Sub pretextul transpunerii in legislatia romaneasca a unei directive a Parlamentului European in ceea ce priveste prezumtia de nevinovatie, PSD si ALDE vor sa implementeze secretizarea completa a dosarelor in faza de urmarire penala si camera preliminara. Comunicarea unor informatii in acest sens va fi considerata infractiune si pedepsita ca atare. Amendamentele la Codul de procedura penala depuse in acest sens urmeaza sa fie discutate joi in Comisia Iordache. Prin formularea acestora se vizeaza atat autoritatile publice, cat si presa.
Comisia speciala pentru Legile justitiei, condusa de Florin Iordache, se va reuni, joi, pentru a incepe discutiile privind modificarea Codurilor Penal si de procedura Penala, scopul fiind transpunerea Directivei PE referitoare la prezumtia de nevinovatie, unele amendamente vizand direct presa si autoritatile publice, potrivit agentiei mediafax.
Directiva PE prevede ca statele membre “se asigura” ca persoanele suspectate si acuzate "beneficiaza" de prezumtia de nevinovatie pana la dovedirea vinovatiei conform legii. Aceasta directiva se aplica "persoanelor fizice care sunt suspectate sau acuzate in cadrul procedurilor penale, in toate fazele procedurilor penale, din momentul in care o persoana este suspectata sau acuzata de comiterea unei infractiuni sau a unei presupuse infractiuni pana cand hotararea prin care se stabileste ca persoana respectiva a comis infractiunea in cauza ramane definitiva", potrivit sursei citate anterior.
Membrii PSD si ALDE au propus introducerea unui articol care interzice efectiv orice „comunicare publica” in ceea ce priveste faptele ssi persoanele ce fac obiectul urmaaririi penale si al judecarii cauzei in procedura de camera preliminaraa, incalcarea acestei „obligatii” fiind considerata o infractiune. Fapta ce nu va ramane nepedepsita in fata legii.
Textul amendamentului propus de PSD si ALDE la Codul de procedura Penala are urmatorul continut: "In cursul urmaririi penale ssi al judecarii cauzei iin procedura de camera preliminara sunt interzise comunicarile publice, declarattiile publice precum ssi furnizarea de alte informattii, direct sau indirect, provenind de la autoritatti publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele si persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Incalcarea acestei obligattii reprezinta infracttiune si se pedepseste, potrivit legii penale”.
Directiva PE invocata insa prevede ca „statele membre ar trebui sa ia masurile adecvate pentru ca autoritatile publice, atunci cand comunica informatii mass-mediei, sa nu se refere la persoanele suspectate sau acuzate ca fiind vinovate atat timp cat nu s-a dovedit conform legii ca sunt vinovate. In acest scop, statele membre ar trebui sa informeze autoritatile publice cu privire la importanta respectarii prezumtiei de nevinovatie atunci cand furnizeaza sau dezvaluie informatii catre massmedia. Aceasta nu ar trebui sa aduca atingere dreptului intern care protejeaza libertatea presei si a altor mijloace de comunicare in masa”.
250 Modele Fise de Post
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri