Guvernul Romaniei a aprobat vineri, 23 iulie, la propunerea Ministerului Justitiei, proiectul Legii privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor.
„Proiectul de Lege aprobat azi in sedinta de Guvern este subsumat obiectivului central al Strategiei noastre, realizarea conditiilor pentru un act de justitie corect, transparent, rapid, la un cost accesibil cetatenilor. Eficientizarea activitatii instantelor si parchetelor, scurtarea termenelor, reducerea costurilor, atat pentru cetatean, cat si pentru stat, sunt obligatorii in acest moment.
Printre cele mai importante masuri propuse de proiect mentionez simplificarea procedurilor de citare, simplificarea procedurilor la nivelul ICCJ, recunoasterea vinovatiei, eliminandu-se astfel proceduri care au devenit in timp greoaie si inutile pentru stabilirea adevarului. De asemenea, proiectul instituie obligatia judecatorului de a fixa termene procedurale scurte, chiar de la o zi la alta, insa prin exceptie, cand considera necesar, instanta va putea fixa si termene mai indelungate.
Subliniez ca aceste propuneri s-au aflat in dezbatere publica de la inceputul lunii mai, Ministerul Justitiei primind aproximativ 350 de propuneri. Aceste propuneri au fost rafinate in urma discutiilor preliminare cu magistratii, cu asociatiile profesionale”, a declarat ministrul Justitiei.
Reamintim ca ideea proiectului de lege privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor a fost prezentata de Ministrul Justitiei pe 25 februarie 2010 in cadrul unei intalniri preliminare informale cu mai multe asociatii ale magistratilor la care au participat reprezentanti ai UNJR, Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania si Asociatia Procurorilor din Romania. Pe data de 6 mai 2010 proiectul a fost afisat pe site-ul Ministerului Justitiei si transmis pentru formulare de observatii si propuneri la instante, parchete, ICCJ, PICCJ.
De asemenea, pe 14 mai a fost organizata o dezbatere la care au participat reprezentanti ai CSM, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Ministerului Public, dar si ai unor asociatii profesionale ale magistratilor si ONG-uri din afara sistemului judiciar, precum Transparency International si Fundatia Konrad Adenauer.
In urma dezbaterii publice au fost primite aproximativ 350 de propuneri, din care au fost preluate aproximativ 100. In fine, pe 9 iulie a fost afisat pe site-ul Ministerului Justitiei forma proiectului, astfel cum a rezultat din dezbaterea publica.
De asemenea au fost incorporate o serie de propuneri ale Consiliului Superior al Magistraturii. Acesta a dat avizul proiectului ieri 22 iulie, cu precizarea posibilitatii de a mai inainta Parlamentului eventuale propuneri venite din sistemul judiciar catre consiliu.
Prin reformarea codurilor de procedura, civila si penala – recent adoptate – s-a urmarit, ca obiectiv esential, crearea in materia procedurilor judiciare a unui cadru legislativ modern care sa raspunda pe deplin imperativelor functionarii unei justitii moderne, adaptate asteptarilor sociale, precum si necesitatii cresterii calitatii acestui serviciu public.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Cartea verde a contabilitatii
Tinand insa seama de termenul preconizat pentru intrarea in vigoare a noilor coduri de procedura, s-a impus instituirea unor norme procedurale cu efecte imediate - in pregatirea implementarii codurilor si in acord cu solutiile legislative consacrate de acestea - de natura sa faciliteze eficientizarea procedurilor judiciare si solutionarea cu celeritate a proceselor.
Prin proiectul Legii privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor se propun masuri legislative punctuale, ce vizeaza, in principal, simplificarea si sporirea celeritatii solutionarii cauzelor, cu impact direct si asupra executarii hotararilor.
Atasat va punem la dispozitie expunerea de motive inaintata Guvernului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri