Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Preschimbarea permiselor de conducere eliberate de alte state cu documente similare romanesti


ORDIN
privind preschimbarea permiselor de conducere nationale eliberate de autoritatile competente ale altor state cu documente similare romanesti

Avand in vedere prevederile art. 83 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,

in temeiul art. 7 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea si functionarea Ministerului Administratiei si Internelor, aprobata cu modificari prin Legea nr. 15/2008, cu modificarile si completarile ulterioare,

ministrul administratiei si internelor emite urmatorul ordin:

Art. 1. — (1) Prezentul ordin reglementeaza preschimbarea, la cerere, cu documente similare romanesti a permiselor de conducere nationale eliberate de autoritatile prevazute la art. 83 alin. (1) si (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare ordonanta de urgenta.

(2) Pot solicita preschimbarea permiselor de conducere nationale eliberate de autoritatile prevazute la art. 83 alin. (1) din ordonanta de urgenta cu documente similare romanesti persoanele care au domiciliul, resedinta sau rezidenta normala in Romania. Dovada domiciliului, resedintei sau rezidentei normale in Romania se face cu documentele prevazute de actele normative care reglementeaza domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani, libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre sau regimul strainilor in Romania, dupa caz.

(3) In sensul prezentului ordin, prin state membre se intelege statele membre ale Uniunii Europene, altele decat Romania, si statele membre ale Spatiului Economic European.

(4) Autoritatea competenta sa efectueze preschimbarea permiselor de conducere nationale eliberate de autoritatile prevazute la art. 83 alin. (1) din ordonanta de urgenta cu documente similare romanesti este, dupa caz:
a) serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor din cadrul institutiei prefectului pe a carui raza teritoriala solicitantul are domiciliul, resedinta sau rezidenta normala; ori
b) serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor din cadrul institutiei prefectului pe a carui raza teritoriala se afla institutia de invatamant, in cazul cetatenilor statelor membre aflati la studii in Romania pentru o perioada de cel putin 6 luni.

Art. 2. — (1) Pot fi preschimbate cu documente similare romanesti, fara sustinerea unui examen sau test, permisele de conducere nationale eliberate de autoritatile:
a) statelor membre prevazute in anexa nr. 1;
b) statelor membre ale Conventiei asupra circulatiei rutiere, incheiata la Viena la 8 noiembrie 1968 si ratificata de Romania prin Decretul nr. 318/1980, cu exceptia celor mentionate la lit. a), prevazute in anexa nr. 2;
c) statelor prevazute in anexa nr. 3.

(2) Permisele de conducere care contin informatii suplimentare/restrictii, sub forma codurilor europene armonizate, se preschimba cu documente similare romanesti, cu conditia inscrierii acestor coduri in rubrica „Restrictii” din permisul de conducere.

(3) Codurile prevazute la alin. (2) sunt cele cuprinse in anexa nr. 8 la Ordinul ministrului administratiei si internelor nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere.

Art. 3. — (1) Permisele de conducere nationale eliberate de autoritatile statelor prevazute la art. 2 alin. (1) pot fi preschimbate cu documente similare romanesti, in conditiile stabilite prin prezentul ordin, cu categoriile/subcategoriile echivalente permiselor de conducere romanesti.

(2) Permisele de conducere nationale eliberate de autoritatile statelor prevazute la art. 2 alin. (1) ca urmare a schimbarii permiselor romanesti, prin care nu au fost echivalate toate categoriile/subcategoriile detinute in Romania, se preschimba cu documente similare romanesti cu toate categoriile/ subcategoriile inregistrate in evidenta autoritatilor romane, pentru care dreptul de a conduce nu a fost suspendat de catre autoritatile competente romanesti sau autoritatile statelor prevazute la art. 2 alin. (1).

(3) Preschimbarea permiselor de conducere nationale emise de statele cu care Romania a incheiat tratate bilaterale sau multilaterale in materie de recunoastere reciproca a permiselor de conducere se face conform conditiilor prevazute in aceste tratate.

(4) Permisele de conducere nationale eliberate de autoritatile statelor prevazute la art. 2 alin. (1) persoanelor care nu indeplinesc conditiile de varsta prevazute la art. 20 din ordonanta de urgenta sunt preschimbate cu documente similare romanesti numai dupa data la care detinatorul implineste varsta minima prevazuta de lege pentru categoria sau subcategoria din care face parte vehiculul respectiv.

(5) Permisele de conducere eliberate de autoritatile statelor membre, care au fost pierdute sau furate pe teritoriul Romaniei, se preschimba pe baza informatiilor pe care serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor caruia i se solicita preschimbarea permisului de conducere pierdut sau furat le detine cu privire la detinator si permisul de conducere sau, in lipsa acestor informatii, pe baza unei atestari primite de la autoritatile competente din statul membru care a eliberat permisul initial.

