Pe site-ul Consiliului Suprem al Magistraturii a fost dat publicitatii comunicatul de presa referitor la Conferinta de lansare a proiectului "Imbunatatirea accesului la justitie. O abordare integrata cu accent pe categoriile vulnerabile/ Improving access to justice. An integrated approach with a focus on Roma and other vulnerable groups".
Proiectul mai sus mentionat este implementat de catre Consiliul Superior al Magistraturii in cadrul Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014.
In cadrul comunicatului de presa publicat pe siteul CSM se arata ca in data de 6 iunie, la Hotelul Ramada Majestic (Calea Victoriei 38-40, Sector 1, Bucuresti), sala I.L.Caragiale, va avea loc conferinta de deschidere a proiectului "Imbunatatirea accesului la justitie. O abordare integrata cu accent pe categoriile vulnerabile/ Improving access to justice. An integrated approach with a focus on Roma and other vulnerable groups".
"Proiectul are ca obiectiv principal imbunatatirea accesului la justitie pentru categoriile vulnerabile, cu accent pe populatia de etnie rroma.
Principalele activitati ale proiectului vizeaza (i) elaborarea unui studiu privind imbunatatirea accesului la justitie al categoriilor vulnerabile, ca urmare a intrarii in vigoare a noului cod de procedura civila, (ii) infiintarea unui numar de 5 centre pilot pentru acordarea de asistenta juridica primara (12 luni) in zonele in care comunitatea de etnie rroma este puternic reprezentata (de ex. Bihor, Calarasi, Mures, Dolj, Dambovita, Buzau si Bucuresti), inclusiv derularea unei campanii de constientizare cu privire la serviciile furnizate in cadrul acestor centre si de crestere a gradului de cunoastere a drepturile legale, precum si (iii) consolidarea pregatirii profesionale a judecatorilor in domeniul combaterii discriminarii, prin organizarea a 5 sesiuni de formare profesionala in acest domeniu.
Prin infiintarea centrelor de asistenta a categoriilor vulnerabile se urmareste inclusiv degrevarea instantelor din zonele in care vor fi infiintate acestea." se arata in cadrul comunicatului publicat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii.
Mai mult, in cadrul comunicatului se arata si faptul ca proiectul beneficiaza de un buget total de 941.177 de euro. Finantarea norvegiana este de 85% si cofinantarea Ministerului Justitiei este de 15%. Perioada de implementare este de 24 de luni.
sursa: Consiliul Superior al Magistraturii
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<