Intrebare: Sunt mama a doi copii gemeni in varsta de 11 luni, dar am primit indemnizatie de crestere doar pentru un copil. M-am adresat Directiei de Munca si Protectie Sociala solicitand acesteia acordarea indemnizatiei pentru cresterea ambilor copii, fiind gemeni. Ca raspuns, am primit o decizie prin care mi se comunica faptul ca nu am dreptul la indemnizatie decat pentru unul din copii. Este legal sa primesc bani numai pentru un copil, chiar daca am nascut gemeni?
Raspuns: Trebuie sa formulati o contestatie impotriva acestei decizii, la care sa anexati certificatele de nastere ale copiilor, dar si decizia pe care o contestati.
Acordarea indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului trebuie sa se faca prin raportare la disp. art.6 din OUG nr.148/2005 in functie de numarul copiilor nascuti si nu in functie de numarul nasterilor.
In cazul dumneavoastra, prin acordarea unei singure indemnizatii pentru cresterea copilului, se creeaza o situatie de discriminare si o diferenta de tratament fata de unul dintre cei doi copii gemeni, care este astfel lipsit de beneficiul indemnizatiei stabilite prin lege si in favoarea sa.
Legiuitorul a avut in vedere, la acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la 2 ani, atat situatia unui copil nascut dintr-o nastere simpla cat si aceea a fiecaruia dintre copii rezultati in cazul unei nasteri multiple cum este si aceasta situatie, scopul adaptarii OUG nr.148/3 noiembrie 2005, fiind acela al imbunatatirii echilibrului economic al familiei prin sustinerea acesteia in vederea cresterii copilului.
In consecinta, daca unul dintre copii are anumite drepturi, este evident ca si celalalt copil trebuie sa aiba aceleasi drepturi, acesta fiind si scopul actului normativ, fara a se face diferenta intre copii ce provin din sarcini unice si cei ce provin din sarcini multiple.
Contestati decizia si solicitati anularea ei si emiterea uneia noi prin care sa se stabileasca dreptul la indemnizatie pentru ambii copii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Se doreste, de comun acord, prelungirea unui contract pe perioada determinata care are ca data de expirare 03.05.2025. Se intocmeste act aditional de prelungire pentru inca 3 luni 03.05.2025 - 03.08.2025. In Revisal, modific data sfarsit activitate si pun data de 03.08.2025 si la data la care produce efecte pun 03.05.2025?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Hristos a inviat ! Un angajator doreste sa faca un contract cu norma intreaga, pe postul de ospatar, cu un program in ture, 2 cu 2, cu posibilitatea de lucru in weekend, program lucru fiind: 10:00 - 18:00. Cum ar trebui sa fie programul de lucru specificat in contractul de munca? Dar in Revisal?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca pe parcursul anilor, cadrul CIM a suferit mai multe modificari, iar multe dintre contractele individuale de munca existente sunt in formate vechi, am dori sa facem o actualizare colectiva a tuturor contractelor intocmite inainte de 2023, din punct de vedere al structurii. Asadar, actul aditional modifica toate articolele din CIM, conform cadrului actual renumerotare / completare / modificare continut, insa detaliile negociate sau modificate prin acte aditionale anterioare vor...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<