Dupa cum bine stim deja, noua Lege a pensiilor a fost promulgata, asadar mamele se vor putea pensiona cu 6 ani mai repede. Perioada redusa din varsta standard de pensionare poate fi, insa, si mai mare.
E-Juridic a relatat anterior despre acest proiect, chiar din 2018. Acum un an in urma stiam ca printre prevederile proiectului se numara si o noua facilitate pentru mame pentru marirea natalitatii. In prima faza, proiectul de lege a pensiilor prevedea o reducere de doi ani a varstei standard de pensionare pentru fiecare copil nascut si crescut pana la varsta de 10 ani.
Ulterior, Guvernul a oferit detalii suplimentare despre initiativa legislativa si a aratat ca "femeile care au realizat stagiul minim de cotizare si au nascut 3 copii pe care i-au crescut pana la varsta de 16 ani beneficiaza de reducerea varstei de pensionare cu 6 ani. De la al patrulea copil se adauga cate un an in plus reducerii".
Guvernul a adoptat proiectul de lege aproape de finalul lui 2018 si promite ca nicio pensie din Romania nu va scadea, chiar daca cei cu vechime mica in munca vor fi considerati asistati social.
Proaspatul proiect de lege a pensiilor promulgat de presedintele Romaniei si publicat in Monitorul Oficial nr. 563/2019. Avem, asadar, confirmarea ca mamele se vor putea pensiona mai repede.
Noua Legea a pensiilor prevede acum faptul ca femeile care au realizat stagiul minim de cotizare (15 ani) si care au nascut 3 copii si i-au crescut pana la varsta de 16 ani beneficiaza, la cerere, de reducerea cu 6 ani a varstei de pensionare (63 de ani). La reducerea prevazuta se adauga cate un an in plus incepand cu al patrulea copil. Reducerea varstei de pensionare se aplica si in cazul in care numarul de copii cuprinde si copii adoptati si crescuti pe o perioada de cel putin 13 ani.
Important! Nu uitati ca pentru a beneficia de aceasta facilitate este important sa o cereti. Acest lucru se face la Casa de Pensii la care sunteti arondata.
Tatii nu au o astfel de facilitate in noua Lege a pensiilor.
Nu uita! Punctul de pensie va fi de 1.875 de lei in septembrie 2021. Prima crestere are loc in luna septembrie a anului curent, punctul de pensie marindu-se cu 165 de lei, adica de la 1.100 de lei la 1.265 de lei. Mai jos puteti regasi un istoric al cresterii punctului de pensie.
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Cartea verde a contabilitatii
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
IMPORTANT! Prevederea cu privire la pensionarea anticipata pentru mamele care au nascut mai multi copii va fi valabila din 2021, chiar daca legea a fost deja publicata in Monitorul Oficial!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE