Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiectul de lege a pensiilor. Toate informatiile [Actualizat]

Ministerul Muncii si Justitiei Sociale a publicat joi seara proiectul de lege a pensiilor. Noi il analizam si vedem impreuna exact care sunt noutatile aduse.

E-Juridic a relatat anterior aparitiei publice a acestui proiect despre noua formula de calcul a pensiei de stat, despre introducerea studiilor de master si doctorat in stagiul de cotizare ca perioade necontributive, despre recalcularea pensiilor si despre posibilitatea mamelor de a se pensiona mai repede. In plus, v-am informat si atunci cand pensiile speciale au ramas in vigoare dupa respingerea proiectului de eliminare a acestor in Senatul Romaniei. 

Totodata, inainte de a analiza noul proiect, va reamintim ca legea pensiilor a fost recent modificata in urma promulgarii acesteia de catre presedintele tarii, Klaus Iohannis.


Noua lege a pensiilor 2018. Noutatile 

Conform informatiilor publicate joi seara de catre ministrul Muncii si Justitiei sociale, noul proiect al Legii pensiilor se va baza pe mai multe principii fundamentale:

  • contributivitate (adica plata in functie de contributie),
  • egalitate (adica pensionare care au aceeasi vechime primesc aceeasi suma de bani, chiar daca au iesit la pensie in perioade diferite),
  • solidaritate sociala (adica sistemul "as you gou", in care generatiile in activitate sustin prin plata contributiilor lor generatiile de pensionari) si
  • imprescriptibilitate (adica dreptul la pensie nu se poate prescrie).

legea pensiilor 2018

Lia Olguta Vasilescu a tinut sa precizeze ca in urma viitoarelor nicio pensie nu va scadea. Daca, totusi, se intampla ca suma recalculata sa fie mai mica, atunci se va mentine valoarea anterioara calcularii (cea mai mare). 

Noul proiect de lege a pensiilor nu modifica varsta standard de pensionare, nici stagiul minim si nici stagiul complet de cotizare.

Pensia anticipata (nepenalizata) devine pensie pentru limita de varsta, asadar persoanele care au 8 ani peste stagiul complet de cotizare, se vor putea pensiona cu 5 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare.

Masterul si doctoratul se introduc ca perioade necontributive in stagiul de cotizare. Singura conditie pentru ca acest lucru sa se intample este ca persoana sa aiba minimum 15 ani cotizati.

Se mentine contractul de asigurare facultativa, adica doritorii isi vor putea cumpara vechimea. In actuala lege se poate plati doar pentru cinci ani consecutivi retroactivi, insa pe viitor se vor putea alege perioade diferite necontributive ca sa totalizeze 5 ani. Plata se va putea face in rate, insa nu mai tarziu de 1 an de la incheierea contractului. Tipul acesta de contract se incheie doar in cazul persoanelor care au realizat stagiul minim de 15 ani. 

legea pensiilor 2018 detalii

Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare si au nascut 3 copii pe care i-au crescut pana la varsta de 16 ani beneficiaza de reducerea varstei de pensionare cu 6 ani. De la al patrulea copil se adauga cate un an in plus reducerii. 

pensionare anticipata mame

Prevedirile privind grupele, conditiile speciale si deosebite, limita de varsta si handicapul nu se modifica. Insa, in cazul pensiei de invaliditate se redefinesc gradele pentru a oferi posibilitatea desfasurarii unor activitati profesionale independente, in paralel. 

Pensia de urmas se mentine.

Sotul supravietuitor va putea primi 25% din pensia sotului decedat. Ajutorul acesta va putea fi cumulat cu propria pensie. Conditii care trebuie respectate:

  • sotul supravietuitor are stagiul complet de cotizare;
  • are varsta standard de pensionare;
  • nu s-a recasatorit;
  • durata casatoriei a fost de cel putin 10 ani, iar suma totala incasata sa nu depaseasca 80% din salariul minim brut pe economie. 

pensie de urmas 2019

Pensia minima se calculeaza raportata la salariul minim brut pe economie din anul respectiv. Persoanele cu minim 15 ani vechime primesc 45% din salariul minim brut pe tara, iar pentru fiecare an de vechime in plus se adauga cate 1% din salariul minim brut pe tara. Persoanele cu vechime intre 10 si 15 ani, aflate la pensie la data intrarii in vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe tara, iar pentru fiecare an de vechime in plus se adauga cate 1% din salariul minim brut pe tara. Daca din recalculare rezulta o pensie mai mare, atunci aceasta va fi acordata.

legea pensiilor 2018

Se introduce indemnizatia sociala minima, adica pensionarii aflati deja in plata care au stagiul de cotizare sub 15 ani vor putea opta intre pensie si indemnizatia sociala minim cu 3 luni inainte de aplicarea efectiva a legii. 

Toate drepturile de natura salariala vor fi incluse in stagiul de cotizare. Pana acum sporurile, al 13-lea salariu, orele suplimentare, primele, premiile sau bonusurile nu erau incluse in stagiul de cotizare, chiar daca se plateau contributii pentru ele. 

Valoarea punctului de pensie va creste treptat in urmatorii 3 ani, dupa cum urmeaza:

  • 1265 lei in 2019
  • 1775 lei in 2020
  • 1875 lei in 2021

 

Din 2022 valoarea punctului de referinta se va indexa, anual, cu inflatia. 

Pensia va fi rezultatul numarului total de puncte inmultit cu valoarea punctului de referinta. Numarul total de puncte este suma punctajelor anuale. Punctajul anual este suma punctajelor lunare impartita la 12 luni. Punctajul lunar este venitul brut realizat impartit la castigul mediu brut pe economie.

legea pensiilor 2018

VPR va fi de 75 de lei in anul 2021 si a fost determinata prin impartirea Valorii punctului de pensie din anul 2021, adica 1.875 de lei, la 25, care reprezinta vechimea medie de ani din sistemul de pensii, rezultata in urma aplicarii ultimelor patru legi ale pensiilor.


Noua lege a pensiilor 2018. Cheltuielile vor creste cu 130% in 2022

Cheltuielile cu pensiile, la bugetul asigurarilor sociale de stat, vor creste cu 11% in 2019, daca noua lege a pensiilor va intra in vigoare in forma actuala, conform datelor din proiect. Astfel, de la 60,7 miliarde lei in acest an, vor ajunge la 67,4 miliarde lei in 2019.

Un avans mult mai mare va fi inregistrat in 2020, urmand a urca la 83,8 miliarde lei, reprezentand un plus de 38%, comparativ cu cheltuielile din acest an. In 2021 cifra va sari de 100 miliade, ajungand la 115,7 miliarde lei, iar in 2022 – 140,02 miliarde lei, adica un avans fata de 2018 de 130%.

In ceea ce priveste bugetul pentru pensia pentru agricultori, pensia minima si prestatia pentru sotul supravietuitor, daca astazi se ridica la 6,5 miliarde lei, in 2019 va ajunge la 8 milairde, in 2020, la 8,3 miliarde, in 2021 – 9,4 miliarde lei si 10,01 miliarde lei in 2022.

Ramane de vazut daca vor fi modificari pe Lege in Parlament, iar apoi de unde va face Ministerul de Finante rost de sumele necesare acestor mariri.


Noua lege a pensiilor 2018. Noi locuri de munca la Casa de Pensii

"Ieri (miercuri – n.r.) ne-am vazut si cu domnul Tariceanu, si cu doamna Olguta Vasilescu, cu specialisti de la Casa de Pensii si ne-am mutat pe forma finala care sa fie lansata in dezbatere publica. Am avut o discutie telefonica si cu doamna prim-ministru. Nu a fost nimic nou fata de ultima varianta pe care o discutasem si cu dumneaei si de astazi este in dezbatere publica (...) si o sa inceapa consultatiile cu asociatiile de pensionari, cu sindicatele si cu toti cei interesati care chiar sunt interesati de lege, nu sunt interesati doar sa o critice, cum am vazut ca a facut cineva fara sa o vada”, a declarat Liviu Dragnea.

El a anuntat ca vrea sa “intre in forta” cu noua lege a pensiilor in Parlament si vor fi luate in calcul si “piedicile pe care le va pune Iohannis sau cei din opozitie”.

”Eu am spus ca vrem sa intram in forta cu legea pensiilor in Parlament, pentru ca trebuie sa luam in calcul si piedicile pe care le va pune Iohannis sau cei din opozitie. Nu a fost o lege buna adoptata de Parlament care sa nu fie blocata sau intarziata. Nu exista asa ceva. Luam in calcul si asta, nu cred ca Iohannis nu va bloca sau ii va pune pe cei de la PNL sau USR, si atunci noi vrem neaparat ca pana la sfarsitul anului aceasta legea sa fie in vigoare. (...) Noi trebuie sa ne tinem de calendar”, a mai spus Dragnea.

De asemenea, acesta a anuntat ca este posibil ca la Casa de Pensii sa mai fie angajate 1.000 – 1.500 de persoane pentru a putea recalcula pensiile.

“Este foarte posibil, s-a discutat ieri, ca la Casa de Pensii sa se mai aloce 1.000 – 1.500 de persoane, pentru ca este o munca foarte grea sa recalculezi milioane de pensii si nu vrem ca nimeni sa suporte vreo greseala de calcul sau vreo nedreptate si tocmai de aia la inceputul lui septembrie vrem sa intram cu legea in Parlament”, a mai explicat liderul social-democratilor.

Liviu Dragnea a mai precizat ca, atunci cand s-a decis varianta finala a noii legi a pensiilor, s-a facut din nou o simulare, astfel incat sa fie cuprinse toate categoriile de pensionari, cu exceptia celor care au pensii speciale sau pensii ocupationale.

 

Puteti gasi Legea pensiilor actualizata la zi dand click AICI


Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Proiectul de lege a pensiilor. Toate informatiile [Actualizat]":
Rating:

Nota: 4.12 din 5 din 13 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016