Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Ploiesti au pus in miscare actiunea penala si au dispus luarea masurii controlului judiciar pe cautiune, pentru o perioada de 60 de zile, respectiv de la data de 03 mai 2017, fata de inculpatul
GRIGORESCU ROBERT, la data faptelor consilier personal al primarului Sectorului 1 Bucuresti, cu atributii de coordonare a Directiei de Investitii, in sarcina caruia s-au retinut doua infractiuni de luare de mita.
Inculpatul Grigorescu Robert va depune o cautiune in valoare de 200.000 lei, care va fi consemnata pe numele inculpatului la dispozitia Parchetului de pe lânga inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie sau prin constituirea unei garantii reale, mobiliare ori imobiliare, in limita sumei respective, in favoarea aceleiasi unitati de Parchet.
Cautiunea se va depune pâna la data de 10 mai 2017.
In ordonanta procurorilor se arata ca exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:
- in perioada februarie 2009 - decembrie 2013, inculpatul Grigorescu Robert, consilier personal al primarului Sectorului nr. 1 Bucuresti, cu atributii de coordonare a Directiei de Investitii, a pretins procentaje intre 10-15% din valoarea unor contracte de lucrari si a primit in numerar, direct sau prin intermediari, suma totala de 1.397.497 lei, in schimbul atribuirii si a derularii in bune conditii a unor contracte de lucrari atribuite de Primaria Sectorului 1 Bucuresti.
Concret:
In perioada februarie-aprilie 2009, inculpatul Grigorescu Robert a pretins de la reprezentantul unei societatii comerciale, un procentaj de 10% din valoarea unor contracte de lucrari de reabilitare termica, si a primit ulterior, in perioada iulie 2009-decembrie 2011, in numerar, fie in mod direct fie prin intermediar, suma totala de 819.915 lei. Banii au fost pretinsi si primiti pentru ca Primaria Sectorului 1 sa ii atribuie societatii comerciale respective contracte de lucrari.
In cursul anului 2010, inculpatul Grigorescu Robert, in vederea incheierii si derularii in bune conditii a unor contracte de lucrari cu Primaria Sectorului nr. 1 Bucuresti, a pretins de la reprezentantul aceleiasi firme de constructii, prin intermediar, un procentaj de 15% din valoarea contractelor de subantrepriza incheiate de firma respectiva cu o alta societate comerciala care obtinuse un contract de lucrari. in perioada septembrie 2010-decembrie 2013, inculpatul Grigorescu Robert a primit in numerar, fie in mod direct, fie prin intermediari, suma totala de 577.582 lei.
Pe timpul cât se afla sub control judiciar, inculpatul Grigorescu Robert trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Agenda Cadrului Didactic 2024-2025
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
a) sa se prezinte la organul de urmarire, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata ori de câte ori este chemat,
b) sa informeze de indata organul judiciar cu privire la schimbarea locuintei,
c) sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de câte ori este chemat,
d) sa nu depaseasca limita teritoriala a României, decât cu incuviintarea prealabila a organelor judiciare,
e) sa nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele mentionate in ordonanta de dispunere a controlului judiciar,
f)sa nu se deplaseze in sediile apartinând Primariei Sectorului 1 Bucuresti si la sediile unor societati comerciale mentionate in ordonanta de dispunere a controlului judiciar,
g) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme.
Inculpatului Grigorescu Robert i se atrage atentia ca, in caz de incalcare cu rea credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu o masura preventiva mai grava, situatie in care cautiunea este supusa confiscarii.
Inculpatului Grigorescu Robert i s-au adus la cunostinta calitatile procesuale si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.
Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infrânga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri