In conformitate cu prevederile art. 329 din Codul de procedura civila, astfel cum a fost modificat prin art. I pct. 32 din I.egea 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, Avocatul Poporului a promovat un recurs in interesul legii cu privire la aplicarea art. 1 alin. (1) lit. d) si e) raportat la art. 4 alin. (1) si (2) din Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat. Potrivit acestor prevederi, persoanele care s-au aflat in situatiile prevazute de lege au dreptul la indemnizatii lunare diferite, si anume persoanele pentru care s-a luat masura stramutarii beneficiaza de o indemnizatie lunara in cuantum de 200 lei pentru fiecare an de stramutare, iar cele in privinta carora s-a luat masura stabilirii domiciliului fortat in alte localitati au dreptul la o indemnizatie lunara de 100 lei pentru fiecare an de domiciliu obligatoriu.
Din cuprinsul legii rezulta ca, masura stramutarii nu presupunea si stabilirea unui domiciliu obligatoriu, aceeasi persoana putandu-se incadra in ambele situatii si poate beneficia de cele doua indemnizatii, adica de indemnizatia pentru stramutate, cat si de aceea acordata pentru stabilirea domiciliului obligatoriu.
Cu toate acestea, unele instante judecStoresti au aprcciat ca persoanele aflate in cele doua situatii ar trebui sa beneficieze de o singura indemnizatie.
Cu toate acestea, unele instante judecatoresti au apreciat ca persoanele aflate in cele doua situatii ar trebui sa beneficieze de o singura indemnizatie.
In acest context, Avocalul Poporului a apreciat ca, nu se poate admite solutia acordarii unei singure indemnizatii, in situatia in care, in aceeasi perioada, impotriva unei persoane au fost luate in acelasi timp, cele doua masuri represive.
Pentru aceste motive, in temeiul art. 330^7 din Codul de procedura civila, Avocatul Poporului a solicitat Inaltei Curti de Casatie si Justitie admiterea recursului in interesul legii si pronuntarea unei decizii prin care sa asigure interpretarea si aplicarea unitara a legii in aceasta chestiune de drept, in sensul acordarii de indemnizatii distincte, care sa fie cumulate, pentru fiecare dintre masurile administrative dispuse in aceeasi perioada de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<