Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Avansuri acordate administratorului, nejustificate

Din pdv legal se pot efectua plati prin casierie, sub forma avansurilor de trezorerie, catre administrator (acesta nu are contract de munca). In timp, soldul contului 542 a ajuns la valoarea de 200.000 lei, La sfarsitul anului soldul este dus in 461.Care sunt implicatiile din pdv legal, daca aceasta suma ramane nejustificata in contul 542?
Raspuns:
Potrivit prevederilor  pct. 176 din Reglementarile contabile aprobate prin " OMFP 3055/2009 sumele in numerar, puse la dispozitia personalului sau a tertilor, in vederea efectuarii unor plati in favoarea entitatii, se inregistreaza distinct in contabilitate (contul 542 "Avansuri de trezorerie").

Astfel,  dpdv legal se pot acorda sume in numerar pentru efectuarea diverselor plati in favoarea entitatii. Aceste sume insa,  trebuie justificate intr-un timp stabilit, prin proceduri interne, de catre societate. In situatia in care  administratorul nu justifica avansul acordat, poate fi interpretat ca fiind un imprumut acordat administratorului .

Potrivit prevederilor art 144 indice 4 alin. (1)  lit a) din  " Legea 31/1990
  privind societatile comerciale, este interzisa creditarea de catre societate a administratorilor acesteia, prin intermediul unor operatiuni precum acordarea de imprumuturi administratorilor;

Potrivit alin. (3)  ale aceluiasi articol , prevederile alin. (1) nu se aplica:
- in cazul operatiunilor a caror valoare exigibila cumulata este inferioara echivalentului in lei al sumei de 5.000 de euro;
- in cazul in care operatiunea este incheiata de societate in conditiile exercitarii curente a activitatii sale, iar clauzele operatiunii nu sunt mai favorabile persoanelor prevazute la alin. (1) si (2) decat cele pe care, in mod obisnuit, societatea le practica fata de terte persoane.

Potrivit prevederilor art. 271 din acelasi act normativ, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii, care se imprumuta, sub orice forma, direct sau printr-o persoana interpusa, de la societatea pe care o administreaza, de la o societate controlata de aceasta ori de la o societate care controleaza societatea pe care el o administreaza, suma imprumutata fiind superioara limitei prevazute la art. 144 indice 4  alin. (3) lit. a), sau face ca una dintre aceste societati sa ii acorde vreo garantie pentru datorii proprii.

Asadar, societatea nu are dreptul sa imprumute administratorul cu valori mai mari decat echivalentul in lei a sumei de 5000 de euro.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Avansuri acordate administratorului, nejustificate":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI