Conform unei noi initiative legislative, craiovenii se vor putea pensiona cu doi ani mai repede fara penalizare.
O propunere legislativa semnata de un singur parlamentar PSD stabileste ca toti craiovenii se vor putea pensiona cu doi ani mai repede fata de alti romani fara a li se aplica vreo penalizare in acest sens.
Conform senatorului care a initiat aceasta masura, craiovenii se incadreaza la prevederile art. 65, alin. (5) din Legea nr. 263/2010 care stabileste ca "Persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta din cauza extractiei, prepararii si arderii carbunelui sau a sisturilor bituminoase, a extractiei si prepararii minereurilor de uraniu, a extractiei si prelucrarii minereurilor feroase si neferoase cu continut de praf sau de emisii de gaze cu efect de sera, de amoniac si derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, inangan, fluor, clor, feldspat si siliciu on de radiatii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice si/sau de cocs metalurgic, a prelucrarii titeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a titeiului parafinos si neparafinos, a distilarii titeiului in vederea producerii pacurii si a uleiurilor beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani fara penalizare".
Atentie! Masura se va aplica si pe o raza de 8 km in jurul acestor localitati.
Proiectul de lege prin intermediul caruia craiovenii se vor putea pensiona mai repede este sustinut de argumentatia urmatoare: "Municipiul Craiova ar trebui introdus in randul localitatilor ai caror locuitori beneficiaza de aceasta facilitate, tinand cont ca in aceasta localitate, incepand cu anul 1961 a fost infiintat Combinatul chimic, avand ca obiect de activitate producerea ingrasamintelor chimice si a unor produse de sinteza organica prin chimizarea completa a gazelor naturale, precum si doua termocentrale, SE Isalnita si SE Craiova II".
Pentru ca propunerea sa poata fi transpusa in realitate se modifica art. 65, alin. (5) din Legea nr. 263/2010. Municipiul Craiova din judetul Dolj s-ar alatura, in eventualitatea adoptarii acestei initiative, unei liste generoase care cuprinde deja cateva localitati in care acest beneficiu se aplica. Astfel, in prezent locuitorii din urmatoarele localitati din Romania se pot pensiona cu doi ani mai repede fara penalizare: Baia Mare, Calarasi, Copsa Mica, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Targu Mures, Tarnaveni, Turnu Magurele, precum si in localitatile Aninoasa, Baia de Cris, Baita, Brad, Calan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orastie, Petrila, Petrosani, Soimus, Teliuc, Uricani, Vetel, Vulcan din judetul Hunedoara, localitatile Abrud, Baia de Aries, Lupsa, Rosia Montana si zlatna din judetul Alba, localitatile Bacau si Onesti din judetul Bacau, localitatile Victoria si Fagaras din judetul Brasov, localitatile Anina, Armenis, Ciudanovita, Moldova Noua, Otelu Rosu si Resita din judetul Caras-Severin, localitatile Campia Turzii, Dej si Turda din judetul Cluj, localitatea Galati din judetul Galati, localitatile Branesti, Dragotesti, Farcasesti, Matasari, Motru, Negomir, Plopsoru, Rovinari, Urdari si Turceni din judetul Gorj, localitatile Ciulnita Slobozia din judetul Ialomita, localitatile Brazi si Ploiesti din judetu] Prahova, localitatile Iacobeni si Vatra Dornei din judetul Suceava, localitatile Fardea, Margina, Nadrag si Tomesti din judetul Timis, localitatea Mina Altan Tepe din judetul Tulcea, localitatile Berbesti si Ramnicu Valcea din judetul Valcea, pe o raza de 8 km in jurul acestor localitati.
Proiectul de lege a fost inregistrat pentru dezbatere la Senat, acolo unde a fost aprobata procedura de urgenta. Parcursul parlamentar al propunerii ar trebui sa fie, asadar, mult mai rapid.
Punctul de vedere al Guvernului nu a fost solicitat inca.
Nu exista observatii depuse momentan.
Ramane de vazut cand va fi aprobat
proiectul de lege, avand in vedere ca mandatul actualei legislaturi expira in luna decembrie.
Urmarim evolutia sa si va vom anunta imediat ce apar noutati.
Stiai ca procedura de pensionare se schimba in 2021? Expertii R&S iti pun la dispozitie singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2021 –
Totul despre pensionare. Ghid practic pentru angajatori si angajati!
Parcurgand
acest ghid, obtii raspunsuri si la probleme frecvente intalnite in practica si ale caror solutii necesita atat o cunoastere excelenta a legislatiei, cat si o bogata experienta in domeniu!
Totul despre pensionare trateaza intr-o maniera completa si 100% profesionista absolut TOATE ASPECTELE pensionarii: