Intregul personal medico-sanitar din Romania s-ar putea pensiona la cerere fara a fi aplicate penalitati. Acest lucru este stipulat intr-un nou proiect de lege care modifica sistemul unitar de pensii publice. Senatul deja a aprobat aceasta noutate.
Personalul medico-sanitar s-ar putea pensiona mai repede la cerere si fara sa suporte penalitati, conform unui proiect de lege deja adoptat de Senat. Legea nr. 263/2010 ar urma sa fie modificata, astfel incat Ministerul Sanatatii sa poata nominaliza printr-o hotarare locurile de munca care sunt corespunzatoare conditiilor speciale.
Totodata, daca personalul medico-sanitar care se incadreaza in parametrii stabiliti de Ministerul Sanatatii alege sa se retraga din activitate prin pensionare, nu se vor mai putea intoarce in sistemul public de sanatate. Proiectul de lege in forma sa actuala le permite acestora sa isi desfasoare o eventuala activitate doar in unitatile sanitare private.
Expunerea de motive atasata proiectului de lege arata ca "pe intreaga perioada de desfasurare a activitatii, personalul medico-sanitar este supus la un inalt grad de uzura fizica si psihica raportat la diversele locuri de munca, respectiv specialitati medicale si chirurgicale. La acestea se adauga desfasurarea activitatii suplimentare obligatorii in sistemul de sanatate, pentru asigurarea continuitatii actului medical, prin garzi, in cadrul spitalelor publice".
In prezent, personalul medico-sanitar desfasoara 41 de ani de activitate si au nevoie de 47 de ani de vechime in munca (perioada in care au platit contributii) pentru a se pensiona fara penalitati.
Pentru acest proiect de lege votul decizional il au deputatii. Senatul a adoptat tacit aceasta initiativa, conform art. 75 alin. (2) si art. 115 alin. (5) din Constitutia Romaniei, republicata, coroborat cu art.117-119 din Regulamentul Senatului.
L312/2019 stabileste urmatoarele modificari: Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicata in Monitorul oficial al Romaniei, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se completeaza dupa cum urmeaza:
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Memorator Gramatica Gimnaziu
Agenda Cadrului Didactic 2024-2025
Pentru a se aplica aceasta propunere este nevoie de votul deputatilor, de promulgarea presedintelui Romaniei si de publicarea in Monitorul Oficial!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri