Codul de procedura penala este din nou contestat
Am trecut cu bine si peste evenimentul anului, organizat cu atata minutiozitate de autoritatile romane. Din fericire, fortele de ordine nu s-au confruntat cu incidente semnificative. Lucrurile au revenit la “normal” sau mai bine zis la starea confuza cu care ne-am obisnuit pana acum.
La fel stau lucrurile si in domeniul juridic, pentru ca proiectele legislative facute pana in prezent ridica in continuare semne de intrebare. Codul de procedura penala se afla in atentia Societatii Academice din Romania care sustine ca tara noastra ar crea cel mai permisiv regim din Europa pentru infractori.
Iata cateva dintre articolele din proiectul de lege contestate de SAR:
Interzicerea interceptarii inainte de inceperea urmaririi penale - SAR arata ca, daca acest amendament ar fi fost mentinut, interceptarile ar fi devenit un instrument inutil in ancheta penala.
Obligarea judecatorului sa admita toate cererile prin care partile solicitau expertize, pentru a determina daca probele au fost administrate legal - SAR arata ca aceasta prevedere ar fi dus la uriase tergiversari in solutionarea proceselor penale.
Sanctionarea cu nulitatea absoluta pentru toate deficientele de procedura - SAR subliniaza faptul ca sanctiunea nulitatii absolute poate fi folosita intr-un numar redus de cazuri, cand deficiente de procedura nu pot fi acoperite.
Senatul a nuantat interdictia de a folosi, ca proba, interceptarile facute de parti - acest lucru este posibil daca interceptarile privesc fapte de coruptie, de criminalitate organizata si infractiuni contra persoanei. Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Camera Deputatilor a propus, ca infractiune, difuzarea de inregistrari video sau audio, care au legatura cu dosarele penale - Senatul a eliminat aceasta infractiune, mai ales ca practica CEDO spune ca ziaristii nu pot fi sanctionati penal pentru difuzarea unor astfel de inregistrari, in virtutea intietatii interesului public in fata celui privat.
Valentin Pulbere
Consilier Juridic
Administrator:
www.e-juridic.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri