Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lege: Degrevarea instantelor judecatoresti

In Monitorul Oficial nr. 89 din 12 februarie 2012 a fost publicata Legea nr. 2 din 1 februarie 2013
privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti, precum si pentru pregatirea punerii in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila

    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    CAP. I
    Modificarea si completarea unor acte normative in vederea degrevarii instantelor judecatoresti

    SECŢIUNEA 1
    Modificarea si completarea Codului de procedura penala

    ART. I
    Codul de procedura penala, republicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 78 din 30 aprilie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

    1. La articolul 28^1, dupa punctul 5 se introduce un nou punct, punctul 6, cu urmatorul cuprins:
    "6. solutioneaza cererile de stramutare, in cazurile prevazute de lege."

    2. La articolul 28^2, dupa punctul 4 se introduce un nou punct, punctul 5, cu urmatorul cuprins:
    "5. solutioneaza cererile de stramutare, in cazurile prevazute de lege."

    3. La articolul 29 punctul 5, litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "c) cererile de stramutare, in cazurile prevazute de lege;"

    4. La articolul 55, alineatul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 55. - Inalta Curte de Casatie si Justitie stramuta judecarea unei cauze de la curtea de apel competenta la o alta curte de apel, iar curtea de apel stramuta judecarea unei cauze de la un tribunal sau, dupa caz, de la o judecatorie din circumscriptia sa la o alta instanta de acelasi grad din circumscriptia sa, in cazul in care impartialitatea judecatorilor ar putea fi stirbita datorita imprejurarilor cauzei, dusmaniilor locale sau calitatii partilor, cand exista pericolul de tulburare a ordinii publice ori cand una dintre parti are o ruda sau un afin pana la gradul al patrulea inclusiv printre judecatori ori procurori, asistentii judiciari sau grefierii instantei. Stramutarea judecarii unei cauze de la o instanta militara competenta la o alta instanta militara de acelasi grad se dispune de Curtea Militara de Apel, fiind aplicabile, in mod corespunzator, prevederile prezentei sectiuni privind stramutarea judecarii cauzei de catre curtea de apel."

    5. La articolul 56, alineatul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 56. - Cererea de stramutare se adreseaza Inaltei Curti de Casatie si Justitie sau curtii de apel competente si trebuie motivata. Inscrisurile pe care se sprijina cererea se alatura la aceasta, cand sunt detinute de partea care cere stramutarea."

    6. La articolul 57, alineatele 1 si 2 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
    "Art. 57. - Presedintele curtii de apel competente cere, pentru lamurirea instantei, informatii de la presedintele instantei ierarhic superioare celei la care se afla cauza a carei stramutare se cere, comunicandu-i totodata termenul fixat pentru judecarea cererii de stramutare.
    Inalta Curte de Casatie si Justitie sau curtea de apel competenta a solutiona cererea, cand aceasta este instanta ierarhic superioara, solicita informatii Ministerului Justitiei."

    7. La articolul 58, alineatul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "In informatiile trimise Inaltei Curti de Casatie si Justitie sau curtii de apel se face mentiune expresa despre efectuarea incunostintarilor, atasandu-se si dovezile de comunicare a acestora."

    8. La articolul 60, alineatele 1-3 si 6 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
    "Art. 60. - Inalta Curte de Casatie si Justitie sau curtea de apel competenta solutioneaza cererea de stramutare prin sentinta motivata.
    In cazul in care gaseste cererea intemeiata, Inalta Curte de Casatie si Justitie dispune stramutarea judecarii cauzei la o curte de apel invecinata curtii de la care se solicita stramutarea, iar curtea de apel dispune stramutarea judecarii cauzei la una dintre instantele din circumscriptia sa de acelasi grad cu instanta de la care se solicita stramutarea.
    Inalta Curte de Casatie si Justitie sau curtea de apel competenta hotaraste in ce masura se mentin actele indeplinite in fata instantei de la care s-a stramutat cauza.
    ................................................................................
    Sentinta prin care Inalta Curte de Casatie si Justitie sau curtea de apel competenta dispune asupra stramutarii nu este supusa niciunei cai de atac."

    9. Articolul 61 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "Repetarea cererii
    Art. 61. - Stramutarea cauzei nu poate fi ceruta din nou, afara de cazul cand noua cerere se intemeiaza pe imprejurari necunoscute Inaltei Curti de Casatie si Justitie sau curtii de apel competente la solutionarea cererii anterioare sau ivite dupa aceasta."

    10. Articolul 61^1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "Desemnarea altei instante pentru judecarea cauzei
    Art. 61^1. - Procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala poate cere Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa desemneze o alta curte de apel decat cea careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta, care sa fie sesizata in cazul in care se va emite rechizitoriul.
    Procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala poate cere curtii de apel competente sa desemneze un alt tribunal sau, dupa caz, o alta judecatorie decat cea careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta, care sa fie sesizate in cazul in care se va emite rechizitoriul.
    Dispozitiile art. 55 alin. 1, art. 56 alin. 1 si 2 si art. 61 se aplica in mod corespunzator.
    Inalta Curte de Casatie si Justitie sau curtea de apel competenta solutioneaza cererea in camera de consiliu, in termen de 15 zile.
    Inalta Curte de Casatie si Justitie sau curtea de apel competenta dispune, prin incheiere motivata, fie respingerea cererii, fie admiterea cererii si desemnarea, dupa caz, a unei instante egale in grad cu cea careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta, care sa fie sesizata in cazul in care se va emite rechizitoriul.
    Incheierea prin care Inalta Curte de Casatie si Justitie sau curtea de apel competenta solutioneaza cererea nu este supusa niciunei cai de atac."

