu este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<