„(1) Intermedierea este contractul prin care intermediarul se oblig a fata de client sa il puna in legatura cu un tert, in vederea incheierii unui contract.
(2) Intermediarul nu este prepusul partilor intermediate si este independent fat a de acestea in executarea obligatiilor sale.” (art. 2.096 Cod civil).
Intermediarul are dreptul la o remuneratie din partea clientului numai in cazul in care contractul intermediat se incheie ca urmar e a intermedierii sale, cuantumul remuneratiei fiind stabilit prin contract. Clientul are obligatia sa -i comunice daca s-a incheiat contractul intermediat, platind si remuneratia stabilita.
Situatie: Am intermediat inchirierea unui apartament in baza unui contract de intermediere. Am emis factura deoarece suntem siguri ca s -a incheiat contractul de inchiriere dar clientul nu a vrut sa o semneze. Ce solutie am avea?
Solutie: Chiar daca nu a semnat factura, puteti formula ordona nta de plata in baza contractului incheiat cu clientul. Conform reglementarilor specifice privind contractul de intermediere, clientul era obligat in termen de 15 zile de la incheierea contractului sa va comunice acest fapt , precum si valoarea contractului, in cazul in care pretu l s-a stabilit in functie de valoarea contractului intermediat.
Va recomandam
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Antrenament eficient pentru clasa pregatitoare Intrarea in clasa pregatitoare, presupune un antrenament special care: sa previna eventualele socuri emotionale; sa ofere copilului confort si placere; sa il ajute sa invete bucurandu-se de noi experiente. In acest scop, va propunem cel mai nou instrument pentru antrenamentul copiilor care...
De asemenea, sunteti indreptatit la restituirea cheltuielilor efectuate pentru intermediere, daca ati mentionat in contract, insa aspectele acestea nu se pot discuta pe calea ordonantei de plata, ci doar daca formulati o actiune pe dreptul comun.