Magistratul Alina Mihaela Nita a publicat un mesaj prin care ilustreaza cum arata o saptamana din viata unui judecator, provocarile pe care le are de rezolvat si cum trebuie sa se organizeze pentru a da solutiile corecte si impartiale.
Redam integral mai jos spusele magistratului Alina Mihaela Nita.
Va reamintim ca
Legea nr. 303/2004 stabileste la
art. 20 obligatia pentru absolventii INM de indeplinire a 10 ani in functia de judecator sau procuror, altfel trebuie sa ramburseze integral cheltuielile de scolarizare.
Suplimentar, persoanele care au ocupat minimum 10 ani functia de judecator sau procuror si magistrat-asistent, care nu au fost sanctionate disciplinar, au avut numai calificativul «foarte bine» la toate evaluarile si si-au incetat activitatea din motive neimputabile, pot fi numite, fara concurs sau examen, in functiile vacante de judecator sau procuror, la instante sau parchete de acelasi grad cu cele unde au functionat sau la instante ori parchete de grad inferior.
"Luni - solutionat 3 abtineri si 1 reexaminare taxa de timbru, minuta si motivare, studiat 5 dosare din completul preluat cu sedinta marti, pus vize in 40 de dosare din etapa scrisa, raspunsuri BIRP.
Marti - intrat in sedinta la 9 si la 11, studiu 30 de dosare din sedinta de joi (60 de bucati, complet preluat).
Miercuri - studiu 30 dosare sedinta de joi, audiat 4 minori in camera de consiliu.
Joi - sedinta cu 60 dosare, din care 18 partaje (foto), intrat la 9 terminat la 15, cu 3 interogatorii si 7 martori, pus vize in 15 dosare urgente din etapa scrisa.
Vineri - solutionat 3 amanari de pronuntare si de scris minute (minuta partaj de 2 pagini si o solutie plangere impotriva ordonanta procuror cu 5 volume) si 20 de dosare din sedinta de joi, de solutionat si scris minute.
Ar mai fi fost de verificat incheierile din sedinta precedenta in jur de 40, dar nu sunt gata, grefierul avand in lucru cateva sedinte precedente, 1-2 ore fiind necesare si pentru aceasta activitate.
(Sursa foto: Alina Mihaela Nita)
Nu am timpi morti sau pierduti nici macar sa mananc, cand imi este foame sorb o gura de cafea si mestec cateva migdale.
Pentru saptamana viitoare sunt planificate aceleasi activitati: cereri urgente luni, vize dosare in etapa scrisa, sedinta marti complet preluat, studiu dosare sedinta joi 50 dosare, amanari de pronuntare vineri 4 dosare, audieri de minori, 40 de incuviintari, raspunsuri la BIRP.
Si fiecare saptamana este la fel.
As vrea sa si motivez, dar nu stiu ce zi din saptamana ar putea fi alocata pentru motivare, zi in care as putea redacta cel mult 4-5 dosare (din cele 20 pe care le pronunt saptamanal), avand in vedere ca trebuie sa prelucrez singura cererea de chemare in judecata si intampinarea.
Probabil ca, numai daca ar sta cineva zi de zi langa un judecator ar intelege efortul intelectual pe care il depune si putere de concentrare pe care trebuie sa o aiba pentru a acorda atentie fiecarei activitati pe care o face, fiecarui dosar pe care il studiaza, fiecarei hartii pe care o semneaza, fiecarei declaratii pe care o consemneaza.
P.S. Zi de zi, colegii mei de instanta muncesc in acelasi ritm, salariul unui judecator de judecatorie fiind de aproape 8.500 lei/luna, cu toate sporurile incluse.", a