Avand in vedere interesul manifestat de reprezentantii mass media in legatura cu hotararea Sectiei pentru judecatori a CSM, ca urmare a memoriului petentei Thyssen Stahl GmbH adresat Consiliului Superior al Magistraturii, Biroul de Informare Publica si Relatii cu Mass Media a fost abilitat sa faca urmatoarele precizari:
Anterior solicitarii formulate de Ministerul Justitiei, Inspectia Judiciara de pe langa Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a propus CSM efectuarea unor controale tematice, la toate instantele, inclusiv la Inalta Curte de Casatie si Justitie, controale aprobate prin Hotararea nr. 432 din data de 26 mai 2011 a Sectiei pentru Judecatori a CSM. Astfel, Inspectia Judiciara de pe langa Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a fost autorizata sa efectueze verificari la toate instantele implicate in cauza care a facut obiectul sesizarii Inspectiei Judiciare de catre petenta Thyssen Stahl GmbH cu privire la modalitatea de inregistrare si repartizare a cauzei in caile ordinare/extraordinare de atac, precum si a diferitelor tipuri de cereri incidentale si accesorii. Verificarile vor fi efectuate, punctual, de cei doi inspectori care au realizat verificarile initiale.
Verificarile vor fi extinse la nivelul tuturor instantelor privind modalitatea de inregistrare si repartizare a diferitelor tipuri de cereri incidentale si accesorii, fara deplasarea inspectorilor in teritoriu, cu termen de finalizare a raportului de control la data de 04 iulie 2011. A fost desemnat si inspectorul care va efectua verificari directe punctual, in situatiile in care, in urma acestor verificari prealabile, rezulta necesitatea acestora.
Verificarile la nivelul tuturor instantelor vor urmari si evaluarea incidentei in practica a situatiei cererilor introduse repetat – o modalitate de eludare a sistemului de repartizare a cauzelor, fara deplasarea inspectorilor in teritoriu. Şi aceste verificari au drept termen de finalizare a raportului de control data de 04 iulie 2011, fiind desemnat si inspectorul care va efectua verificari directe punctual, in situatia cand va rezulta necesitatea acestora.
De asemenea, s-a hotarat monitorizarea, la nivelul Inspectiei Judiciare, a dosarelor mai vechi de 6 luni, respectiv 1 an, cu indicarea datei initiale de inregistrare a dosarelor in sistem, cu termen de finalizare a primului raport de analiza la data de 24 iunie 2011. La aceasta monitorizare au fost desemnati 16 inspectori.
Precizam, totodata, faptul ca a fost efectuat un control, in perioada 20 septembrie 2010 – 5 noiembrie 2010, la Curtea de Apel Bucuresti iar verificarile au vizat perioada 2009-2010. Dupa cum se stie, Legea nr. 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor a intrat in vigoare la data de 25 noiembrie 2010. Sesizarea din oficiu a Inspectiei Judiciare s-a raportat la modul de punere in aplicare a dispozitiilor actului normativ mentionat de catre Tribunalul Bucuresti, incepand cu luna ianuarie 2011 la zi, avand in vedere modificarile introduse in materia litigiilor de munca prin aceasta lege, sesizarile in legatura cu acordarea primului termen de judecata (termene foarte mari), in cauzele privind litigiile de munca si litigiile comerciale, raportat la durata rezonabila a procedurii in aceste materii.
Referitor la situatia sesizata de petenta Thyssen Stahl GmbH, Inspectia Judiciara si-a exprimat punctul de vedere in doua note prezentate Sectiei pentru Judecatori a CSM, Sectia constatand durata excesiva a procedurilor judiciare derulate in cauza mentionata.