Reprezinta intelegerea dintre creditor si debitor anterioara producerii prejudiciului cauzat de neexecutarea obligatiilor asumate si stabileste anticipat intinderea despagubirilor in caz de neexecutare.
Este o clauza prin care partile stipuleaza ca debitorul se obliga la o anumita prestatie in cazul neexecutarii obligatiei principale. In caz de neexecutare, creditorul poate cere fie executarea silita in natura a obligatiei principale, fie clauza penala.
Nu doar neexecutarea obligatiei poate duce la aplicarea clauzei penale, ci si executarea cu intarziere sau necorespunzatoare.
Este reglementata de art. 1538 - 1545 din noul Cod Civil.
Scop
Clauza penala este un mecanism destinat a face presiune asupra debitorului pentru plata creantei si a evita apelarea creditorului la instanta pentru dovedirea si evaluarea prejudiciului.
Forma
Forma in care se incheie clauza penala este obligatoriu scrisa, in lipsa ei, se datoreaza doar dobanda legala.
Intrucat este o clauza accesorie si urmeaza soarta contractului principal, in functie de natura contractului va avea regimul de inscris sub semnatura privata sau act autentic.
Poate fi negociata si inserata de la inceput ca o clauza accesorie a unui contract principal sau ca obligatie separata dispusa printr-un act aditional la contractul initial.
Din acest motiv, penalitatile inscrise pe facturi nu pot avea caracterul unei clauze penale, nefiind negociate direct de parti si asumate de debitor.
Penalitatile trebuie dovedite, nu se prezuma.
In contractele sinalagmatice in care fiecare parte este debitor si creditor, clauza penala trebuie sa aiba o reglementare “in oglinda” pentru ambele parti, in caz contrar putand fi catalogata ca si clauza abuziva in contracte.
Obiect
Spre deosebire de daunele moratorii care totdeauna privesc o suma de bani, obiectul clauzei penale este largit, nu se mentioneaza o suma de bani, ci o prestatie.
Prin urmare nu este obligatoriu ca pentru indeplinirea obligatiei principale sa se prevada o penalitate exprimata pecuniar, poate fi si o prestatie de alta natura.
In fapt, rolul clauzei penale este de a estima si acoperi prejudiciul eventual in cazul neexecutarii contractului.
Caracteristici
Clauza penala are un caracter dualist: punitiv si reparator pentru cazul neexecutarii culpabile a contractului de catre debitor.
De asemenea, este statuat expres caracterul accesoriu al clauzei penale fata de obligatia principala, urmand soarta acesteia. Astfel, in cazul nulitatii obligatiei principale este atrasa si nulitatea clauzei penale, dar nulitatea clauzei penale nu determina nulitatea obligatiei principale.
Exceptia de la acest principiu este reprezentata de rezolutiunea contractului sau obligatiei principale, care nu impieteaza asupra executarii clauzei penale.
Prejudiciul se prezuma ca urmare a neexecutarii contractului, nu trebuie dovedit de creditor, clauza penala fiind tocmai evaluarea de catre parti a acestui prejudiciu.
Autor: cons. jur. Ana-Maria Borz
sursa: Ghid pentru recuperarea debitelor >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Conform prevederilor art. 78 alin. 22-24 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, companiile cu peste 50 de angajati au obligatia de a prezenta catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca o cerere scrisa, precum si dovada transmiterii acesteia catre organizatiile nonguvernamentale de la alin. 22, pentru a comunica posturile vacante adecvate ocuparii de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem o salariata nascuta in februarie 1959, pentru care am inchis contractul de munca la data de 21.06.2023, conform art. 56 alin. 1 lit. c. I-am facut un nou contract pe durata determinata de un an, pe care l-am prelungit pentru inca un an, pana la data de 31.08.2025. Putem sa mai prelungim contractul acestei salariate si, daca da, pentru cat timp?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Referitor la fondul de handicap, am primit raspunsul anterior de la dvs, in care ne-ati transmis ca incepand cu acest an, angajtorii care au posturi vacante adecvate ocuparii de catre persoanele cu dizabilitati trebuie sa solicit printr-o cerere sprijinul ONG urilor care presteaza asfel de servicii. Intrebarea este, daca nu avem posturi vacante potrivite pentru angajarea persoanelor cu dizabilitati, trebuie sa facem dovada ca nu avem? Pentru angajatii cu handicap de anul trecut, inteleg ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<