    11. La articolul 385^9 alineatul 1, punctul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "1. in cursul judecatii nu au fost respectate dispozitiile privind competenta dupa materie sau dupa calitatea persoanei;"

    12. La articolul 385^9 alineatul 1, punctul 2 se abroga.

    13. La articolul 385^9 alineatul 1, punctul 6 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "6. judecata a avut loc in lipsa aparatorului, cand prezenta acestuia era obligatorie;"

    14. La articolul 385^9 alineatul 1, punctele 7-11 se abroga.

    15. La articolul 385^9 alineatul 1, punctele 14-16 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
    "14. s-au aplicat pedepse in alte limite decat cele prevazute de lege;
    15. nu s-a constatat gratierea sau in mod gresit s-a constatat ca pedeapsa aplicata condamnatului a fost gratiata;
    16. in mod gresit s-a dispus incetarea procesului penal;"

    16. La articolul 385^9 alineatul 1, punctele 17 si 18-21 se abroga.

    17. La articolul 385^9, alineatul 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "Cazurile prevazute in alin. 1 pct. 1, 3-6, 13 si 14 se iau in considerare intotdeauna din oficiu, iar cel de la pct. 15 se ia in considerare din oficiu numai cand a influentat asupra hotararii in defavoarea inculpatului."

    18. Dupa articolul 385^10 se introduce un nou articol, articolul 385^10a, cu urmatorul cuprins:
    "Admiterea in principiu
Art. 385^10a. - La Inalta Curte de Casatie si Justitie, completul de judecata examineaza admisibilitatea recursului in camera de consiliu, fara citarea partilor. In cazul in care constata ca cererea de recurs este formulata impotriva unei hotarari care nu este supusa niciunei cai de atac, a unei incheieri care nu se ataca decat odata cu fondul, a unei hotarari pronuntate in recurs sau in contestatie in anulare, dispune, prin incheiere, respingerea cererii ca inadmisibila."

    19. La articolul 385^15 punctul 2, literele c) si d) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
    "c) dispune rejudecarea de catre instanta a carei hotarare a fost casata, in cazurile prevazute in art. 385^9 alin. 1 pct. 3-6 si rejudecarea de catre instanta competenta, in cazul prevazut in art. 385^9 alin. 1 pct. 1.
    Cand recursul priveste atat hotararea primei instante, cat si hotararea instantei de apel, in caz de admitere si dispunerea rejudecarii de catre instanta a carei hotarare a fost casata, cauza se trimite la prima instanta, daca ambele hotarari au fost casate, si la instanta de apel, cand numai hotararea acesteia a fost casata.
    In cazul in care admite recursul declarat impotriva deciziei pronuntate in apel, instanta de recurs desfiinteaza si hotararea primei instante, daca se constata aceleasi incalcari de lege ca in decizia recurata.
    Inalta Curte de Casatie si Justitie, daca admite recursul, cand este necesara administrarea de probe, dispune rejudecarea de catre instanta a carei hotarare a fost casata;
    d) dispune rejudecarea de catre instanta de recurs in cazurile prevazute in art. 385^9 alin. 1 pct. 12-16 si 17^2, precum si in cazul prevazut in art. 385^6 alin. 3."

    ART. II
    (1) Dispozitiile privind cazurile de casare prevazute in Codul de procedura penala, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, in forma anterioara intrarii in vigoare a prezentei legi, raman aplicabile cauzelor penale aflate in curs de judecata in recurs, inclusiv celor aflate in termenul de declarare a recursului.
    (2) Dispozitiile referitoare la stramutare, respectiv cele privind desemnarea unei alte instante din Codul de procedura penala, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta lege, se aplica numai cererilor de stramutare sau de desemnare a unei alte instante cu care instantele au fost sesizate dupa intrarea in vigoare a prezentei legi.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Modificarea si completarea unor acte normative in materie contraventionala si in materia contenciosului administrativ si fiscal

    ART. III
    Dupa articolul 10 din Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 82 din 1 februarie 2002, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 424/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se introduce un nou articol, articolul 10^1, cu urmatorul cuprins:
    "Art. 10^1. - Prin derogare de la dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, plangerea, insotita de copia procesului-verbal de constatare a contraventiei, se introduce la judecatoria in a carei circumscriptie domiciliaza sau isi are sediul contravenientul."

    ART. IV
    Articolul 109 din Legea nr. 188/1999 privind statutul functionarilor publici, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 365 din 29 mai 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 109. - Cauzele care au ca obiect raportul de serviciu al functionarului public sunt de competenta sectiei de contencios administrativ si fiscal a tribunalului, cu exceptia situatiilor pentru care este stabilita expres prin lege competenta altor instante."

... citeste aici cuprinsul integral al reglementarii

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Lege: Degrevarea instantelor judecatoresti":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Poate sunteti interesat si de:
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016