„(1) Intermedierea este contractul prin care intermediarul se oblig a fata de client sa il puna in legatura cu un tert, in vederea incheierii unui contract.
(2) Intermediarul nu este prepusul partilor intermediate si este independent fat a de acestea in executarea obligatiilor sale.” (art. 2.096 Cod civil).
Intermediarul are dreptul la o remuneratie din partea clientului numai in cazul in care contractul intermediat se incheie ca urmar e a intermedierii sale, cuantumul remuneratiei fiind stabilit prin contract. Clientul are obligatia sa -i comunice daca s-a incheiat contractul intermediat, platind si remuneratia stabilita.
Situatie: Am intermediat inchirierea unui apartament in baza unui contract de intermediere. Am emis factura deoarece suntem siguri ca s -a incheiat contractul de inchiriere dar clientul nu a vrut sa o semneze. Ce solutie am avea?
Solutie: Chiar daca nu a semnat factura, puteti formula ordona nta de plata in baza contractului incheiat cu clientul. Conform reglementarilor specifice privind contractul de intermediere, clientul era obligat in termen de 15 zile de la incheierea contractului sa va comunice acest fapt , precum si valoarea contractului, in cazul in care pretu l s-a stabilit in functie de valoarea contractului intermediat.
De asemenea, sunteti indreptatit la restituirea cheltuielilor efectuate pentru intermediere, daca ati mentionat in contract, insa aspectele acestea nu se pot discuta pe calea ordonantei de plata, ci doar daca formulati o actiune pe dreptul comun.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In cadrul societatii, o salariata are activitate ce se desfasoara numai in regim de telemunca. Dupa efectuarea concediului medical de sarcina si lauzie aceasta doreste sa isi reia activitatea cu reducerea programului de lucru pentru alaptare. Avand in vedere ca activitatea se desfasoara numai in regim de telemunca si nu implica "timpul necesar deplasarii dus-intors de la locul in care se gaseste copilul -asa cum este in Ordonanta de urgenta nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Daca un asociat este si auditor la un SRL. EL este angajat si la o alta sc comericala unde se afla in concediu crestere copil. El poate primi dividende de la societatea lui unde este asociat, in perioada cand se afla in conc crestere copil?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<