(6) Pentru facilitarea verificarii informatiilor cu privire la detinator si permisul de conducere in vederea preschimbarii permiselor de conducere eliberate de autoritatile statelor membre, pierdute sau furate potrivit alin. (5), se poate utiliza reteaua permiselor de conducere a Uniunii Europene.

(7) In situatia in care exista indicii suficiente pentru a suspecta ca solicitantul preschimbarii permisului de conducere eliberat de autoritatea competenta a unui stat membru este deja titularul unui alt permis de conducere eliberat de un alt stat membru, se efectueaza verificari impreuna cu autoritatile competente ale statelor membre, inclusiv prin utilizarea retelei permiselor de conducere a Uniunii Europene.

(8) Procedurile de solicitare a atestarii prevazute la alin. (5) si de efectuare a verificarii impreuna cu autoritatile competente ale statelor membre, in conditiile prevazute la alin. (7), se stabilesc prin dispozitie a directorului Directiei regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

Art. 4. — Permisele de conducere nationale eliberate de autoritatile statelor prevazute la art. 2 alin. (1) nu pot fi preschimbate cu documente similare romanesti in situatia in care se constata ca detinatorii acestora poseda si un alt permis de conducere national.

Art. 5. — Nu pot fi preschimbate cu documente similare romanesti, chiar daca au fost eliberate de autoritatile statelor prevazute la art. 2 alin. (1), urmatoarele categorii de documente:
a) permisele de conducere internationale;
b) permisele de conducere a caror valabilitate a expirat, cu exceptia celor eliberate de autoritatile statelor membre;
c) permisele de conducere care au fost anulate sau fac obiectul unor restrictii care nu corespund codurilor europene armonizate, unor suspendari ori retrageri intr-un alt stat;
d) permisele de conducere provizorii, temporare sau de elev conducator;
e) permisele de conducere ale persoanelor care au fost condamnate prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru una dintre infractiunile prevazute la art. 24 alin. (6) din ordonanta de urgenta, cu exceptia cazurilor in care a intervenit una dintre situatiile prevazute la art. 116 alin. (1) din ordonanta de urgenta.

Art. 6. — (1) Pentru preschimbarea permiselor de conducere, solicitantii depun personal, la serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor competent potrivit art. 1 alin. (4), urmatoarele documente:
a) 1. permisul de conducere national eliberat de autoritatile statelor prevazute la art. 2 alin. (1) a carui preschimbare se solicita, in original, si traducerea legalizata in limba romana a acestuia; sau
2. documentul care atesta pierderea, furtul sau lipsa justificata a permisului eliberat de autoritatile competente ale statelor prevazute la art. 2 alin. (1), precum si traducerea legalizata in limba romana a acestuia;
b) documentul de identitate al solicitantului, in original si, respectiv, in copie:
1. pasaportul, certificatul de inregistrare, permisul de sedere, cartea de rezidenta in Romania;
2. cartea de identitate provizorie, buletinul sau cartea de identitate in cazul cetatenilor romani;
c) fisa detinatorului permisului de conducere, al carei model este prevazut in anexa nr. 4, completata lizibil, cu majuscule;
d) fisa medicala completata de o unitate de asistenta medicala ambulatorie de specialitate autorizata, incheiata cu concluzia „APT CONDUCĂTOR AUTO”, cu precizarea categoriei/categoriilor pentru care solicitantul este apt de a conduce autovehicule, precum si a eventualelor restrictii medicale ce vor fi mentionate in permisul de conducere preschimbat;
e) certificatul de cazier judiciar, in termenul de valabilitate;
f) declaratia notariala pe propria raspundere a solicitantului, din care sa rezulte ca permisul de conducere depus pentru preschimbare este autentic, ca titularul acestuia nu are rezidenta normala pe teritoriul altui stat membru, ca nu mai poseda un alt permis de conducere national romanesc ori eliberat de autoritatile unui alt stat sau un duplicat al acestuia, ca nu a declarat pierderea ori furtul acestuia la organele emitente sau
la alte autoritati in vederea eliberarii unui nou document, precum si faptul ca nu a luat si nu i-a fost adusa la cunostinta anularea permisului de conducere sau a dreptului de a conduce ori suspendarea sau restrictionarea exercitarii acestui drept;
g) dovada achitarii taxelor, prevazute de lege, aferente preschimbarii permisului de conducere.

(2) Persoanele care, din motive obiective, nu se pot prezenta personal la serviciile publice comunitare regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor pot depune cererile prin mandatar, cu procura speciala, autentificata in tara de notarul public, iar in strainatate, de misiunile diplomatice sau de oficiile consulare ale Romaniei, situatie in care fisa detinatorului va avea atasata in spatiul special destinat o fotografie color 3 x 4 cm/4 x 5 cm de data recenta;

(3) Serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor, competent potrivit art. 1 alin. (4), are obligatia de a verifica pentru ce categorie continua sa fie valabil permisul de conducere national eliberat de autoritatile statelor prevazute la art. 2 alin. (1) care urmeaza a fi preschimbat.

(4) In cazul existentei unor suspiciuni temeinic motivate cu privire la autenticitatea permisului de conducere eliberat de autoritatile statelor prevazute la art. 2 alin. (1), preschimbarea acestuia poate fi efectuata numai dupa confirmarea autenticitatii, si, dupa caz, a valabilitatii permisului de conducere de catre autoritatea competenta a statului care l-a eliberat. Aceeasi procedura se aplica si in cazul permiselor de conducere straine, pierdute sau furate. In situatia in care nu poate fi identificata autoritatea competenta a statului emitent, verificarile se vor efectua prin intermediul misiunilor diplomatice ale statelor respective in Romania.

(5) Pentru facilitarea verificarilor prevazute la alin. (3) si (4) cu autoritatile competente ale statelor membre, se va putea utiliza reteaua permiselor de conducere a Uniunii Europene.

(6) Procedurile de efectuare a verificarii valabilitatii categoriei pentru permisul de conducere care va face obiectul preschimbarii, precum si de obtinere a confirmarii autenticitatii, respectiv a valabilitatii permisului de conducere, prevazuta la alin. (3) si (4), se stabilesc prin dispozitie a directorului Directiei regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

Art. 7. — (1) Dupa primirea si verificarea dosarului de preschimbare a permisului de conducere se restituie solicitantului documentul de identitate.

(2) In situatia in care a fost depus permisul de conducere, solicitantului i se elibereaza o dovada inlocuitoare a permisului de conducere, in care se consemneaza numarul de inregistrare al dosarului si data depunerii, numele si prenumele solicitantului, seria si numarul permisului de conducere, statul emitent si categoria/categoriile pentru care documentul este considerat a fi valabil, precum si mentiunea „permisul de conducere a fost depus pentru preschimbare”.

(3) In cazul in care valabilitatea permisului depus nu a expirat, dovada inlocuitoare se emite cu drept de circulatie cu valabilitate de cel mult 30 de zile, fara a fi depasita perioada de valabilitate a permisului de conducere, iar pentru celelalte situatii, dovada se emite fara drept de circulatie.

(4) Permisul de conducere romanesc se elibereaza in termen de maximum 30 de zile de la depunerea dosarului, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 3 alin. (5) si (7) si la art. 6 alin. (3) si (4) ce impun verificari care depasesc acest termen, cand se elibereaza in termen de 15 zile de la incheierea verificarilor. La data inmanarii permisului de conducere preschimbat dovada inlocuitoare prevazuta la alin. (2) isi inceteaza valabilitatea.

(5) In cazurile in care verificarile prevazute la art. 3 alin. (5) si (7) si la art. 6 alin. (3) si (4) nu se finalizeaza in termenul de valabilitate a dovezii inlocuitoare a permisului depus pentru preschimbare, se elibereaza o noua dovada inlocuitoare cu valabilitatea de cel mult 30 de zile. Procedura continua pana la momentul in care se primeste raspunsul de la autoritatea competenta din statul membru, cand se procedeaza la eliberarea permisului de conducere.

(6) Preschimbarea permisului de conducere national eliberat de autoritatile statelor prevazute la art. 2 alin. (1) lit. b) si c), precum si orice reinnoire sau inlocuire a acestuia se inregistreaza in permisul de conducere romanesc prin inscrierea la rubrica „Restrictii” a codurilor europene armonizate 70, respectiv 71.

Art. 8. — (1) Permisele de conducere nationale eliberate de autoritatile statelor prevazute la art. 2 alin. (1) ale membrilor misiunilor diplomatice si oficiilor consulare straine, ale corespondentilor de presa straini, precum si ale reprezentantilor organizatiilor economice, culturale sau ai altor asemenea organizatii straine, cu statut diplomatic, acreditati in Romania, pot fi preschimbate cu toate categoriile inscrise in acestea, indiferent de statul emitent.

(2) Pentru preschimbarea permiselor de conducere prevazute la alin. (1), solicitantii depun urmatoarele documente:
a) permisul de conducere national eliberat de autoritatile statelor prevazute la art. 2 alin. (1), in original, insotit de traducerea legalizata in limba romana a acestuia;
b) documentul de identitate, in original si in copie, respectiv pasaport diplomatic si carte de identitate eliberata de Ministerul Afacerilor Externe sau, dupa caz, pasaport de serviciu si carte de identitate eliberata de Ministerul Afacerilor Externe, precum si documentul din care rezulta codul numeric personal atribuit de autoritatile competente din Romania;
c) fisa detinatorului permisului de conducere, completata lizibil si cu majuscule, care sa aiba atasata in spatiul special destinat o fotografie color 3 x 4 cm/4 x 5 cm de data recenta, precum si semnatura;
d) fisa medicala completata de o unitate de asistenta medicala ambulatorie de specialitate autorizata, cu mentionarea categoriilor pentru care solicitantul este apt de a conduce autovehicule;
e) dovada achitarii taxelor prevazute de lege, aferente preschimbarii permisului de conducere.

(3) Dupa primirea si verificarea actelor prevazute la alin. (2) se restituie solicitantului documentul de identitate.

Art. 9. — (1) Pot fi preschimbate cu documente similare romanesti, fara sustinerea unui examen sau test, si permisele de conducere nationale detinute de personalul aflat pe teritoriul Romaniei in misiune oficiala, sub egida unei organizatii internationale interguvernamentale, indiferent de statul emitent.

(2) Autoritatea competenta sa efectueze preschimbarea este serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor din cadrul institutiei prefectului pe a carei raza isi au sediul autoritatile publice care organizeaza misiunea.

(3) Pentru preschimbarea permiselor de conducere, personalul prevazut la alin. (1) depune documentele prevazute la art. 8 alin. (2) lit. a), c), d) si e), documentul de identitate sau pasaportul, in original si in copie, precum si un document emis de catre o autoritate/institutie publica din Romania din care sa rezulte ca acesta se afla in misiune oficiala pe teritoriul Romaniei, sub egida unei organizatii internationale interguvernamentale.

(4) Dupa primirea si verificarea actelor prevazute la alin. (3) se restituie solicitantului documentul de identitate sau pasaportul prezentat.

Art. 10. — Dupa preschimbarea permisului de conducere, institutia prefectului remite autoritatii competente a statului emitent permisul de conducere national vechi, prin adresa oficiala, in cuprinsul careia informeaza aceasta autoritate cu privire la efectuarea preschimbarii.

Art. 11. — (1) Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor este autorizata sa intreprinda demersurile necesare pe langa autoritatile competente din statele in care este stabilit un numar semnificativ de cetateni romani, altele decat statele membre, in vederea incheierii, in conditiile legii, a unor tratate bilaterale intre Romania si statele respective pentru preschimbarea reciproca a permiselor de conducere.

(2) Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor acorda statelor membre asistenta in procesul de punere in aplicare a Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 20 decembrie 2006 privind permisele de conducere (reformata), publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 403 din 30 decembrie 2006, si face schimb de informatii privind permisele de conducere pe care le-a eliberat, le-a schimbat, le-a inlocuit, le-a reinnoit sau le-a retras.

Art. 12. — Permisele de conducere nationale eliberate de autoritatile statelor prevazute la art. 2 alin. (1), aflate in curs de preschimbare la data intrarii in vigoare a prezentului ordin, urmeaza fie procedura legala in vigoare la data efectuarii solicitarii, prevazuta de Ordinul ministrului administratiei si internelor nr. 1.480/2006 privind preschimbarea permiselor de conducere straine cu documente similare romanesti, cu completarile ulterioare, fie prevederile prezentului ordin, daca acest lucru este in favoarea solicitantului.

Art. 13. — Dispozitiile din prezentul ordin referitoare la utilizarea retelei permiselor de conducere a Uniunii Europene se aplica de la data la care aceasta retea devine operationala.

Art. 14. — Anexele nr. 1—4 fac parte integranta din prezentul ordin.

Art. 15. — Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Art. 16. — La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul ministrului administratiei si internelor nr. 1.480/2006 privind preschimbarea permiselor de conducere straine cu documente similare romanesti, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 874 din 25 octombrie 2006, cu completarile ulterioare.

*

Prezentul ordin transpune urmatoarele prevederi din Directiva 2006/126/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 20 decembrie 2006 privind permisele de conducere (reformata), publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 403 din 30 decembrie 2006:
— art. 2 alin. (1);
— art. 7 alin. (5) literele b), c) si d);
— art. 11 alin. (1), (3), (4) si (5);
— art. 15.

Ministrul administratiei si internelor,
Constantin-Traian Igas
Bucuresti, 10 august 2011.
Nr. 163.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 18 August 2011
Votati articolul "Preschimbarea permiselor de conducere eliberate de alte state cu documente similare romanesti":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016