In cauza mediatizata prin comunicatele nr. 1218/VIII/3 din 26 septembrie 2016 si nr. 1222/VIII/3 din 27 septembrie 2016, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus trimiterea in judecata,
sub control judiciar, a inculpatilor:
HOSU DAN, la data faptelor administrator de fapt la unei societati comerciale, fost sef al Serviciului de combatere a traficului cu migranti din cadrul I.G.P.R.-D.C.C.O, sub aspectul savarsirii infractiunilor de:
- trafic de influenta,
- instigare la acces ilegal la un sistem informatic, in forma continuata,
- instigare la folosirea, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, in forma continuata,
- dare de mita,
TATU ION-SORIN, la data faptelor administrator de fapt la unei societati comerciale, sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de influenta,
CATARAMA CATALIN MARIAN, comisar sef de politie, sef al Serviciului de combatere a traficului cu migranti din cadrul I.G.P.R., sub aspectul savarsirii infractiunilor de:
- acces ilegal la un sistem informatic, in forma continuata,
si in stare de libertate a inculpatei TONCESCU ANGELA, la data faptelor membru in Consiliul de Administratie al S.C Carpatica Asig S.A. Sibiu, sub aspectul savarsirii a 3 infractiuni de cumparare de influenta.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In intervalul martie 2015–martie 2016, inculpata Toncescu Angela, la acea data membru in Consiliul de Administratie al S.C Carpatica Asig S.A., a actionat in mod sistematic, direct sau prin intermediul unor terte persoane aflate in cercul sau relational, in vederea influentarii deciziilor de la nivelul Autoritatii de Supraveghere Financiara (A.S.F.) in favoarea intereselor sale personale si ale societatii de asigurari.
Demersurile acesteia au fost realizate atat pentru obtinerea avizului necesar numirii sale in functia de presedinte Consiliului de Administratie al S.C. Carpatica Asig S.A., cat si pentru ca A.S.F. sa nu adopte unele decizii nefavorabile societatii de asigurari S.C Carpatica Asig S.A.
Printre persoanele care au actionat in vederea favorizarii/sustinerii intereselor inculpatei Toncescu Angela se numara inculpatii Tatu Ion-Sorin, Hosu Dan si Gurzau Adrian, administratori de drept sau in fapt ai unor societati comerciale.
Astfel, in perioada respectiva, in schimbul influentei asupra unor persoane din conducerea A.S.F., persoanele susmentionate au pretins si primit foloase necuvenite constand in indemnizatii lunare de la S.C. Carpatica Asig SA.
Primirea banilor era mascata prin incheierea, cu societatile administrate de inculpati sau interpusi ai acestora, a unor contracte paguboase pentru societatea de asigurari, valoarea acestora ajungand in unele cazuri pana la 480.000 euro fara TVA.
Concret, actiunile celor trei persoane au vizat influentarea voturilor exprimate in sedintele Consiliului A.S.F., astfel incat:
- sa fie demarata procedura de avizare a lui Toncescu Angela si a lui Stoicescu Liviu Andrei in functia de presedinte al Consiliului de Administratie al S.C. Carpatica Asig SA, respectiv in functia de director general al S.C. CARPATICA ASIG S.A, in conditiile in care acestia nu indeplineau conditiile legale pentru ocuparea functiilor respective,
- sa fie adoptate decizii favorabile atat societatii S.C. CARPATICA ASIG S.A. cat si persoanelor din conducerea acesteia (ex. - sa fie mentinuta, in mod artificial, masura de redresare pe baza de plan, a S.C. Carpatica Asig S.A., in contextul in care societatea inca din luna iulie 2015 avea o situatie financiara care impunea inchiderea procedurii de redresare financiara, retragerea autorizarii de functionare si constatarea starii de insolventa urmare a necapitalizarii acesteia cu o suma de circa 100 milioane de euro).
In data de 03 august 2016, inculpatul Hosu Dan, prevalandu-se de ascendentul moral pe care-l avea asupra inculpatului Catarama Catalin Marian, ca fost sef al Serviciului de combatere a traficului cu migranti din cadrul I.G.P.R.-D.C.C.O., l-a instigat pe acesta din urma sa acceseze, fara drept, sistemul informatic administrat de catre M.A.I. – Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date si sa-i furnizeze datele de identificare ale unor persoane decedate.
in baza acestor informatii, inculpatul Hosu Dan a urmarit sa incheie mai multe intelegeri patrimoniale cu urmasii persoanelor decedate cu scopul obtinerii unui procent semnificativ, pentru sine, din sumele ce urmau a fi acordate de catre societatile de asigurari responsabile civilmente.
in data de 26 august 2016, pentru "ajutorul" acordat, inculpatul Hosu Dan i-a oferit, cu titlu gratuit, inculpatului Catarama Catalin Marian un sejur intr-o statiune de pe litoralul romanesc, lucru pe care acesta din urma l-a acceptat.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile preventive dispuse in cauza.
Anterior, procurorii anticoruptie au incheiat cate un acord de recunoastere a vinovatiei cu inculpatii:
- Gurzau Adrian, cu privire la savarsirea infractiunii de trafic de influenta,
- Stoicescu Liviu Andrei, cu privire la savarsirea infractiunii de complicitate la cumparare de influenta,
In prezenta aparatorilor alesi, inculpatii Gurzau Adrian si Stoicescu Liviu Andrei au declarat expres ca recunosc comiterea faptelor retinute in sarcina lor, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si sunt de acord cu felul si cuantumul pedepselor aplicate, precum si cu forma de executare a acestora, respectiv:
– Gurzau Adrian, 2 ani si 8 luni inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe o perioada de 3 ani si interzicerea pe o perioada de 2 ani de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si de a ocupa o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice de drept public,
- Stoicescu Liviu Andrei, 1 an si 8 luni inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe o perioada de 2 ani si interzicerea pe o perioada de 1 an si 8 luni de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si de a ocupa o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice de drept public.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatii vor presta o munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 60 de zile, in conditiile stabilite de instanta, afara de cazul in care, din cauza starii de sanatate, nu pot presta aceasta munca.
Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Sursa: DNA
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri