In completarea comunicatelor nr. 1136/VIII/3 si 1140/VIII/3 din data de 29 august 2016, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarele:
In cauza mediatizata prin comunicatele sus mentionate, in zilele de 30 si 31 august 2016, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia pentru combaterea coruptiei au dispus efectuarea urmaririi penale fata de alte 18 persoane, angajati din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Departamentul de Informatii si Protectie Interna (D.I.P.I.) pentru infractiuni de deturnare de fonduri, delapidare, abuz in serviciu sub forma complicitatii, fals si uz de fals.
In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ca angajati din cadrul D.I.P.I ar fi efectuat urmatoarele activitati:
- sub pretextul existentei unor cheltuieli pentru activitati informativ-operative, au intocmit rapoarte care au fost aprobate de persoane din conducere si in baza carora sume din fondurile operative au fost folosite, in mod nelegal, pentru cheltuieli de protocol, inzestrarea institutiei ori au fost folosite in interes personal de catre persoane din conducerea institutiei;
- au atestat in fals necesitatea/existenta unor cheltuieli operative;
- si-au insusit sume de bani din fondurile operative, pentru a fi folosite in interes personal;
- au folosit rapoartele la Compartimentul fonduri operative al D.I.P.I., cunoscand ca au fost intocmite in fals, in scopul fraudarii fondurilor operative.
in total, 24 de persoane, intre care sase cu functii de conducere la data faptelor (vezi comunicat 1140/VIII/3 din 29 august 2016) au dobandit calitatea de suspect in prezentul dosar.
Din probele administrate in acest moment, exista suspiciunea rezonabila ca suma deturnata din fondurile operative ale D.I.P.I pentru cheltuieli de protocol si pentru inzestrarea institutiei, in perioada 2014-2015, depaseste 220.000 lei, iar suma insusita in interes personal depaseste 70.000 lei.
La perioada 29 - 31 august, tuturor celor 24 de persoane puse sub acuzare li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala de suspect si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.
Fise distractive pentru gradinita
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Sursa: DNA
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri