Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Legislatia judirica actualizata la zi 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Titlul II - Cariera judecatorilor si procurorilor - Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor

Titlul II - Cariera judecatorilor si procurorilor - Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor
Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor - Titlul II - Cariera judecatorilor si procurorilor

CAPITOLUL I - Admiterea in magistratura si formarea profesionala initiala a judecatorilor si procurorilor

Articolul 12
Admiterea in magistratura a judecatorilor si procurorilor se face prin concurs, pe baza competentei profesionale, a aptitudinilor si a bunei reputatii.

Articolul 13
Admiterea in magistratura si formarea profesionala initiala in vederea ocuparii functiei de judecator si procuror se realizeaza prin Institutul National al Magistraturii.

Articolul 14
(1) Admiterea la Institutul National al Magistraturii se face cu respectarea principiilor transparentei si egalitatii, exclusiv pe baza de concurs.


(2) Poate fi admisa la Institutul National al Magistraturii persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) are cetatenia romana, domiciliul in Romania si capacitate deplina de exercitiu;
b) este licentiata in drept;
c) nu are antecedente penale sau cazier fiscal si se bucura de o buna reputatie;
d) cunoaste limba romana;
e) este apta, din punct de vedere medical si psihologic, pentru exercitarea functiei.

Articolul 15
(1) Concursul de admitere se organizeaza anual la data si locul stabilite de Institutul National al Magistraturii, cu aprobarea Consiliului Superior al Magistraturii. Data, locul, modul de desfasurare a concursului de admitere si numarul de locuri scoase la concurs se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a, pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii si pe cea a Institutului National al Magistraturii, cu cel putin 6 luni inainte de data stabilita pentru concurs.
(2) Consiliul Superior al Magistraturii, prin sectiile corespunzatoare, stabileste, in fiecare an, numarul de cursanti, separat, pentru judecatori si procurori, in functie de posturile de judecatori si procurori vacante, precum si de cele care vor fi infiintate.
(3) Dupa publicarea datelor prevazute la alin. (1), se verifica indeplinirea conditiei bunei reputatii si a conditiei de a fi apt din punct de vedere psihologic si medical pentru exercitarea functiei, pentru persoanele care isi exprima intentia de a participa la concurs. In vederea evaluarii psihologice, persoana interesata plateste o taxa al carei cuantum se stabileste prin hotarare a Consiliului Superior al Magistraturii. Conditia de a fi apt din punct de vedere medical se dovedeste prin certificat medical eliberat de un medic specializat in medicina muncii, la cererea fiecarui candidat.
(4) Calificativul «admis» obtinut la evaluarea psihologica este valabil si la concursurile de admitere la Institutul National al Magistraturii sau de admitere in magistratura organizate ulterior, daca de la data evaluarii psihologice si pana la data publicarii anuntului de organizare a concursului in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a, nu au trecut mai mult de 2 ani.
(5) Persoanele care indeplinesc conditia bunei reputatii si sunt apte din punct de vedere psihologic si medical pentru exercitarea functiei se pot inscrie la concursul prevazut la alin. (1). Pentru inscrierea la concurs, candidatul plateste o taxa al carei cuantum se stabileste prin hotarare a Consiliului Superior al Magistraturii, in functie de cheltuielile necesare pentru organizarea concursului.
(6) Procedura de organizare si desfasurare a concursului prevazut la alin. (1), inclusiv comisiile de concurs si constituirea acestora, probele de concurs si modalitatea de stabilire si contestare a rezultatelor se stabilesc prin regulamentul prevazut la art. 106 lit. a).
(7) Rezultatele concursului se afiseaza la sediul Institutului National al Magistraturii si se publica pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii si pe cea a Institutului National al Magistraturii.
(8) Abrogat.

Articolul 15^1
Admiterea pe posturile de personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii si al institutiilor coordonate sau subordonate, Ministerului Public, precum si al Ministerului Justitiei si al institutiilor coordonate sau subordonate se face prin concursul de admitere la Institutul National al Magistraturii. Posturile respective se evidentiaza separat.

Articolul 16
(1) Cursantii Institutului National al Magistraturii au calitatea de auditori de justitie.
(2) Formarea profesionala initiala in cadrul Institutului National al Magistraturii consta in pregatirea teoretica si practica a auditorilor de justitie pentru a deveni judecatori sau procurori.
(3) Durata cursurilor de formare profesionala a auditorilor de justitie este de 4 ani. Dupa primul an de cursuri, auditorii vor urma stagii de pregatire practica pentru perioade de cate sase luni la: instante, parchete, penitenciare si cabinete de avocatura. In ultimul an de stagiu, cursantii vor efectua stagii de practica si la alte institutii cu relevanta pentru pregatirea profesionala. Institutiile la care se vor efectua stagiile de practica si durata acestora sunt stabilite de Plenul Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului National al Magistraturii, pentru fiecare ciclu de invatamant. Stagiile vor fi organizate pe baza unor protocoale de colaborare intre Institutul National al Magistraturii si institutiile cu relevanta pentru pregatirea profesionala.
(4) In perioada stagiilor de pregatire practica, auditorii de justitie asista la toate activitatile specifice institutiilor si profesiilor, in conditiile stabilite prin Regulamentul de organizare, desfasurare si evaluare a stagiilor de practica prevazut la alin. (5).
(4^1) La finalul fiecarui stagiu, indrumatorii de practica, stabiliti prin Regulamentul de organizare, desfasurare si evaluare a stagiilor de practica, vor realiza o evaluare a capacitatii fiecarui auditor de a exercita functia de judecator sau procuror.
(5) Regulamentul de organizare, desfasurare si evaluare a stagiilor de practica si Programul de formare profesionala a auditorilor de justitie sunt aprobate de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului National al Magistraturii.

Articolul 17
(1) Auditorii de justitie beneficiaza de o bursa avand caracterul unei indemnizatii lunare corespunzatoare functiei de judecator stagiar si procuror stagiar, in raport cu vechimea pe care o au ca auditori.
(2) Bursa auditorilor de justitie prevazuta la alin. (1) are natura si regimul juridic al unui drept salarial si se stabileste pe baza indemnizatiei brute prevazute de lege pentru judecatorii si procurorii stagiari, la care se vor calcula retinerile pentru obtinerea indemnizatiei nete, urmand a se vira obligatia angajatorului si a asiguratilor la asigurarile sociale de stat, precum si obligatia angajatorului si a asiguratilor privind contributia la asigurarile sociale de sanatate. Auditorii de justitie beneficiaza de indemnizatie si in perioada vacantelor.
(3) Indemnizatiile auditorilor de justitie se platesc din fondul prevazut in bugetul anual aprobat al Consiliului Superior al Magistraturii.
(3^1) Auditorii de justitie beneficiaza de decontarea materialelor didactice, in conditiile si in limita unui plafon lunar stabilite de Regulamentul Institutului National al Magistraturii. Auditorii de justitie beneficiaza in mod gratuit de cazare in spatiile de cazare ale Institutului National al Magistraturii, in limita locurilor disponibile, in conditiile stabilite prin Regulamentul Institutului National al Magistraturii. Cheltuielile de intretinere se suporta de Institut.
(3^2) In cazul epuizarii locurilor disponibile in spatiile de cazare ale Institutului National al Magistraturii, precum si in situatiile in care auditorii de justitie isi desfasoara activitatea de formare in afara municipiului Bucuresti, acestia au dreptul la decontarea chiriei intr-un plafon de pana la 50% din suma care s-ar cuveni, cu acest titlu, magistratilor, in conditiile legii.
(3^3) Auditorii de justitie beneficiaza in mod gratuit de asistenta medicala, medicamente si proteze, in conditiile respectarii dispozitiilor legale privind plata contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate, precum si de plata indemnizatiei de maternitate, risc maternal si pentru cresterea copilului, pe durata concediilor respective.
(4) Abrogat.
(5) Perioada in care o persoana a avut calitatea de auditor de justitie, daca a promovat examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturii, constituie vechime in functia de judecator sau procuror.
(6) Prevederile alin. (1)-(3) si (5) se aplica si auditorilor de justitie proveniti din alte tari, pe baza intelegerilor incheiate cu ministerele de justitie din tarile respective.

Articolul 17^1
Dispozitiile legale privind incompatibilitatile si interdictiile judecatorilor si procurorilor se aplica si auditorilor de justitie.

Articolul 17^2
Auditorii de justitie au drepturile prevazute la art. 79 alin. (3) si art. 80, precum si indatoririle prevazute la art. 90 si art. 91 alin. (2).

Articolul 17^3
Cheltuielile de transport al personalului de instruire al Institutului National al Magistraturii care nu are domiciliul sau resedinta in municipiul Bucuresti, care participa la activitatile de formare profesionala initiala organizate de Institutul National al Magistraturii, se suporta din bugetul acestei institutii.

Articolul 18
(1) Abaterile disciplinare ale auditorilor de justitie de la indatoririle ce le revin potrivit legii sau Regulamentului Institutului National al Magistraturii se sanctioneaza disciplinar.
(2) Constituie abateri disciplinare:
a) atitudinile care aduc atingere bunelor moravuri sau ordinii publice, atitudinile ireverentioase fata de colegi, personalul de instruire si de conducere al Institutului National al Magistraturii, precum si fata de persoanele cu care intra in contact in perioada efectuarii stagiului;
b) absentele nemotivate de la activitatile obligatorii stabilite prin programul de formare, daca acestea depasesc 8 ore intr-o luna;
c) faptele prevazute la art. 99 lit. a), b), d), j), l), n) si q), dispozitii care se aplica in mod corespunzator.
(3) Sanctiunile disciplinare aplicabile auditorilor de justitie sunt:
a) avertismentul;
b) diminuarea bursei cu pana la 15% pe o perioada de la o luna la 3 luni;
c) diminuarea bursei proportional cu numarul absentelor nemotivate, daca acestea depasesc 8 ore intr-o luna;
d) exmatricularea din Institutul National al Magistraturii.
(4) Abrogat.
(5) Sanctiunile prevazute la alin. (3) se aplica de Consiliul stiintific al Institutului National al Magistraturii, dupa efectuarea cercetarii disciplinare. Raspunderea disciplinara se prescrie in termen de un an de la savarsirea faptei.
(6) Hotararile consiliului stiintific prevazute la alin. (5) pot fi atacate la instanta de contencios administrativ si fiscal competenta.
(7) In cazul exmatricularii din Institutul National al Magistraturii, cel sanctionat este obligat sa restituie indemnizatia si cheltuielile de scolarizare.
(8) Procedura de cercetare disciplinara si de aplicare a sanctiunilor disciplinare se stabileste prin Regulamentul Institutului National al Magistraturii.
(9) Cercetarea disciplinara se suspenda atunci cand impotriva auditorului de justitie s-a dispus trimiterea in judecata pentru aceeasi fapta.
(10) Organul de urmarire penala este obligat sa comunice, de indata, Institutului National al Magistraturii actul prin care s-a dispus trimiterea in judecata a auditorului de justitie.
(11) Suspendarea cercetarii disciplinare se dispune de catre directorul Institutului National al Magistraturii si opereaza pana cand solutia pronuntata in cauza care a motivat suspendarea a devenit definitiva. Hotararea definitiva este comunicata de indata Institutului National al Magistraturii. Pe durata suspendarii cercetarii disciplinare, cursul prescriptiei raspunderii disciplinare este suspendat.

Articolul 18^1
(1) Pe durata cursurilor in cadrul Institutului National al Magistraturii, auditorii de justitie trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute la art. 14 alin. (2) lit. a), c) si e).
(2) Neindeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1) se constata de catre Consiliul stiintific al Institutului National al Magistraturii si atrage exmatricularea, precum si obligarea la restituirea bursei si a cheltuielilor de formare profesionala, in acele situatii imputabile auditorilor. Consiliul stiintific este sesizat de directorul Institutului National al Magistraturii din oficiu sau la solicitarea oricarei persoane interesate.
(3) Procedura de verificare a indeplinirii conditiilor prevazute la alin. (1) se stabileste prin Regulamentul Institutului National al Magistraturii.
(4) Dispozitiile art. 18 alin. (6) se aplica in mod corespunzator.
(5) Prin exceptie de la dispozitiile alin. (2), condamnarea definitiva a auditorilor pentru o infractiune din culpa ori amanarea aplicarii pedepsei pentru acelasi tip de infractiune, precum si renuntarea la urmarirea penala sau renuntarea la aplicarea pedepsei printr-o hotarare definitiva nu conduc la exmatriculare, daca se apreciaza de catre Consiliul stiintific ca infractiunea savarsita nu aduce atingere demnitatii calitatii de auditor de justitie sau imaginii Institutului.

Articolul 19
(1) Dupa incheierea cursurilor in cadrul Institutului National al Magistraturii, auditorii de justitie sustin un examen de absolvire prin care se verifica insusirea cunostintelor, competentelor si abilitatilor necesare exercitarii functiei de judecator, respectiv procuror, precum si un test psihologic.
(2) O comisie de examinare teoretica si practica va fi alcatuite din 7 persoane: 3 judecatori, 2 procurori, un avocat si un profesor universitar, desemnati de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii dintre judecatorii, procurorii sau avocatii cu cel putin 12 ani vechime in profesie si dintre cadrele didactice ale facultatilor de drept care au obtinut gradul universitar de profesor de cel putin 5 ani.
(3) Examenul psihologic se va sustine in fata unei comisii alcatuite din 3 psihologi, care vor nota candidatul cu «apt» sau «inapt».
(4) Impotriva calificativului «inapt», candidatul poate face contestatie in termen de 5 zile de la afisare, ce va fi solutionata de o comisie de 5 psihologi cu o alta componenta decat comisia anterioara. Calificativul final «inapt» va avea drept consecinta declararea candidatului ca respins la examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturii.
(5) Auditorii de justitie care nu promoveaza examenul de absolvire se pot prezenta inca o data pentru sustinerea acestuia, la urmatoarea sesiune organizata de Institutul National al Magistraturii. In cazul in care auditorul de justitie nu se prezinta, in mod nejustificat, la examen sau nu promoveaza examenul in a doua sesiune, el nu poate fi numit ca judecator sau procuror si este obligat sa restituie bursa si cheltuielile de scolarizare, cu exceptia situatiilor prevazute la alin. (3) si (4).
(6) Componenta comisiilor prevazute de alin. (3) si (4) va fi stabilita de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, dupa caz.
(7) Nota finala de absolvire a Institutului National al Magistraturii este compusa din media de la examenul de absolvire prevazut la alin. (1), ce va avea o pondere de 60%, si media rezultata din evaluarile realizate pe durata studiilor in cadrul Institutului National al Magistraturii, ce va avea o pondere de 40%.

Articolul 20
(1) Absolventii Institutului National al Magistraturii sunt obligati sa indeplineasca timp de 10 ani functia de judecator sau de procuror.
(2) In cazul in care un absolvent al Institutului National al Magistraturii este eliberat din functie inainte de expirarea perioadei de 10 ani, din initiativa sa ori din motive care ii sunt imputabile, el este obligat sa restituie bursa de auditor de justitie si cheltuielile de scolarizare efectuate cu formarea sa, proportional cu timpul ramas pana la implinirea termenului prevazut la alin. (1).

Capitolul II Judecatorii stagiari si procurorii stagiari

Articolul 21
(1) Auditorii de justitie opteaza pentru locurile de judecatori stagiari si procurori stagiari scoase la concurs, iar repartizarea acestora se face pe baza notei finale de absolvire a Institutului National al Magistraturii, prevazuta la art. 19 alin. (7). Optiunile se fac in fata Institutului National al Magistraturii, care va inainta tabelul cu propunerile de repartizare, facute in acest mod, sectiilor corespunzatoare ale Consiliului Superior al Magistraturii, in vederea numirii in functie.
(2) Judecatorii stagiari si procurorii stagiari sunt repartizati si numiti in functie de catre sectiile corespunzatoare ale Consiliului Superior al Magistraturii, pe baza optiunilor exprimate conform alin. (1).
(3) In circumscriptiile instantelor si parchetelor unde o minoritate nationala are o pondere de cel putin 50% din numarul locuitorilor, la medii egale, au prioritate candidatii cunoscatori ai limbii acelei minoritati.
(4) Candidatului care nu si-a exercitat dreptul de alegere a postului in termenul prevazut la alin. (2) i se propune, din oficiu, un post de catre Consiliul Superior al Magistraturii. Refuzul de a accepta propunerea este considerat demisie.
(5) La medii egale are prioritate la alegerea postului, in urmatoarea ordine, candidatul care are domiciliul in raza instantei sau parchetului pentru care a optat ori cel care are o vechime mai mare in magistratura.
(6) Repartizarea pe posturi se afiseaza la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, al instantelor si al parchetelor, se comunica persoanelor interesate si se publica pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii.
(7) Perioada cuprinsa intre promovarea examenului de absolvire si numirea de catre Consiliul Superior al Magistraturii in functia de judecator sau procuror stagiar, precum si perioada in care o persoana a avut calitatea de judecator sau procuror stagiar, daca a promovat examenul de capacitate prevazut la art. 28, constituie vechime in functia de judecator sau procuror.
(8) Judecatorii stagiari si procurorii stagiari se bucura de stabilitate.

Articolul 22
(1) Durata stagiului este de 2 ani.
(2) In perioada stagiului, judecatorii si procurorii sunt obligati sa continue formarea profesionala, sub coordonarea unui judecator sau procuror anume desemnat de presedintele judecatoriei sau, dupa caz, de prim-procurorul parchetului de pe langa aceasta instanta.
(3) Conducerea instantelor si a parchetelor este obligata sa asigure toate conditiile pentru buna desfasurare a stagiului.

Articolul 23
(1) Judecatorii stagiari judeca:
a) actiunile posesorii, cererile privind inregistrarile si rectificarile in registrele de stare civila;
b) litigiile patrimoniale avand ca obiect plata unei sume de bani sau predarea unui bun, in cazul in care valoarea obiectului litigiului nu depaseste 10.000 lei;
c) plangerile impotriva proceselor-verbale de constatare a contraventiilor si de aplicare a sanctiunilor contraventionale, daca sanctiunea contraventionala maxima prevazuta de lege este de 10.000 lei;
d) cererile de valoare redusa, prevazute la art. 1.026-1.033 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, cu modificarile ulterioare;
e) cererile avand ca obiect inlocuirea amenzii contraventionale cu sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii;
f) cererile de abtinere si de recuzare, precum si cererile de revizuire si contestatiile in anulare in cauzele ce intra in competenta lor;
g) reabilitarea;
h) constatarea interventiei amnistiei ori gratierii;
i) infractiunile prevazute de Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificarile si completarile ulterioare, si legile speciale, pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, cu exceptia infractiunilor prevazute la art. 218 alin. (1) si (2), art. 219 alin. (1), art. 223, art. 226 si 227, precum si art. 239-241 din Legea nr. 286/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv plangerile impotriva solutiilor de neurmarire sau netrimitere in judecata, cererile de confirmare a solutiilor de renuntare la urmarirea penala si cererile de confirmare a redeschiderii urmaririi penale in cauzele care au ca obiect aceste infractiuni.
(1^1) Judecatorii stagiari asista si la sedinte de judecata cu alte tipuri de cauze decat cele prevazute la alin. (1), prin rotatie, la completuri ale instantei constituite din judecatori definitivi, stabilite de presedintele instantei. In cauzele la care asista, judecatorul stagiar intocmeste un raport consultativ asupra cauzei si poate redacta proiectul hotararii, la solicitarea presedintelui completului.
(1^2) Modalitatea de participare la aceste completuri se stabileste prin hotarare a colegiului de conducere.
(2) Procurorii stagiari au dreptul sa puna concluzii in instanta, sa efectueze si sa semneze acte procesuale si procedurale, sub coordonarea unui procuror definitiv.
(2^1) Procurorul stagiar emite opinie consultativa care se motiveaza si rezolva lucrarile date in sarcina sa de prim-procurorul parchetului de pe langa judecatorie.
(2^2) Judecatorii si procurorii stagiari nu au dreptul sa dispuna masuri privative sau restrictive de libertate.
(3) Solutiile procurorilor stagiari sunt contrasemnate de procurorii care ii coordoneaza.

Articolul 24
(1) Judecatorul sau procurorul care raspunde de coordonarea judecatorilor stagiari sau, dupa caz, a procurorilor stagiari intocmeste trimestrial un referat de evaluare individuala privind insusirea cunostintelor practice specifice activitatii de judecator sau de procuror.
(2) Abrogat.

Articolul 25
(1) Dupa incheierea perioadei de stagiu, judecatorii si procurorii stagiari sunt obligati sa se prezinte la examenul de capacitate. In cazul in care judecatorul stagiar sau procurorul stagiar este respins la examenul de capacitate, el este obligat sa se prezinte la sesiunea urmatoare.
(2) Lipsa nejustificata de la examenul de capacitate sau respingerea candidatului la doua sesiuni atrage pierderea calitatii de judecator stagiar sau de procuror stagiar. In aceasta situatie, judecatorul sau procurorul stagiar este obligat sa restituie bursa de auditor de justitie si cheltuielile de scolarizare efectuate pentru formarea sa profesionala.
(3) Persoana care, din motive justificate, nu s-a prezentat la examenul de capacitate poate sustine acest examen daca de la incheierea stagiului pana la data fixata pentru examen nu au trecut mai mult de 2 ani. Dispozitiile alin. (2) se aplica in mod corespunzator.
(4) Dupa trecerea termenului de 2 ani, persoanele prevazute la alin. (3) sunt obligate sa efectueze din nou stagiul, potrivit legii.

Articolul 26
(1) Examenul de capacitate consta in sustinerea unei probe scrise si a unei probe orale, respectiv evaluarea mapei de stagiu, fiecare avand ponderi egale in media finala.
(2) Examenul de capacitate va urmari insusirea competentelor si aptitudinilor practice in perioada de stagiu.
(3) Examenul de capacitate se organizeaza la finalul fiecarui stagiu, in baza regulamentelor elaborate de sectiile corespunzatoare ale Consiliului Superior al Magistraturii, prin intermediul Institutului National al Magistraturii.
(4) Examinarea se realizeaza de catre comisiile prevazute la art. 28.
(5) Modalitatea de sustinere a examenului, criteriile de apreciere ale acestuia, procedura si criteriile de evaluare ale mapei de stagiu se stabilesc prin regulamente propuse de Institutul National al Magistraturii si aprobate de Sectia pentru judecatori, respectiv de Sectia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Articolul 27
(1) Data, locul si modul de desfasurare a examenului de capacitate se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a III-a, precum si pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii si pe cea a Institutului National al Magistraturii si se comunica instantelor judecatoresti si parchetelor de pe langa acestea, cu cel putin 90 de zile inainte de data stabilita pentru examenul de capacitate.
(2) Cererile de inscriere la examenul de capacitate, insotite de mapele de stagiu si de celelalte acte necesare potrivit regulamentelor privind examenul de capacitate al judecatorilor stagiari, respectiv al procurorilor stagiari, se depun la Consiliul Superior al Magistraturii in termen de 60 de zile de la publicarea datei examenului.

Articolul 28
(1) Comisia pentru examenul de capacitate al judecatorilor si comisia pentru solutionarea contestatiilor sunt alcatuite din judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si din judecatori de la curtile de apel, numiti prin hotarare a Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii.
(2) Comisia pentru examenul de capacitate al procurorilor si comisia pentru solutionarea contestatiilor sunt alcatuite din procurori de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si din procurori de la parchetele de pe langa curtile de apel, numiti prin hotarare a Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
(3) Comisiile de concurs sunt numite prin hotarare de sectiile corespunzatoare ale Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului National al Magistraturii.

Articolul 29
(1) Rezultatele examenului de capacitate se afiseaza la sediul Institutului National al Magistraturii si se publica pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii si pe cea a Institutului National al Magistraturii.
(2) Contestatiile cu privire la fiecare din cele doua probe se trimit la Institutul National al Magistraturii, in termen de 72 de ore de la afisarea rezultatelor, de catre candidati, curtile de apel sau parchetele de pe langa acestea. Contestatiile se solutioneaza in termen de 3 zile. Decizia comisiei de solutionare a contestatiilor este definitiva, dispozitiile alin. (1) fiind aplicabile in mod corespunzator.
(3) Contestatia la proba orala se solutioneaza de comisia de contestatii prin analizarea inregistrarii audiovideo a probei sustinute de candidat.
(4) Dupa intocmirea tabelului de clasificare a candidatilor, fiecare din sectiile Consiliului Superior al Magistraturii valideaza examenul de capacitate, in prima sedinta care urmeaza afisarii rezultatelor.
(5) Sectiile Consiliului Superior al Magistraturii pot invalida, in tot sau in parte, examenul de capacitate, in cazurile in care constata ca nu au fost respectate conditiile prevazute de lege sau de regulament privind organizarea examenului sau ca exista dovada savarsirii unor fraude.

Articolul 30
Abrogat.

Capitolul III Numirea judecatorilor si procurorilor

Articolul 31
(1) Judecatorii si procurorii care au promovat examenul de capacitate sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.
(2) Propunerile de numire se fac in cel mult 30 de zile de la data validarii examenului de capacitate.
(3) Presedintele Romaniei nu poate refuza numirea in functie a judecatorilor si procurorilor prevazuti la alin. (1).
(4) Abrogat.
(5) In perioada dintre data validarii examenului de capacitate si data intrarii in vigoare a actului de numire de catre Presedintele Romaniei, judecatorii si procurorii care au promovat examenul de capacitate primesc salariul corespunzator functiei imediat superioare celei de judecator sau procuror stagiar.

Articolul 32
(1) Poate fi numita judecator sau procuror militar persoana care indeplineste conditiile prevazute de lege pentru intrarea in magistratura, cu avizul conform al Ministerului Apararii Nationale privind indeplinirea conditiilor legale pentru dobandirea calitatii de ofiter activ in cadrul acestui minister.
(2) Numirea ca judecator sau procuror militar, transferul de la instantele sau parchetele civile la instantele ori parchetele militare, precum si acordarea gradelor militare si inaintarea in grad a judecatorilor si procurorilor militari se fac potrivit unui regulament comun al Consiliului Superior al Magistraturii si Ministerului Apararii Nationale.

Articolul 33
(1) Pot fi numiti in magistratura, pe baza de concurs, daca indeplinesc conditiile prevazute la art. 14 alin. (2), fostii judecatori si procurori care si-au incetat activitatea din motive neimputabile, personalul de specialitate juridica prevazut la art. 87 alin. (1), avocatii, notarii, asistentii judiciari, consilierii juridici, executorii judecatoresti cu studii superioare juridice, personalul de probatiune cu studii superioare juridice, ofiterii de politie judiciara cu studii superioare juridice, grefierii cu studii superioare juridice, persoanele care au indeplinit functii de specialitate juridica in aparatul Parlamentului, Administratiei Prezidentiale, Guvernului, Curtii Constitutionale, Avocatului Poporului, Curtii de Conturi sau al Consiliului Legislativ, in Institutul de Cercetari Juridice al Academiei Romane si Institutul Roman pentru Drepturile Omului, cadrele didactice din invatamantul juridic superior acreditat, precum si magistratii-asistenti, cu o vechime in specialitate de cel putin 5 ani.
(2) Concursul prevazut la alin. (1) se organizeaza anual sau ori de cate ori este necesar, de Consiliul Superior al Magistraturii, prin Institutul National al Magistraturii, pentru ocuparea posturilor vacante de la judecatorii si parchetele de pe langa acestea.
(2^1) Dispozitiile art. 15 se aplica in mod corespunzator.
(3) In termen de cel mult 30 de zile de la data validarii concursului prevazut la alin. (1), Consiliul Superior al Magistraturii propune Presedintelui Romaniei numirea in functia de judecator sau, dupa caz, de procuror a candidatilor admisi.
(4) Dispozitiile art. 30 alin. (6) se aplica in mod corespunzator.
(5) Abrogat.
(6)-(10^7) Abrogat.
(11) Presedintele Romaniei nu poate refuza numirea in functie a judecatorilor si procurorilor prevazuti la alin. (1).
(12) Abrogat.
(13) Dupa numirea in functia de judecator sau procuror, persoanele prevazute la alin. (1) sunt obligate sa urmeze, pe o perioada de 6 luni, un curs de formare profesionala in cadrul Institutului National al Magistraturii, care va cuprinde in mod obligatoriu elemente de drept comunitar.
(14) Persoanele numite in conditiile prezentului articol nu pot fi delegate, detasate, transferate si nu pot promova la alte instante sau parchete timp de cel putin 3 ani de la numirea in functie.
(15) Judecatorii Curtii Constitutionale care, la data numirii, aveau functia de judecator sau de procuror au dreptul, la incetarea mandatului, sa revina la postul detinut anterior.

Articolul 33^1
Abrogat.

Articolul 34
(1) Inainte de a incepe sa-si exercite functia, judecatorii si procurorii depun urmatorul juramant: "Jur sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei, sa-mi indeplinesc atributiile cu onoare, constiinta si fara partinire. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!" Referirea la divinitate din formula juramantului se schimba potrivit credintei religioase a judecatorilor si procurorilor si este facultativa.
(2) Refuzul depunerii juramantului atrage, de drept, nulitatea numirii in functie.
(3) Juramantul se depune in sedinta solemna, in fata judecatorilor instantei sau, dupa caz, a procurorilor parchetului la care a fost numit judecatorul sau procurorul, dupa citirea actului de numire.
(4) Depunerea juramantului se consemneaza intr-un proces-verbal, care se semneaza de conducatorul instantei sau, dupa caz, al parchetului si de 2 dintre judecatorii sau procurorii prezenti, precum si de cel care a depus juramantul.
(5) Depunerea juramantului nu este necesara in cazul transferului sau al promovarii judecatorului ori procurorului in alta functie.

Capitolul IV Formarea profesionala continua si evaluarea periodica a judecatorilor si procurorilor

Articolul 35
(1) Formarea profesionala continua a judecatorilor si procurorilor constituie garantia independentei si impartialitatii in exercitarea functiei. Formarea initiala si continua este un drept si o indatorire pentru judecator.
(2) Formarea profesionala continua trebuie sa tina seama de dinamica procesului legislativ si consta, in principal, in cunoasterea si aprofundarea legislatiei interne, a documentelor europene si internationale la care Romania este parte, a jurisprudentei instantelor judecatoresti si a Curtii Constitutionale, a jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului si a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, a dreptului comparat, a normelor deontologice, in abordarea multidisciplinara a institutiilor cu caracter de noutate, precum si in cunoasterea si aprofundarea unor limbi straine si operarea pe calculator.

Articolul 36
Responsabilitatea pentru formarea profesionala continua a judecatorilor si procurorilor revine Institutului National al Magistraturii, conducatorilor instantelor sau parchetelor la care acestia isi desfasoara activitatea, precum si fiecarui judecator si procuror, prin pregatire individuala.

Articolul 37
(1) Judecatorii si procurorii participa, cel putin o data la 3 ani, la programe de formare profesionala continua organizate de Institutul National al Magistraturii, de institutii de invatamant superior din tara sau din strainatate ori la alte forme de perfectionare profesionala.
(2) Judecatorii si procurorii au obligatia de a urma in cadrul programelor de formare profesionala continua un curs intensiv pentru invatarea sau aprofundarea unei limbi straine si un curs intensiv pentru initierea sau aprofundarea cunostintelor de operare pe calculator organizate de Institutul National al Magistraturii sau de instantele judecatoresti sau parchete, de institutii de invatamant superior din tara sau din strainatate, precum si de alte institutii de specialitate.
(3) Consiliul Superior al Magistraturii aproba anual, la propunerea Institutului National al Magistraturii, programul de formare profesionala continua a judecatorilor si procurorilor.
(4) Formarea profesionala continua a judecatorilor si procurorilor se realizeaza tinand seama de necesitatea specializarii lor.

Articolul 37^1
(1) Cheltuielile de cazare si masa ale judecatorilor, procurorilor, personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, auditorilor de justitie, personalului de instruire prevazut la art. 108 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care participa la activitatile de formare profesionala continua organizate de Institutul National al Magistraturii, se suporta din bugetul acestei institutii.
(1^1) Cheltuielile de cazare si masa ale judecatorilor si procurorilor straini, ale cursantilor sau ale reprezentantilor altor institutii de formare profesionala din strainatate, care participa, in cadrul unor programe de cooperare, la activitatile de formare profesionala organizate de Institutul National al Magistraturii, pot fi suportate din bugetul acestei institutii.
(2) Plafonul maxim al cheltuielilor prevazute la alin. (1) si (1^1) se stabileste prin decizie a presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului National al Magistraturii. Cazarea participantilor in conditiile alin. (1) si (1^1) se poate realiza in structurile de primire turistice in limita plafonului maxim stabilit prin decizie a presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, independent de clasificarea acestora.
(3) Cheltuielile de transport ale judecatorilor, procurorilor, personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, care participa la activitatile de formare profesionala continua organizate de Institutul National al Magistraturii, se suporta din bugetul institutiilor unde indeplinesc functia de baza.
(4) Cheltuielile de transport ale auditorilor de justitie si ale personalului de instruire al Institutului National al Magistraturii, care participa la activitatile de formare profesionala continua organizate de Institutul National al Magistraturii, se suporta din bugetul acestei institutii.
(5) Judecatorii, procurorii, personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, auditorii de justitie, precum si personalul de instruire care participa la activitatile de formare organizate de Institutul National al Magistraturii nu beneficiaza de diurna de delegare de la institutiile unde indeplinesc functia de baza.
(6) Cheltuielile de transport al membrilor Consiliului stiintific al Institutului National al Magistraturii care nu au domiciliul in municipiul Bucuresti se suporta din bugetul Institutului National al Magistraturii.

Articolul 38
(1) In cadrul fiecarei curti de apel si in cadrul fiecarui parchet de pe langa curtea de apel se organizeaza periodic activitati de formare profesionala continua, constand in consultari, dezbateri, seminarii, sesiuni sau mese rotunde, cu participarea Institutului National al Magistraturii. Tematica acestora se aproba de Consiliul Superior al Magistraturii.
(1^1) Cheltuielile aferente organizarii activitatilor prevazute la alin. (1), inclusiv cele privind cazarea, masa si transportul personalului de instruire si al participantilor, se suporta din bugetul curtii de apel sau, dupa caz, al parchetului de pe langa curtea de apel. In cazul personalului de instruire al Institutului National al Magistraturii care participa, la propunerea Institutului, in aceasta calitate, conform programului anual de formare profesionala continua al judecatorilor si procurorilor aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii, la activitatile prevazute la alin. (1), cheltuielile privind cazarea, masa si transportul acestuia se suporta din bugetul Institutului National al Magistraturii.
(1^2) Plafonul maxim al cheltuielilor prevazute la alin. (1^1) se stabileste prin ordin al ministrului justitiei, respectiv al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. In cazul personalului de instruire al Institutului National al Magistraturii care participa, la propunerea Institutului, in aceasta calitate, conform programului anual de formare profesionala continua al judecatorilor si procurorilor aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii, la activitatile prevazute la alin. (1), plafonul maxim al cheltuielilor se stabileste in conformitate cu dispozitiile art. 37^1 alin. (2).
(1^3) Cheltuielile cu salarizarea personalului de instruire care participa la activitatile prevazute la alin. (1) se suporta din bugetul curtii de apel sau, dupa caz, al parchetului de pe langa curtea de apel. Dispozitiile art. 108 alin. (3) din Legea nr. 304/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica in mod corespunzator. In cazul personalului de instruire angajat la plata cu ora al Institutului National al Magistraturii care participa, la propunerea Institutului, in aceasta calitate, conform programului anual de formare profesionala continua al judecatorilor si procurorilor aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii, la activitatile prevazute la alin. (1), cheltuielile cu salarizarea personalului de instruire se suporta din bugetul Institutului National al Magistraturii.
(1^4) Judecatorii, procurorii, precum si personalul de instruire care participa la activitatile prevazute la alin. (1) nu beneficiaza de diurna de delegare de la institutiile unde indeplinesc functia de baza.
(2) Presedintele curtii de apel sau, dupa caz, procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel desemneaza judecatorii, respectiv procurorii, care raspund de organizarea activitatii de formare profesionala continua a judecatorilor si procurorilor de la curtea de apel si instantele din circumscriptia acesteia, respectiv de la parchetul de pe langa curtea de apel si parchetele subordonate.

Articolul 39
(1) Pentru verificarea indeplinirii criteriilor de competenta profesionala si de performanta, judecatorii si procurorii sunt supusi unei evaluari periodice privind calitatea activitatii, eficienta, integritatea si obligatia de formare profesionala continua, iar in cazul judecatorilor si procurorilor numiti in functii de conducere, si modul de indeplinire a atributiilor manageriale.
(2) In raport cu vechimea in functia de judecator, respectiv de procuror, evaluarea se realizeaza dupa cum urmeaza:
a) o data la 2 ani, pentru judecatorii si procurorii cu o vechime intre un an si 5 ani;
b) o data la 3 ani, pentru judecatorii si procurorii cu o vechime intre 5 si 10 ani;
c) o data la 4 ani, pentru judecatorii si procurorii cu o vechime intre 10 si 15 ani;
d) o data la 5 ani, pentru judecatorii si procurorii cu o vechime mai mare de 15 ani.
(3) Evaluarea prevazuta la alin. (1) se face de comisii constituite separat pentru judecatori si procurori, formate din presedintele instantei, respectiv conducatorul parchetului din care face parte persoana evaluata, precum si 2 sau mai multi judecatori sau procurori de la instanta sau parchetul ierarhic superior, desemnati de colegiul de conducere al acestei instante sau parchet, cu aceeasi specializare cu judecatorul sau procurorul evaluat. Evaluarea presedintelui instantei si a vicepresedintelui se face de o comisie formata din presedintele instantei superioare, presedintele sectiei corespunzatoare specializarii judecatorului evaluat, precum si un judecator de la instanta superioara, desemnat de colegiul de conducere. Evaluarea conducatorului parchetului, a adjunctului acestuia si a procurorului sef de sectie se realizeaza de o comisie de la parchetul ierarhic superior, din care face parte conducatorul acestuia, un procuror cu functie de conducere corespunzatoare specializarii procurorului evaluat si un alt procuror desemnat de colegiul de conducere. Evaluarea presedintilor, vicepresedintilor si a presedintilor de sectie de la curtile de apel sau de la Curtea Militara de Apel se face de o comisie compusa din judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, desemnati de colegiul de conducere al acestei instante, iar evaluarea procurorilor generali, a procurorilor generali adjuncti si a sefilor de sectie de la parchetele de pe langa curtile de apel sau de la Parchetul de pe langa Curtea Militara de Apel se face de o comisie compusa din procurori de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, desemnati de colegiul de conducere al acestui parchet. Evaluarea presedintelui si vicepresedintilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie se face de o comisie compusa din judecatori, membri alesi ai Sectiei pentru judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu grad cel putin de curte de apel, desemnati de Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii. Evaluarea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si a procurorilor sefi ai directiilor specializate se face de o comisie compusa din procurori, membri alesi ai Sectiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu grad cel putin de tribunal, desemnati de Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
(4) Din comisiile de evaluare a procurorilor de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, inclusiv a celor din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si Directiei Nationale Anticoruptie, fac parte procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori prim-adjunctul sau adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie sau adjunctii acestora, procurorii sefi de sectie, precum si procurori desemnati, dupa caz, de colegiul de conducere al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, de colegiul de conducere al Directiei Nationale Anticoruptie sau de colegiul de conducere al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.
(5) Pentru judecatorii si tribunale si, respectiv, pentru parchetele de pe langa acestea, comisiile prevazute la alin. (4) se constituie prin hotarare a colegiului de conducere al curtii de apel sau al parchetului de pe langa aceasta. Pentru curtile de apel si pentru parchetele de pe langa acestea, comisiile de evaluare se constituie prin hotarare a colegiului de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie, comisia de evaluare se constituie prin hotarare a Sectiei pentru judecatori din 3 judecatori, desemnati dintre membrii alesi ai Sectiei pentru judecatori, cu grad cel putin de curte de apel. Pentru Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, comisia de evaluare se constituie prin hotarare a Sectiei pentru procurori din 3 procurori, desemnati dintre membrii alesi ai Sectiei pentru procurori, cu grad cel putin de tribunal.
(6) Regulamentul privind evaluarea activitatii profesionale a judecatorilor si procurorilor se aproba prin hotarare de fiecare din sectiile corespunzatoare ale Consiliului Superior al Magistraturii.

Articolul 40
(1) Prin raportul de evaluare a activitatii profesionale a judecatorului sau procurorului, intocmit de comisiile prevazute la art. 39 alin. (3), (4) sau (5), se poate acorda unul dintre calificativele: «foarte bine», «bine», «satisfacator» sau «nesatisfacator».
(2) Judecatorii sau procurorii nemultumiti de calificativul acordat pot face contestatie la sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, in termen de 30 de zile de la comunicare.
(3) In solutionarea contestatiei, sectiile Consiliului Superior al Magistraturii pot cere conducatorului instantei sau parchetului ori comisiilor sau persoanelor prevazute la art. 39 alin. (4) si (5) orice informatii pe care le considera necesare, iar citarea judecatorului sau procurorului pentru a fi audiat este obligatorie.
(4) Hotararile sectiilor pot fi atacate cu recurs, la sectia de contencios administrativ si fiscal a curtii de apel, in termen de 15 zile de la comunicare, fara parcurgerea procedurii prealabile. Hotararea curtii de apel este definitiva.

Articolul 41
(1) Judecatorii si procurorii care primesc calificativul "nesatisfacator" sunt obligati sa urmeze pentru o perioada cuprinsa intre 3 si 6 luni cursuri speciale organizate de Institutul National al Magistraturii.
(2) Judecatorii si procurorii care primesc calificativul "satisfacator" in urma a doua evaluari consecutive sunt obligati sa urmeze pentru o perioada cuprinsa intre 3 si 6 luni cursuri speciale organizate de Institutul National al Magistraturii.
(3) Cursurile prevazute la alin. (1) si (2) se incheie prin sustinerea unui examen, organizat de Consiliul Superior al Magistraturii, prin Institutul National al Magistraturii.
(4) Judecatorul sau procurorul care primeste in urma a doua evaluari consecutive calificativul "nesatisfacator" sau care nu a promovat examenul prevazut la alin. (3) este eliberat din functie pentru incapacitate profesionala de catre Presedintele Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.

Articolul 42
(1) Evolutia carierei de judecator sau procuror se consemneaza in fisa din dosarul profesional, care se intocmeste si se pastreaza de Consiliul Superior al Magistraturii.
(2) Datele continute in dosarul profesional sunt confidentiale, in conditiile prevazute de lege.
(3) Judecatorii si procurorii au acces la propriul dosar profesional si pot obtine copii ale actelor existente in dosar.

Capitolul IV^1 Evaluarea psihologica periodica

Articolul 42^1
(1) Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti si personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor sunt supusi la fiecare 5 ani unei evaluari psihologice.
(2) Daca in urma evaluarii psihologice judecatorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor primeste calificativul «inapt», acesta este obligat sa urmeze un program de consiliere psihologica cu o durata de cel mult 6 luni, urmand ca judecatorul sau procurorul sa fie supus unei noi evaluari.
(3) Procedura de evaluare/reevaluare psihologica, inclusiv modalitatea de constituire a comisiilor de evaluare psihologica, plata membrilor acestora si desfasurarea programului de consiliere psihologica se stabilesc prin hotarare a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Capitolul V Promovarea judecatorilor si procurorilor si numirea in functiile de conducere
Sectiunea 1 Promovarea la tribunale, curti de apel si la parchete

Articolul 43
Concursul pentru promovarea judecatorilor si procurorilor se organizeaza, anual sau ori de cate ori este necesar, de sectiile corespunzatoare din Consiliul Superior al Magistraturii, prin Institutul National al Magistraturii.

Articolul 44
(1) Pot participa la concursul de promovare pe loc, in gradul profesional imediat superior, judecatorii si procurorii care au avut calificativul «foarte bine» la ultima evaluare, nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani si indeplinesc urmatoarele conditii minime de vechime:
a) 7 ani vechime in functia de judecator sau procuror, pentru promovarea in functiile de judecator de tribunal sau tribunal specializat si procuror la parchetul de pe langa tribunal sau la parchetul de pe langa tribunalul specializat;
b) 10 ani vechime in functia de judecator sau procuror, pentru promovarea in functiile de judecator de curte de apel si procuror la parchetul de pe langa aceasta;
c) 10 ani vechime in functia de judecator sau procuror, pentru promovarea in functia de procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
(2) La calcularea conditiei minime de vechime pentru a participa la concursul de promovare nu se ia in considerare perioada in care judecatorul sau procurorul a avut calitatea de auditor de justitie.
(3) Vechimile prevazute la alin. (1) si (2) trebuie sa fie indeplinite pana la data inscrierii la concursul de promovare.
(3^1) Pentru a fi promovati in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, procurorii trebuie sa nu fi fost sanctionati disciplinar, sa aiba o buna pregatire profesionala, o conduita morala ireprosabila, cel putin 10 ani vechime in functia de procuror sau judecator, cel putin gradul profesional corespunzator parchetului de pe langa curtea de apel si sa fi fost declarati admisi in urma unui concurs organizat de catre comisia constituita in acest scop.
(4) Consiliul Superior al Magistraturii verifica, prin sectiile corespunzatoare, indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1)-(3^1).

Articolul 45
Judecatorii si procurorii care indeplinesc conditiile prevazute la art. 44 pot participa la concurs, in vederea promovarii pe loc, in limita numarului de locuri aprobat anual de sectiile corespunzatoare din Consiliul Superior al Magistraturii.

Articolul 46
(1) Concursul de promovare pe loc consta in sustinerea unei probe scrise.
(2) Procedura de desfasurare a concursului, inclusiv modalitatea de contestare a rezultatelor, precum si materiile la care se sustine proba scrisa prevazuta la alin. (1), in functie de specializarea judecatorului sau procurorului, se stabilesc prin Regulamentul privind organizarea si desfasurarea concursului de promovare a judecatorilor si procurorilor.
(3) Dispozitiile art. 21 alin. (3) se aplica in mod corespunzator.

Articolul 46^1
(1) Promovarea efectiva a judecatorilor si procurorilor se face numai prin concurs organizat la nivel national, in limita locurilor vacante existente la tribunale si curti de apel sau, dupa caz, la parchete.
(2) Data, locul, modul de desfasurare a concursului si posturile vacante pentru care se organizeaza concurs se comunica tuturor judecatorilor si procurorilor, prin curtile de apel si parchete, si se publica pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii, a Institutului National al Magistraturii si a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu cel putin 30 de zile inainte de data de la care se pot depune cererile de inscriere la concurs.

Articolul 46^2
(1) Pot participa la concursul de promovare efectiva la instantele si parchetele imediat superioare judecatorii si procurorii care au avut calificativul «foarte bine» la ultima evaluare, nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani, au dobandit gradul profesional corespunzator instantei sau parchetului la care solicita promovarea si au functionat efectiv timp de cel putin 2 ani la instanta sau parchetul ierarhic inferior, in cazul promovarii in functiile de judecator de curte de apel, procuror la parchetul de pe langa aceasta sau de procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
(2) Dispozitiile art. 44 alin. (3) si (4) se aplica in mod corespunzator.

Articolul 46^3
(1) Concursul de promovare efectiva consta in sustinerea unei probe avand ca obiect evaluarea activitatii si conduitei candidatilor din ultimii 3 ani.
(2) Procedura de organizare si desfasurare a concursului, inclusiv comisiile de concurs si constituirea acestora, aspectele supuse verificarii in cadrul probei prevazute la alin. (1) si modalitatea de stabilire si contestare a rezultatelor se stabilesc prin regulamentul prevazut la art. 46 alin. (2).
(3) Dispozitiile art. 21 alin. (3) se aplica in mod corespunzator.

Articolul 47
In termen de cel mult 30 de zile de la comunicarea rezultatelor, Sectia pentru judecatori sau, dupa caz, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii dispune, prin hotarare, promovarea judecatorilor si procurorilor declarati admisi.

Articolul 47^1
(1) Judecatorii si procurorii care au promovat efectiv in functii de executie la instante sau parchete superioare nu pot fi delegati, detasati sau transferati timp de cel putin 2 ani de la data promovarii.
(2) Judecatorii care au promovat efectiv in functii de executie la instante superioare nu pot fi numiti in functia de procuror, iar procurorii care au promovat efectiv in functii de executie la parchete superioare nu pot fi numiti in functia de judecator timp de cel putin 2 ani de la data promovarii.

Articolul 47^2
Promovarea personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, al Ministerului Public, al Ministerului Justitiei, precum si al institutiilor coordonate sau subordonate acestora se face prin examenul de promovare organizat pentru judecatori si procurori, in conditiile legii.

Sectiunea a 2-a Numirea in functiile de conducere din cadrul judecatoriilor, tribunalelor, curtilor de apel si parchetelor corespunzatoare

Articolul 48
(1) Numirea in functiile de presedinte si vicepresedinte la judecatorii, tribunale, tribunale specializate si curti de apel se face numai prin concurs sau examen organizat, ori de cate ori este necesar, de Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, prin Institutul National al Magistraturii.
(2) Pot participa la concurs sau examen judecatorii care au calificativul "foarte bine" la ultima evaluare, nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani si indeplinesc conditiile de vechime prevazute de lege.
(3) Judecatorii isi depun candidaturile insotite de orice alte acte considerate relevante, in termen de 20 de zile de la publicarea datei concursului sau examenului, la Institutul National al Magistraturii.
(4) Concursul sau examenul consta in prezentarea unui proiect referitor la exercitarea atributiilor specifice functiei de conducere si in probe scrise privind managementul, comunicarea, resursele umane, capacitatea candidatului de a lua decizii si de a-si asuma raspunderea, rezistenta la stres si un test psihologic. Contestatiile cu privire la proba scrisa se trimit Institutului National al Magistraturii in termen de 3 zile de la publicarea rezultatelor.
(5) Comisia de examinare este numita de Sectia pentru judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului National al Magistraturii, si este formata din 2 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, 2 judecatori de la curtile de apel si 3 specialisti in management si organizare institutionala. La constituirea comisiilor vor fi avuti in vedere, in principal, judecatorii care au urmat cursuri de management.
(6) Data, locul, precum si Regulamentul de organizare a concursului sau examenului elaborat de Institutul National al Magistraturii se aproba de Sectia pentru judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii si se afiseaza pe pagina de internet a Institutului National al Magistraturii, Ministerului Justitiei, Consiliului Superior al Magistraturii si la sediile instantelor judecatoresti, cu cel putin 30 de zile inainte de data desfasurarii acestuia.
(6^1) Abrogat.
(7) Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii valideaza rezultatul concursului sau examenului si numeste judecatorii in functiile de conducere prevazute la alin. (1) in termen de 15 zile de la data afisarii rezultatelor finale. Dispozitiile art. 21 alin. (3) se aplica in mod corespunzator.
(8) Numirea judecatorilor care au obtinut rezultatul cel mai bun la concurs sau, dupa caz, au fost declarati admisi la examen in functiile pentru care au candidat se face pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii, o singura data, in conditiile prevazute la alin. (1).
(9) Numirea judecatorilor in celelalte functii de conducere se face pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data, de Sectia pentru judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea presedintelui instantei.
(9^1) Pot fi numiti in functiile de conducere prevazute la alin. (9) judecatorii care au calificativul «foarte bine» la ultima evaluare, nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani si indeplinesc conditiile de vechime prevazute de lege.
(10) Nu pot fi numiti in functii de conducere judecatorii care au facut parte din serviciile de informatii sau au colaborat cu acestea ori judecatorii care au un interes personal, ce influenteaza sau ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate si impartialitate a atributiilor prevazute de lege.
(11) Judecatorii care participa la concurs sau examen, precum si cei propusi pentru o functie de conducere sunt obligati sa dea o declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte ca nu au facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990 si nici nu au colaborat cu acestea, precum si o declaratie de interese care se actualizeaza anual sau in termen de 15 zile de la aparitia unei schimbari sau de la data la care judecatorul a luat cunostinta despre aceasta.
(12) Inainte de numirea in functiile de conducere, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii verifica si comunica, in termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, daca judecatorul a facut parte din serviciile de informatii inainte de 1990 sau a colaborat cu acestea.
(13) Evidenta posturilor vacante de conducere de la instantele judecatoresti este publica si disponibila permanent pe paginile de Internet ale Consiliului Superior al Magistraturii, Institutului National al Magistraturii si Ministerului Justitiei, precum si prin afisare la sediile instantelor judecatoresti.
(14) Numirea in functii de conducere potrivit prezentului articol se face in termen de cel mult 6 luni de la data la care acestea devin vacante.

Articolul 49
(1) Numirea in functiile de procuror general al parchetului de pe langa curtea de apel, prim-procuror al parchetului de pe langa tribunal, prim-procuror al parchetului de pe langa tribunalul pentru minori si familie sau prim-procuror al parchetului de pe langa judecatorie si de adjuncti ai acestora se face numai prin concurs sau examen organizat, ori de cate ori este necesar, de Sectia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii, prin Institutul National al Magistraturii.
(2) Pot participa la concurs sau examen procurorii care au calificativul "foarte bine" la ultima evaluare, nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani si indeplinesc conditiile de vechime prevazute de lege.
(3) Procurorii isi depun candidaturile insotite de orice alte acte considerate relevante, in termen de 20 de zile de la publicarea datei concursului sau examenului, la Institutul National al Magistraturii.
(4) Dispozitiile art. 48 alin. (4) se aplica in mod corespunzator.
(5) Comisia de examinare este numita de Sectia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului National al Magistraturii, si este formata din 2 procurori de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, 2 procurori de la parchetele de pe langa curtile de apel si 3 specialisti in management si organizare institutionala. La constituirea comisiilor vor fi avuti in vedere, in principal, procurorii care au urmat cursuri de management.
(5^1) Dispozitiile art. 48 alin. (6^1) se aplica in mod corespunzator.
(6) Data, locul, precum si Regulamentul de organizare a concursului sau examenului elaborat de Institutul National al Magistraturii se aproba de Sectia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii si se afiseaza pe pagina de internet a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a Institutului National al Magistraturii, a Consiliului Superior al Magistraturii, a Ministerului Justitiei si la sediile parchetelor, cu cel putin 30 de zile inainte de data desfasurarii acestuia.
(7) Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii valideaza rezultatul concursului sau examenului si numeste procurorii in functiile de conducere prevazute la alin. (1) in termen de 15 zile de la data afisarii rezultatelor finale. Dispozitiile art. 21 alin. (3) se aplica in mod corespunzator.
(8) Numirea procurorilor care au obtinut rezultatul cel mai bun la concurs sau, dupa caz, au fost declarati admisi la examen in functiile pentru care au candidat se face pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii, o singura data, in conditiile prevazute la alin. (1).
(9) Numirea in celelalte functii de conducere la parchete se face pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data, de Sectia pentru procurori din Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
(9^1) Pot fi numiti in functiile de conducere prevazute la alin. (9) procurorii care au calificativul «foarte bine» la ultima evaluare, nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani si indeplinesc conditiile de vechime prevazute de lege.
(10) Pentru numirea in functiile de conducere prevazute la alin. (9) este necesara recomandarea conducatorului parchetului unde urmeaza sa fie numit procurorul.
(11) Dispozitiile art. 48 alin. (10)-(12) si (14) se aplica in mod corespunzator si in cazul numirii procurorilor in functiile de conducere.
(12) Evidenta posturilor vacante de conducere de la parchete este publica si disponibila permanent pe paginile de Internet ale Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Consiliului Superior al Magistraturii, Institutului National al Magistraturii si Ministerului Justitiei, precum si prin afisare la sediile parchetelor.

Articolul 50
(1) Pentru numirea in functii de conducere sunt necesare urmatoarele conditii minime de vechime:
a) pentru functia de presedinte si vicepresedinte de judecatorie, prim-procuror al parchetului de pe langa judecatorie si adjunct al acestuia, o vechime de 6 ani in functia de judecator sau procuror;
b) pentru functia de presedinte si vicepresedinte de tribunal sau tribunal specializat, precum si presedinte de sectie la tribunal, prim-procuror al parchetului de pe langa tribunal sau al parchetului de pe langa tribunalul pentru minori si familie, adjunct al acestuia si procuror sef sectie al parchetului de pe langa tribunal sau al parchetului de pe langa tribunalul pentru minori si familie, o vechime de 8 ani in functia de judecator sau procuror;
c) pentru functia de presedinte, vicepresedinte, presedinte de sectie la curtea de apel, procuror general al parchetului de pe langa curtea de apel si adjunct al acestuia, procuror sef sectie al parchetului de pe langa curtea de apel, o vechime de 12 ani in functia de judecator sau procuror.
(2) Dispozitiile art. 44 alin. (2) se aplica in mod corespunzator.
(3) In vederea participarii la concursul sau examenul pentru numirea in functii de conducere, judecatorul sau procurorul trebuie sa functioneze cel putin 2 ani la instanta sau, dupa caz, parchetul la care este vacanta functia de conducere pentru care isi depune candidatura. Dispozitiile prezentului alineat se aplica in mod corespunzator si pentru numirea in functiile de conducere prevazute la art. 48 alin. (9) si art. 49 alin. (9).
(4) Prin derogare de la dispozitiile alin. (3), in situatia in care la doua concursuri consecutive pentru numirea intr-o functie de conducere nu se prezinta niciun candidat, la urmatorul concurs sau examen organizat pentru numirea in aceeasi functie de conducere pot participa si judecatori sau, dupa caz, procurori de la alta instanta sau parchet din circumscriptia aceleiasi curti de apel sau parchet de pe langa curtea de apel, care au dreptul sa functioneze la instanta ori parchetul pentru care isi depun candidatura.
(5) In cazul in care la o judecatorie sau la un parchet de pe langa judecatorie unde este vacanta functia de presedinte, vicepresedinte sau presedinte de sectie, respectiv de prim-procuror sau adjunct al acestuia, niciun judecator sau procuror nu indeplineste conditiile de vechime prevazute de lege pentru ocuparea acestor functii, nu isi exprima acordul in vederea delegarii sau, din motive obiective, nu poate fi delegat un judecator sau procuror de la aceeasi instanta sau parchet, poate fi delegat in respectiva functie de conducere oricare dintre judecatorii sau procurorii care functioneaza la alta instanta sau parchet din circumscriptia aceleiasi curti de apel.

Articolul 51
(1) La expirarea mandatului functiei de conducere, judecatorii sau procurorii pot ocupa, in conditiile prevazute la art. 48-50, o alta functie de conducere la aceeasi instanta sau parchet, in conditiile legii, fie revin pe functii de executie la instantele sau parchetele pe care le-au condus sau de unde provin.
(2) Revocarea din functia de conducere a judecatorilor se dispune de Consiliul Superior al Magistraturii - Sectia pentru judecatori, din oficiu sau la propunerea adunarii generale ori a presedintelui instantei, pentru urmatoarele motive:
a) in cazul in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile necesare pentru numirea in functia de conducere;
b) in cazul exercitarii necorespunzatoare a atributiilor manageriale privind organizarea eficienta, comportamentul si comunicarea, asumarea responsabilitatilor si aptitudinile manageriale;
c) in cazul aplicarii uneia dintre sanctiunile disciplinare.
(3) La verificarea organizarii eficiente a activitatii vor fi avute in vedere, in principal, urmatoarele criterii: folosirea adecvata a resurselor umane si materiale, evaluarea necesitatilor, gestionarea situatiilor de criza, raportul resurse investite - rezultate obtinute, gestionarea informatiilor, organizarea pregatirii si perfectionarii profesionale si repartizarea sarcinilor in cadrul instantelor sau parchetelor.
(4) La verificarea comportamentului si comunicarii vor fi avute in vedere, in principal, comportamentul si comunicarea cu judecatorii, procurorii, personalul auxiliar, justitiabilii, persoanele implicate in actul de justitie, alte institutii, mass-media, asigurarea accesului la informatiile de interes public din cadrul instantei sau parchetului si transparenta actului de conducere.
(5) La verificarea asumarii responsabilitatii vor fi avute in vedere, in principal, indeplinirea atributiilor prevazute de lege si regulamente, implementarea strategiilor nationale si secventiale in domeniul justitiei si respectarea principiului distribuirii aleatorii sau, dupa caz, al repartizarii pe criterii obiective a cauzelor.
(6) La verificarea aptitudinilor manageriale vor fi avute in vedere, in principal, capacitatea de organizare, capacitatea rapida de decizie, rezistenta la stres, autoperfectionarea, capacitatea de analiza, sinteza, previziune, strategie si planificare pe termen scurt, mediu si lung, initiativa si capacitatea de adaptare rapida.
(7) Revocarea din functia de conducere a procurorilor se dispune de Consiliul Superior al Magistraturii - Sectia pentru procurori, din oficiu sau la propunerea adunarii generale ori a conducatorului parchetului, pentru motivele prevazute la alin. (2), care se aplica in mod corespunzator.
(8) Pana la finalizarea procedurii de revocare din functiile de conducere prevazute la alin. (2) si (7), Sectia pentru judecatori, respectiv Sectia pentru procurori a Consiliul Superior al Magistraturii, dupa caz, poate dispune suspendarea judecatorului sau procurorului din functia de conducere.
(9) Hotararea se motiveaza in termen de 5 zile de la pronuntare si poate fi atacata cu contestatie la Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia de contencios administrativ si fiscal, in termen de 5 zile de la comunicare, fara indeplinirea procedurii prealabile.
(10) Pana la solutionarea contestatiei, instanta poate dispune, la cerere, suspendarea executarii hotararii de suspendare.

Articolul 51^1
(1) Suspendarea, in orice mod, a raportului de munca nu suspenda durata mandatelor functiilor de conducere prevazute la art. 48 si 49.
(2) Imposibilitatea exercitarii atributiilor pe o perioada mai mare de un an atrage incetarea mandatelor functiilor de conducere prevazute la art. 48 si 49.

Sectiunea a 3-a Promovarea in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie si numirea in functiile de conducere din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Directiei Nationale Anticoruptie

Articolul 52
(1) Promovarea in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie se face numai prin concurs organizat ori de cate ori este necesar, in limita posturilor vacante, de catre Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, prin Institutul National al Magistraturii.
(2) Data, locul, modul de desfasurare a concursului si posturile vacante pentru care se organizeaza concurs se comunica tuturor judecatorilor si procurorilor prin curtile de apel, prin parchetele de pe langa curtile de apel si prin Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si se publica pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii, a Institutului National al Magistraturii, a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, precum si in 3 cotidiene centrale, cu cel putin 40 de zile inainte de data stabilita pentru concurs.
(3) Pot participa la concursul de promovare in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie judecatorii care au indeplinit efectiv cel putin 3 ani functia de judecator la curtea de apel, au obtinut calificativul «foarte bine» la ultimele 3 evaluari, nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani si au o vechime de cel putin 18 ani in functiile prevazute la art. 44 alin. (1). Dispozitiile art. 44 alin. (2) se aplica in mod corespunzator.
(4) Dispozitiile art. 48 alin. (10)-(12) se aplica in mod corespunzator.
(5) Consiliul Superior al Magistraturii verifica indeplinirea conditiilor prevazute de prezentul articol.

Articolul 52^1
(1) Cererile de inscriere la concursul de promovare in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie cuprind precizarea sectiei pentru care se depune candidatura.
(2) Concursul de promovare in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie consta in:
a) o proba avand ca obiect evaluarea actelor intocmite de candidati sau care privesc activitatea acestora;
b) un interviu sustinut in fata Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii.
c) Abrogata.
(3) Comisiile de concurs sunt numite prin hotarare a Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea Institutului National al Magistraturii.
(4) Comisiile de concurs sunt alcatuite din cate 2 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si cate un cadru didactic universitar avand grad de conferentiar sau profesor universitar de la o facultate de drept din cadrul universitatilor de cercetare avansata si educatie, astfel cum acestea sunt clasificate potrivit art. 193 alin. (4) lit. c) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
(5) Membrii comisiilor prevazute la alin. (3) nu pot avea apartenenta politica la data formarii comisiilor si pe toata durata derularii concursului.
(6) Abrogat.
(7) Nu pot fi membri ai comisiilor prevazute la alin. (3) persoanele care au sotul sau sotia, rude ori afini pana la gradul al patrulea inclusiv, in randul candidatilor.

Articolul 52^2
(1) In cadrul probei prevazute la art. 52^1 alin. (2) lit. a), la cererea comisiilor de concurs, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii va solicita, prin intermediul curtilor de apel, hotarari judecatoresti pronuntate si redactate de candidati, precum si celelalte date necesare evaluarii potrivit prezentei legi.
(2) Orice persoana poate transmite comisiilor de concurs acte de natura celor prevazute la alin. (1), intocmite de candidati, care pot fi analizate in cadrul probei avand ca obiect evaluarea actelor intocmite de candidati sau care privesc activitatea acestora.
(3) Cererile de inscriere la concurs se publica pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii si a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, insotite de un anunt prin care se aduce la cunostinta publica posibilitatea oricarei persoane de a transmite comisiilor de concurs acte de natura celor prevazute la alin. (1), intocmite de candidati, precum si termenul in care acestea pot fi transmise.
(4) Actele prevazute la alin. (1) se publica pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii, cu respectarea dispozitiilor legale privind protejarea datelor cu caracter personal, pentru a fi supuse dezbaterii publice pentru o perioada de 7 zile de la publicare. Sesizarile sau observatiile primite din partea opiniei publice pot fi avute in vedere la evaluare de catre comisiile de concurs.

Articolul 52^3
(1) Evaluarea prevazuta la art. 52^2 are ca obiect:
a) verificarea capacitatii de analiza si sinteza;
b) verificarea coerentei in exprimare;
c) verificarea argumentatiei din punctul de vedere al claritatii si logicii;
d) verificarea respectarii termenelor rezonabile de solutionare a cauzelor si de redactare a hotararilor.
(2) Abrogat.
(3) In cadrul procedurii de evaluare, comisiile de concurs pot solicita candidatilor explicatii cu privire la orice aspect supus evaluarii.

Articolul 52^4
(1) In cadrul probei interviului, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii evalueaza aspecte referitoare la integritatea candidatilor si modul in care candidatii se raporteaza la valori precum independenta justitiei si impartialitatea judecatorilor, motivatia candidatilor si competentele umane si sociale ale acestora.
(2) La sedinta Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii in care se sustine interviul va participa, cu rol consultativ, si un psiholog desemnat de Sectia pentru judecatori, care va putea adresa intrebari candidatilor in scopul evaluarii motivatiei si competentelor umane si sociale ale acestora.

Articolul 52^5
(1) Punctajul maxim ce poate fi atribuit la probele prevazute la art. 52^1 alin. (2) este de 100 de puncte, distribuite astfel:
a) 50 de puncte pentru proba prevazuta la art. 52^1 alin. (2) lit. a);
b) 50 de puncte pentru proba prevazuta la art. 52^1 alin. (2) lit. b);
(2) Punctajul minim pentru a fi declarat admis la probele prevazute la art. 52^1 alin. (2) este urmatorul:
a) 35 de puncte pentru proba prevazuta la art. 52^1 alin. (2) lit. a);
b) 35 de puncte pentru proba prevazuta la art. 52^1 alin. (2) lit. b);
(3) Punctajul minim pentru a fi declarat admis la concurs este de 70 de puncte.

Articolul 52^6
Abrogat.

Articolul 52^7
(1) In termen de cel mult 15 zile de la comunicarea rezultatelor concursului de promovare in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia pentru judecatori dispune, prin hotarare, promovarea candidatilor declarati admisi.
(2) Procedura de desfasurare a concursului de promovare in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, inclusiv modalitatea de contestare a rezultatelor se stabilesc prin regulament aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii, in conformitate cu prezenta lege, prin hotarare care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Articolul 53
(1) Presedintele, vicepresedintii si presedintii de sectie ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de catre Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii dintre judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani si care nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani.
(2) Numirea in functiile prevazute la alin. (1) se face pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.
(3) Dispozitiile art. 48 alin. (10)-(12) se aplica in mod corespunzator.
(4) Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie care indeplinesc conditiile prevazute la alin. (1) isi pot depune candidaturile pentru functia de presedinte sau vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie ori presedinte de sectie, la Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, in termen de 30 de zile de la data la care functia de presedinte, vicepresedinte sau presedinte de sectie a devenit vacanta.
(5) Revocarea din functie a presedintelui, vicepresedintilor si presedintilor de sectie ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie se face de catre Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numarul membrilor sau la cererea adunarii generale a instantei, pentru motivele prevazute la art. 51 alin. (2), care se aplica in mod corespunzator.

Articolul 54
(1) Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, adjunctii acestuia, precum si procurorii sefi de sectii ai acestor parchete sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 15 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.
(1^1) In vederea formularii propunerilor de numire in functiile de conducere prevazute la alin. (1), ministrul justitiei organizeaza o procedura de selectie, pe baza unui interviu, in cadrul caruia candidatii sustin un proiect privind exercitarea atributiilor specifice functiei de conducere pentru care si-au depus candidatura. In vederea asigurarii transparentei, audierea candidatilor se transmite in direct, audiovideo, pe pagina de internet a Ministerului Justitiei, se inregistreaza si se publica pe pagina de internet a ministerului.
(2) Dispozitiile art. 48 alin. (10)-(12) se aplica in mod corespunzator.
(3) Presedintele Romaniei poate refuza, motivat, o singura data, numirea in functiile de conducere prevazute la alin. (1), aducand la cunostinta publicului motivele refuzului.
(4) Revocarea procurorilor din functiile de conducere prevazute la alin. (1) se face de catre Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunarii generale sau, dupa caz, a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori a procurorului general al Directiei Nationale Anticoruptie ori Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, cu avizul Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevazute la art. 51 alin. (2), care se aplica in mod corespunzator.
(5) De la data incetarii mandatului functiei de conducere, procurorii prevazuti la alin. (1) isi redobandesc gradul profesional de executie si salarizarea corespunzatoare acestuia avute anterior sau pe cele dobandite ca urmare a promovarii, in conditiile legii, in timpul desfasurarii activitatii in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, al Directiei Nationale Anticoruptie ori al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Articolul 55
(1) Numirea in alte functii de conducere decat cele prevazute la art. 54 in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, al Directiei Nationale Anticoruptie si al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism se face pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data, de catre Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, la propunerea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie sau a procurorului sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, dupa caz.
(1^1) Pot fi numiti in functiile de conducere prevazute la alin. (1) procurorii care nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani si au o vechime efectiva de minimum 10 ani.
(2) Pentru numirea in functiile de conducere prevazute la alin. (1) este necesara recomandarea conducatorului sectiei ori, dupa caz, al directiei din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directiei Nationale Anticoruptie sau Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, unde urmeaza sa fie numit procurorul.
(3) Dispozitiile art. 48 alin. (10)-(12) se aplica in mod corespunzator.
(4) Revocarea din functiile de conducere a procurorilor numiti potrivit alin. (1) se dispune de Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea procurorului general al parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie, a procurorului sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism sau, dupa caz, pentru motivele prevazute la art. 51 alin. (2), care se aplica in mod corespunzator.
(5) Propunerea prevazuta la alin. (4) poate fi formulata din oficiu sau la sesizarea adunarilor generale ori a conducatorilor sectiilor ori, dupa caz, al directiei din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directiei Nationale Anticoruptie sau Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Articolul 56
(1) La incetarea mandatului pentru functiile de conducere prevazute la art. 53, judecatorii revin pe functiile detinute anterior in cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
(2) La incetarea mandatului functiei de conducere prevazute la art. 54 si 55, procurorii pot ocupa o alta functie de conducere la acelasi parchet, in conditiile legii, fie revin pe functii de executie la parchetele pe care le-au condus sau de unde provin.

Capitolul VI Delegarea, detasarea si transferul

Articolul 57
(1) In cazul in care o judecatorie, un tribunal sau un tribunal specializat nu poate functiona normal din cauza absentei temporare a unor judecatori, existentei unor posturi vacante sau altor asemenea cauze, presedintele curtii de apel, la propunerea presedintelui respectivei instante din circumscriptia acelei curti de apel, poate delega judecatori de la alte instante din circumscriptia mentionata, cu acordul scris al acestora.
(2) Delegarea judecatorilor de la judecatorii, tribunale, tribunale specializate si de la curtile de apel la instante din circumscriptia altei curti de apel se dispune, cu acordul scris al acestora, de Consiliul Superior al Magistraturii - Sectia pentru judecatori, la solicitarea presedintelui curtii de apel in circumscriptia careia se cere delegarea si cu avizul presedintelui curtii de apel unde acestia functioneaza.
(3) Abrogat.
(4) Delegarea in functii de conducere a judecatorilor de la curtile de apel, tribunale, tribunale specializate si judecatorii se dispune, cu acordul scris al acestora, de Consiliul Superior al Magistraturii - Sectia pentru judecatori, pana la ocuparea functiei prin numire in conditiile prezentei legi.
(5) Delegarea in functiile de conducere de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a judecatorilor de la aceasta instanta se dispune de Consiliul Superior al Magistraturii - Sectia pentru judecatori, cu acordul scris al acestora, la propunerea presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
(6) Delegarea judecatorilor se poate face pe o perioada de cel mult 6 luni si poate fi prelungita, cu acordul scris al acestora, in aceleasi conditii.
(7) In interesul serviciului, procurorii pot fi delegati, cu acordul scris al acestora, inclusiv in functii de conducere, dispozitiile alin. (1)-(6) fiind aplicabile in mod corespunzator. Delegarea procurorilor la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie se dispune, cu acordul scris al acestora, de Consiliul Superior al Magistraturii - Sectia pentru procurori.
(7^1) Abrogat.
(8) Judecatorii si procurorii pot fi delegati numai la instante sau parchete la care au dreptul sa functioneze potrivit gradului profesional dobandit.
(8^1) In interesul serviciului, magistratii-asistenti pot fi delegati, cu acordul scris al acestora, in functiile de prim-magistrat-asistent sau magistrat-asistent-sef de catre presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie sau presedintele Curtii Constitutionale, dupa caz, pe o perioada de cel mult 6 luni. Delegarea magistratilor-asistenti poate fi prelungita, cu acordul scris al acestora, in aceleasi conditii. Pe perioada delegarii, magistratii-asistenti beneficiaza de toate drepturile prevazute de lege pentru functia in care sunt delegati.
(9) Pe perioada delegarii judecatorii si procurorii beneficiaza de toate drepturile prevazute de lege pentru functia in care sunt delegati. Cand salariul si celelalte drepturi banesti prevazute pentru functia in care este delegat judecatorul sau procurorul sunt inferioare, acesta isi pastreaza indemnizatia de incadrare lunara si celelalte drepturi banesti.

Articolul 58
(1) Sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii dispune detasarea judecatorilor si procurorilor, cu acordul scris al acestora, la alte instante sau parchete, la Consiliul Superior al Magistraturii, Inspectia Judiciara, Institutul National al Magistraturii, Scoala Nationala de Grefieri, Ministerul Justitiei sau la unitatile subordonate acestuia, la solicitarea acestor institutii. Detasarea in cadrul acestor institutii nu se poate dispune pentru functii de demnitate publica.
(1^1) Judecatorii si procurorii pot ocupa functii in institutii ale Uniunii Europene sau in organizatii internationale daca actul international care reglementeaza conditiile de ocupare a acestora conditioneaza in mod expres accesul la functia respectiva de calitatea de judecator sau procuror.
(1^2) In cazul in care judecatorul sau procurorul isi manifesta optiunea de a exercita o functie la institutii ale Uniunii Europene sau organizatii internationale, acesta este eliberat din functia de judecator sau procuror cu rezervarea postului.
(1^3) Pentru Institutul National al Magistraturii si Scoala Nationala de Grefieri activitatea de formare de catre judecatori, procurori, magistrati-asistenti si personal de specialitate juridica asimilat magistratilor, detasarea se dispune doar in cazul in care acestia isi desfasoara activitatea cu norma intreaga.
(2) Durata detasarii este cuprinsa intre 6 luni si 3 ani. Detasarea se prelungeste o singura data, pentru o durata de pana la 3 ani, in conditiile prevazute la alin. (1).
(3) In perioada detasarii, judecatorii si procurorii isi pastreaza calitatea de judecator sau procuror si beneficiaza de drepturile prevazute de lege pentru personalul detasat. Cand salariul si celelalte drepturi banesti prevazute pentru functia in care este detasat judecatorul sau procurorul sunt inferioare, acesta isi pastreaza indemnizatia de incadrare lunara si celelalte drepturi banesti.
(3^1) Judecatorii, procurorii si personalul asimilat acestora, detasati in strainatate pentru actiuni in interesul serviciului, beneficiaza de drepturi si au obligatiile stabilite prin normele speciale ale institutiei la care sunt detasati.
(3^2) In lipsa normelor speciale prevazute la alin. (3^1), personalul detasat in strainatate beneficiaza de urmatoarele drepturi:
a) indemnizatia de incadrare lunara, la care se adauga sporurile cu caracter permanent prevazute de lege pentru functia detinuta anterior detasarii;
b) decontarea costului transportului intre locul de domiciliu si locul detasarii, la inceputul si la sfarsitul perioadei de detasare, precum si pentru efectuarea concediului de odihna in tara;
c) decontarea chiriei, in limita plafonului stabilit anual, potrivit limitei bugetului alocat in acest scop, prin legea bugetului de stat, prin ordin comun al ministrului justitiei, al presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, al presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si al procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie;
d) diurna, in cuantumul prevazut de lege pentru deplasarea in strainatate a secretarilor de stat.
(3^3) Personalul detasat in strainatate nu poate beneficia in tara de aceleasi drepturi acordate de institutia unde este detasat.
(4) Perioada detasarii constituie vechime in functia de judecator sau procuror.
(5) Dupa incetarea detasarii, judecatorul sau procurorul revine in functia detinuta anterior. Daca judecatorul sau procurorul detasat se afla in situatia prevazuta la alin. (6) si nu a optat pentru functia de conducere sau nu a exprimat nicio optiune, la incetarea detasarii se aplica in mod corespunzator prevederile art. 51 alin. (1).
(6) Daca judecatorul sau procurorul detasat ocupa o functie de conducere la instante sau parchete, in termen de 6 luni de la hotararea sectiei corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii prin care s-a dispus detasarea opteaza pentru functia de conducere sau pentru functia pe care o ocupa prin detasare.
(7) In cazul in care judecatorul sau procurorul detasat nu a optat pentru functia de conducere sau nu a exprimat nicio optiune, functia de conducere respectiva devine vacanta la expirarea termenului prevazut la alin. (6). Daca judecatorul sau procurorul opteaza pentru functia de conducere detinuta anterior, detasarea inceteaza la expirarea termenului prevazut la alin. (6).
(8) Prevederile alin. (6) si (7) se aplica in mod corespunzator si in situatia in care judecatorul sau procurorul era detasat anterior ocuparii functiei de conducere.

Articolul 59
Detasarea si delegarea nu se pot face la instante sau parchete de nivel superior celor la care judecatorul sau procurorul are dreptul sa functioneze potrivit legii.

Articolul 60
(1) Transferul judecatorilor si procurorilor de la o instanta la alta instanta sau de la un parchet la alt parchet ori la o institutie publica se aproba, la cererea celor in cauza, de Sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul consultativ motivat al presedintelui instantei sau al conducatorului parchetului de unde se transfera si unde se transfera, insotite de punctul de vedere al presedintilor curtilor de apel sau al procurorilor generali ai parchetelor de pe langa curtile de apel in circumscriptia carora se afla instanta sau parchetul de unde se transfera si unde se transfera. In cazul in care transferul se solicita in circumscriptia aceleiasi curti de apel sau a aceluiasi parchet de pe langa o instanta din circumscriptia aceleiasi curti de apel este necesar punctul de vedere al presedintelui respectivei curti de apel sau al procurorului general al parchetului de pe langa respectiva curte de apel.
(2) Transferul nu se poate face la instante sau parchete de nivel superior celor la care judecatorul sau procurorul are dreptul sa functioneze, potrivit legii.
(3) Posturile vacante de conducere nu se pot ocupa prin transfer.
(4) Procurorii nu pot fi transferati la Directia Nationala Anticoruptie sau la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Articolul 61
(1) Declansarea procedurii de transfer prevazute la art. 60 se decide, de regula, semestrial de presedintele sau, dupa caz, vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii si se face prin publicarea pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii a unui anunt in acest sens, insotit de lista posturilor vacante de la instante sau parchete, precum si a posturilor care urmeaza a se vacanta.
(2) Prin posturi ce urmeaza a se vacanta se intelege, pentru posturile de judecator, acele posturi cu privire la care s-a decis, anterior publicarii listei mentionate la alin. (1) sau cel tarziu la data publicarii acesteia, promovarea la Inalta Curte de Casatie si Justitie, promovarea la instante superioare, transferul, numirea judecatorilor in functia de procuror, numirea in functie de conducere ori eliberarea din functie.
(3) Prin posturi ce urmeaza a se vacanta se intelege, pentru posturile de procuror, acele posturi cu privire la care s-a decis, anterior publicarii listei mentionate la alin. (1) sau cel tarziu la data publicarii acesteia, promovarea la parchetele superioare, numirea in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, transferul, numirea procurorilor in functia de judecator ori eliberarea din functie.
(4) Avizul consultativ motivat prevazut la art. 60 alin. (1) cuprinde mentiuni privind posturile vacante, posturile ocupate si incarcatura pe judecator sau pe procuror si pe schema la instanta sau la parchetul de la care, respectiv la care se solicita transferul, precum si situatia hotararilor sau a lucrarilor restante ale judecatorului sau ale procurorului care solicita transferul. Avizul consultativ se solicita imediat dupa expirarea termenului de depunere a cererilor de transfer si se comunica Consiliului Superior al Magistraturii, in termen de 10 zile de la solicitare.
(5) Pentru fiecare solicitare de transfer, Consiliul Superior al Magistraturii, prin compartimentul de specialitate, intocmeste un referat care cuprinde datele relevante privind cariera de judecator sau de procuror a solicitantului, motivele pe care se intemeiaza cererea, situatia posturilor ocupate, a posturilor vacante, a celor care urmeaza a se vacanta si a posturilor temporar vacante la instanta sau la parchetul de la care se solicita transferul, precum si la instanta sau la parchetul la care se solicita transferul, numarul cererilor de transfer formulate anterior si motivele admiterii sau ale respingerii acestora, precum si, daca este cazul, mentiunea daca pentru postul vizat s-au formulat cereri de numire a procurorilor in functia de judecator sau a judecatorilor in functia de procuror. Referatul va cuprinde, obligatoriu, datele statistice din ultimele 12 luni privind volumul de activitate si incarcatura efectiva pe judecator sau pe procuror, inclusiv incarcatura pe schema, la instantele sau la parchetele implicate in procedura de transfer, raportate la media pe tara, precum si mentiuni privind incidenta interdictiilor prevazute la art. 33 alin. (14) si art. 47^1 ori, dupa caz, mentiuni privind judecatorii sau procurorii delegati de la instanta sau de la parchetul la care functioneaza judecatorul sau procurorul care solicita transferul, precum si de la instanta sau de la parchetul la care se solicita transferul.

Articolul 61^1
(1) Cererile de transfer se depun la Consiliul Superior al Magistraturii in termen de 15 zile de la data publicarii anuntului prevazut la art. 61 alin. (1). Cererea de transfer va contine informatii privind specializarea judecatorului sau a procurorului si, daca este cazul, disponibilitatea asumata a acestuia de a activa la instanta sau la parchetul la care solicita transferul, in oricare dintre sectiile sau completurile sau compartimentele la care cerintele acestei instante sau ale acestui parchet o impun.
(2) Dupa centralizare, pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii se publica o situatie privind cererile de transfer formulate si instantele sau parchetele pentru care s-a solicitat transferul.
(3) In termen de 5 zile de la data publicarii informatiilor prevazute la alin. (2), judecatorii sau procurorii pot depune la Consiliul Superior al Magistraturii cereri de transfer pentru posturile care ar putea deveni vacante ca urmare a admiterii unei cereri de transfer formulate in conditiile alin. (1). Dispozitiile referitoare la continutul cererii prevazute la alin. (1) se aplica in mod corespunzator.
(4) Toate cererile de transfer formulate in conditiile alin. (1) pentru un anumit post vacant, depuse in termen la Consiliul Superior al Magistraturii, se analizeaza si se solutioneaza de Sectia pentru judecatori, respectiv de Sectia pentru procurori in aceeasi sedinta, in baza criteriilor prevazute la art. 61^2.
(5) Cererile de transfer formulate potrivit alin. (3) se analizeaza si se solutioneaza de Sectia pentru judecatori, respectiv de Sectia pentru procurori in sedinta urmatoare celei prevazute la alin. (4), in baza criteriilor prevazute la art. 61^2.
(6) Daca apreciaza necesar, Sectia pentru judecatori, respectiv Sectia pentru procurori poate invita solicitantul sa isi sustina cererea de transfer, personal sau prin videoconferinta.
(7) Hotararile prin care se dispune cu privire la cererile de transfer pot fi atacate cu contestatie de orice persoana interesata in conditiile art. 29 alin. (7)-(9) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care se aplica in mod corespunzator.
(8) Termenele prevazute de prezentul articol se calculeaza potrivit dispozitiilor art. 181 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Articolul 61^2
La solutionarea cererilor de transfer ale judecatorilor la alte instante si ale procurorilor la alte parchete se au in vedere urmatoarele criterii:
a) motivele cuprinse in avizele consultative motivate si punctele de vedere prevazute la art. 60 alin. (1);
b) volumul de activitate al instantei sau al parchetului de la care se solicita transferul si la care se solicita transferul, numarul posturilor vacante si al posturilor temporar vacante la instantele sau la parchetele implicate si dificultatile de ocupare a acestora;
c) specializarea judecatorului sau a procurorului, specializarile complementare, vechimea in cadrul sectiei sau al completului corespunzator specializarii;
d) vechimea la instanta sau la parchetul de la care se solicita transferul;
e) vechimea efectiva in functia de judecator sau, dupa caz, de procuror;
f) vechimea in gradul aferent instantei sau parchetului la care se solicita transferul;
g) disponibilitatea de a activa in sectia sau in completul corespunzator specializarii postului vacant;
h) domiciliul sau, dupa caz, resedinta solicitantului;
i) distanta dintre domiciliul sau, dupa caz, resedinta si sediul instantei sau al parchetului la care functioneaza judecatorul sau procurorul si posibilitatile reale de naveta, inclusiv timpul afectat acesteia;
j) starea de sanatate si situatia familiala.

Articolul 61^3
(1) Transferul unui judecator sau procuror la o alta institutie publica decat o instanta sau un parchet atrage eliberarea din functie in conditiile art. 65 alin. (1) lit. c).
(2) Cererea de transfer insotita de acordul scris al institutiei la care se solicita transferul se depune la Consiliul Superior al Magistraturii.
(3) Consiliul Superior al Magistraturii, prin compartimentul de specialitate, intocmeste un referat cuprinzand datele relevante privind cariera solicitantului si motivele pe care se intemeiaza cererea si il prezinta Sectiei pentru judecatori sau Sectiei pentru procurori.
(4) Daca apreciaza necesar, Sectia pentru judecatori sau Sectia pentru procurori poate invita solicitantul sa isi sustina cererea de transfer, personal sau prin videoconferinta.
(5) Transferul produce efecte de la data publicarii decretului de eliberare din functie a judecatorului sau a procurorului.
(6) In cazuri justificate, Sectia pentru judecatori sau, dupa caz, Sectia pentru procurori poate stabili un termen de cel mult 90 de zile pana la transmiterea catre Presedintele Romaniei a propunerii de eliberare din functie prin transfer, perioada in care magistratul este obligat sa isi indeplineasca toate atributiile in vederea finalizarii lucrarilor in curs. Dispozitiile art. 61^1 alin. (7) si (8) raman aplicabile.

Articolul 61^4
La cererea lor motivata, judecatorii pot fi numiti in functia de procuror la parchetele de pe langa judecatorii, iar procurorii pot fi numiti in functia de judecator la judecatorii, prin decret al Presedintelui Romaniei, la propunerea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, cu respectarea conditiilor prevazute in prezenta lege. Propunerea de numire in functia de judecator se formuleaza de catre Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul consultativ al conducatorului parchetului de la care provine si al presedintelui instantei la care urmeaza sa activeze, iar propunerea de numire a judecatorilor in functia de procuror se formuleaza de catre Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul consultativ al presedintelui instantei in care isi desfasoara activitatea si al conducatorului parchetului la care urmeaza sa activeze.

Articolul 61^5
(1) Cererile de numire din functia de judecator in functia de procuror si din functia de procuror in functia de judecator se solutioneaza in sesiuni declansate, de regula, semestrial de presedintele Consiliului Superior al Magistraturii.
(2) Cererea de numire a judecatorilor in functia de procuror si a procurorilor in functia de judecator se formuleaza in scris si se depune la Consiliul Superior al Magistraturii in termen de 15 zile de la data publicarii pe pagina de internet a Consiliului a anuntului si a listei de posturi ramase libere dupa organizarea transferurilor in conditiile art. 61. Dispozitiile art. 61^1 alin. (8) raman aplicabile.
(3) Avizele consultative se solicita de Consiliul Superior al Magistraturii imediat dupa expirarea termenului de depunere a cererilor de transfer si se transmit acestuia in termen de 5 zile de la solicitare.
(4) Pentru fiecare cerere de numire, Consiliul Superior al Magistraturii, prin compartimentul de specialitate, intocmeste un referat care cuprinde: datele relevante privind cariera judecatorului sau a procurorului, situatia posturilor ocupate, a posturilor vacante, a celor care urmeaza a se vacanta si a posturilor temporar vacante la instanta sau la parchetul la care functioneaza judecatorul sau procurorul in cauza si la instanta ori parchetul la care se solicita numirea, date privind procedurile aflate in curs de derulare pentru numirea sau promovarea in functiile de judecator ori de procuror, numarul cererilor de transfer formulate pentru instanta sau parchetul la care se propune ocuparea functiei in conditiile prezentului articol, precum si volumul de activitate si incarcatura pe judecator ori procuror, atat la instanta, cat si la parchetul implicate in procedura de ocupare a functiei in conditiile prezentului articol. In cuprinsul referatului vor fi inserate precizari vizand dificultatile de ocupare a posturilor vacante la instanta sau la parchetul la care functioneaza judecatorul sau procurorul in cauza si la parchetul ori instanta la care se solicita numirea si durata vacantelor posturilor la instanta ori parchetul in cauza.

Articolul 61^6
(1) Judecatorul sau procurorul care solicita numirea in conditiile art. 61^5 sustine un interviu in fata Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.
(2) In cadrul interviului, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii are in vedere urmatoarele:
a) motivatia de a accede in profesia de judecator, respectiv de procuror;
b) activitatea si experienta profesionala anterioara care vor fi prezentate de magistrat din perspectiva modului in care se vor reflecta in activitatea specifica functiei pe care va fi numit;
c) existenta aptitudinilor specifice profesiei de judecator, respectiv de procuror;
d) elemente de etica specifice profesiei, urmarindu-se modul in care candidatul se raporteaza la valori precum independenta justitiei, impartialitatea magistratilor, integritatea, responsabilitatea.
(3) La solutionarea cererilor, precum si in situatia in care sunt mai multe solicitari pentru un singur post, se au in vedere urmatoarele criterii:
a) volumul de activitate al instantei sau parchetului de la care provine solicitantul si la care se solicita numirea, numarul posturilor vacante la instantele sau parchetele implicate si dificultatile de ocupare a acestora;
b) vechimea efectiva in functia de judecator sau procuror;
c) vechimea la instanta sau parchetul de la care provine solicitantul;
d) orice date relevante cuprinse in referatul compartimentului de specialitate al Consiliului Superior al Magistraturii sau in mapa profesionala a magistratului.
(4) Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii prin care se propune eliberarea din functia de judecator si numirea ca procuror sau, dupa caz, eliberarea din functia de procuror si numirea ca judecator se transmite Presedintelui Romaniei, in vederea emiterii decretului. Dispozitiile art. 61^3 alin. (6) se aplica in mod corespunzator.

Capitolul VII Suspendarea din functie si incetarea functiei de judecator si procuror

Articolul 62
(1) Judecatorul sau procurorul este suspendat din functie in urmatoarele cazuri:
a) cand a fost trimis in judecata pentru savarsirea unei infractiuni, dupa confirmarea judecatorului de camera preliminara;
a^1) cand fata de acesta s-a dispus arestarea preventiva sau arestul la domiciliu;
a^2) cand fata de acesta s-a luat masura preventiva a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cautiune si organul judiciar a stabilit in sarcina sa obligatia de a nu exercita profesia in exercitarea careia a savarsit fapta;
b) cand sufera de o boala psihica, care il impiedica sa-si exercite functia in mod corespunzator.
c) cand a fost sanctionat disciplinar, in conditiile art. 100 lit. d).
d) in cazul prevazut la art. 52 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, cu modificarile ulterioare;
e) in perioada cuprinsa intre data pronuntarii hotararii sectiei corespunzatoare de aplicare a sanctiunii disciplinare prevazute la art. 100 lit. e) si data eliberarii din functie.
(1^1) Judecatorul sau procurorul poate fi suspendat din functie si in cazul in care a fost trimis in judecata pentru o infractiune, daca se apreciaza, in raport cu circumstantele cauzei, ca se aduce atingere prestigiului profesiei. In situatia in care s-a apreciat ca judecatorul sau procurorul poate fi mentinut in functie, acestuia i se poate interzice provizoriu exercitarea anumitor atributii pana la solutionarea definitiva a cauzei.
(1^2) Judecatorul sau procurorul care sufera de o alta afectiune decat cea prevazuta la alin. (1) lit. b), care-l pune in imposibilitate de a-si exercita atributiile, poate fi suspendat din functie, la cererea sa sau a colegiului de conducere al instantei sau parchetului. Aceasta masura se poate dispune numai dupa epuizarea duratei pentru care se acorda concediile medicale si indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca in sistemul de asigurari sociale de sanatate. Afectiunea se stabileste printr-o expertiza de specialitate care se efectueaza de o comisie medicala de specialitate numita prin ordin comun al ministrului justitiei si ministrului sanatatii. Suspendarea din functie dureaza pana la insanatosire. Prin raportul de expertiza, comisia stabileste termenul in care magistratul urmeaza sa revina la reexaminare.
(2) Suspendarea din functie a judecatorilor si procurorilor se dispune de catre Sectia pentru judecatori sau, dupa caz, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
(3) In perioada suspendarii din functie dispuse in temeiul alin. (1) lit. a)-a^2) si lit. c)-e) si alin. (1^1), judecatorului si procurorului nu ii sunt aplicabile dispozitiile referitoare la interdictiile si incompatibilitatile prevazute la art. 5 si art. 8 si nu i se platesc drepturile salariale, dar i se platesc asigurarile sociale de sanatate. Aceasta perioada nu constituie vechime in munca si in magistratura.
(4) In perioada suspendarii dispuse in temeiul alin. (1) lit. b) si alin. (1^2), judecatorului sau procurorului i se plateste o indemnizatie egala cu 80% din indemnizatia de incadrare lunara neta din ultima luna de activitate inainte de data suspendarii din functie si ii sunt aplicabile dispozitiile referitoare la interdictiile si incompatibilitatile prevazute la art. 5 si 8.
(5) Dupa expirarea termenului prevazut la alin. (1^2) si efectuarea de catre comisia medicala de specialitate numita prin ordin comun al ministrului justitiei si ministrului sanatatii a noii expertize, sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii poate hotari incetarea suspendarii si repunerea in functie a judecatorului sau procurorului, prelungirea acesteia sau, daca boala este ireversibila, propune eliberarea din functie prin pensionare.
(6) Auditorii de justitie sunt suspendati din calitatea de auditor in cazurile prevazute la alin. (1) lit. a) si b), alin. (1^1) si (1^2), care se aplica in mod corespunzator. In ipoteza prevazuta la alin. (1^1), Consiliul Stiintific al Institutului poate dispune suspendarea auditorului de justitie daca apreciaza ca infractiunea savarsita aduce atingere demnitatii calitatii de auditor sau imaginii Institutului.
(7) Suspendarea din calitatea de auditor de justitie se dispune de catre Consiliul Stiintific al Institutului. Decizia prin care s-a dispus suspendarea, precum si cea prin care s-a constatat incetarea suspendarii se comunica de indata auditorului de justitie; despre decizia luata este informat si Consiliul Superior al Magistraturii. Dupa incetarea suspendarii, auditorul de justitie va relua cursurile la Institut din aceeasi etapa in care acestea au fost intrerupte.
(8) In perioada suspendarii dispuse pentru motivele prevazute la alin. (1) lit. a) si alin. (1^1), auditorul de justitie nu beneficiaza de bursa si de alte drepturi ale auditorilor, iar aceasta perioada nu constituie vechime in magistratura. In perioada suspendarii dispuse in temeiul alin. (1^2), precum si pentru motivul prevazut la alin. (1) lit. b), auditorului de justitie i se plateste o indemnizatie egala cu 80% din bursa.
(9) In ipoteza prevazuta la alin. (5), daca boala de care sufera auditorul de justitie este ireversibila, Consiliul Stiintific al Institutului dispune exmatricularea acestuia.

Articolul 62^1
(1) Incheierea prin care s-a dispus arestarea preventiva ori arestul la domiciliu, incheierea sau ordonanta prin care s-a stabilit obligatia de a nu exercita profesia in exercitarea careia a fost savarsita fapta pe durata controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cautiune, rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea in judecata sau ordonanta prin care s-a dispus renuntarea la urmarirea penala cu privire la un judecator ori procuror se comunica in termen de 24 de ore Sectiei pentru judecatori sau Sectiei pentru procurori, dupa caz, a Consiliului Superior al Magistraturii.
(2) In termen de 3 zile de la ramanerea definitiva a hotararii pronuntate intr-o cauza penala fata de un magistrat, instanta de executare comunica sectiei corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii o copie de pe dispozitivul hotararii.

Articolul 62^2
In cazul judecatorilor si procurorilor care ocupa o functie de conducere, mandatul functiei de conducere inceteaza daca suspendarea din functie dispusa in conditiile art. 62 alin. (1^1) dureaza mai mult de un an.

Articolul 63
(1) Sectia pentru judecatori sau, dupa caz, Sectia pentru procurori comunica de indata judecatorului sau procurorului si conducerii instantei ori parchetului unde acesta functioneaza hotararea prin care s-a dispus suspendarea din functie.
(2) Daca se dispune clasarea, achitarea sau incetarea procesului penal fata de judecator sau procuror ori s-a dispus restituirea cauzei la parchet, suspendarea din functie inceteaza, iar judecatorul sau procurorul suspendat este repus in situatia anterioara, i se platesc drepturile banesti de care a fost lipsit pe perioada suspendarii din functia de executie sau, dupa caz, pe perioada intregului mandat al functiei de conducere pe care nu l-a putut exercita din pricina suspendarii. Drepturile banesti ce se platesc vor fi majorate, indexate si reactualizate, incluzand si dobanda legala penalizatoare - obligatii de plata ce se stabilesc prin ordin al ministrului justitiei. Judecatorului sau procurorului i se recunoaste vechimea in magistratura si vechimea efectiva in functia de judecator sau procuror pe aceasta perioada.
(2^1) Suspendarea din functie inceteaza si in situatia in care achitarea sau incetarea procesului penal se pronunta in prima instanta. In acest caz, drepturile prevazute la alin. (2) se acorda dupa ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti de achitare sau incetare a procesului penal.
(3) Abrogat.

Articolul 64
(1) In cazul prevazut la art. 62 alin. (1) lit. b), boala psihica se constata printr-o expertiza de specialitate efectuata de o comisie medicala de specialitate numita prin ordin comun al ministrului justitiei si ministrului sanatatii. La sesizarea presedintelui instantei sau a conducatorului parchetului ori a colegiilor de conducere, sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii dispune prezentarea magistratului la expertiza de specialitate.
(2) Suspendarea din functie se dispune pana la insanatosire, constatata prin expertiza medicala de specialitate efectuata de comisia medicala. Prin raportul de expertiza comisia stabileste termenul in care magistratul urmeaza sa revina la reexaminare.
(3) Dispozitiile art. 62 alin. (5) se aplica in mod corespunzator.
(4) In cazul in care magistratul refuza in mod nejustificat sa se prezinte, in termenul stabilit, la expertiza de specialitate, sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii dispune suspendarea din functie a acestuia pe o perioada de un an. Pe perioada suspendarii din functie pentru acest motiv, judecatorului si procurorului nu i se platesc drepturile salariale si nu ii sunt aplicabile dispozitiile referitoare la interdictiile si incompatibilitatile prevazute de lege. Aceasta perioada nu constituie vechime in functie si in magistratura. Suspendarea din functie inceteaza prin hotarare a sectiei corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, ca urmare a prezentarii magistratului la expertiza de specialitate.
(5) Dispozitiile alin. (1)-(4) se aplica in mod corespunzator auditorilor de justitie, suspendarea calitatii de auditor putand fi dispusa de Consiliul Stiintific al Institutului National al Magistraturii. In acest caz, suspendarea se dispune pana la insanatosire, constatata prin expertiza medicala de specialitate efectuata de comisia prevazuta la alin. (2), dar nu mai mult de 2 ani de la data constatarii bolii prin expertiza, caz in care ii inceteaza calitatea de auditor.

Articolul 64^1
In cazul in care judecatorul sau procurorul este numit in functia de magistrat sau alte functii judiciare la instante sau curti de arbitraj europene sau internationale, raportul de munca al acestuia se poate suspenda la cerere pe perioada respectivei numiri, prin hotarare a sectiei corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii. Pe aceasta perioada, judecatorului sau procurorului nu i se platesc drepturile salariale. Perioada respectiva constituie vechime in functie si vechime in magistratura.

Articolul 65
(1) Judecatorii si procurorii sunt eliberati din functie in urmatoarele cazuri:
a) demisie;
b) pensionare, potrivit legii;
c) transfer intr-o alta functie, in conditiile legii;
d) incapacitate profesionala;
e) ca sanctiune disciplinara;
f) condamnarea, amanarea aplicarii pedepsei si renuntarea la aplicarea pedepsei, dispuse printr-o hotarare definitiva, precum si renuntarea la urmarirea penala, confirmata de judecatorul de camera preliminara, pentru o infractiune prin care se aduce atingere prestigiului profesiei;
f^1) Abrogata.
g) incalcarea dispozitiilor art. 7;
h) neprezentarea, in mod nejustificat, la expertiza de specialitate, pana la implinirea duratei suspendarii din functie dispuse potrivit art. 64 alin. (4);
i) neindeplinirea conditiilor prevazute la art. 14 alin. (2) lit. a) si e) ori a conditiei privind lipsa cazierului fiscal, daca in acest ultim caz se apreciaza ca nu se impune mentinerea in functie;
j) nepromovarea examenului prevazut la art. 26.
(1^1) Abrogat.
(2) Eliberarea din functie a judecatorilor si procurorilor se dispune prin decret al Presedintelui Romaniei, la propunerea Sectiei pentru judecatori sau, dupa caz, a Sectiei pentru procurori.
(3) Trecerea in rezerva sau in retragere a judecatorilor si procurorilor militari se face in conditiile legii, dupa eliberarea din functie de catre Presedintele Romaniei. In caz de pensionare sau de transfer, eliberarea din functie se face dupa trecerea in rezerva sau, dupa caz, in retragere.
(4) Eliberarea din functie a judecatorilor stagiari si a procurorilor stagiari se face de Sectia pentru judecatori sau, dupa caz, Sectia pentru procurori.
(5) In cazul in care judecatorul sau procurorul cere eliberarea din functie prin demisie, Sectia pentru judecatori sau, dupa caz, Sectia pentru procurori poate stabili un termen de cel mult 30 de zile de la care demisia sa devina efectiva, daca prezenta judecatorului sau procurorului este necesara.
(6) Judecatorul sau procurorul eliberat din functie din motive neimputabile isi pastreaza gradul profesional dobandit in ierarhia instantelor sau a parchetelor.

Articolul 65^1
(1) Abrogat.
(2) In cazul in care judecatorul sau procurorul exercita calea de atac prevazuta de lege impotriva hotararii de eliberare din functie sau impotriva hotararii prin care se propune eliberarea din functie, acesta va fi suspendat din functie pana la solutionarea definitiva a cauzei de catre instanta competenta.
(3) In perioada suspendarii, judecatorului sau procurorului nu ii sunt aplicabile dispozitiile referitoare la interdictiile si incompatibilitatile prevazute la art. 5 si art. 8 si nu i se platesc drepturile salariale. In aceeasi perioada, judecatorului sau procurorului i se platesc contributiile de asigurari sociale de sanatate, dupa caz, potrivit legii. Dispozitiile art. 63 alin. (1) se aplica in mod corespunzator.

Capitolul VIII Magistratii-asistenti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ai Curtii Constitutionale

Articolul 66
(1) Prim-magistratul-asistent, magistratii-asistenti- sefi si magistratii-asistenti se bucura de stabilitate.
(2) Magistratii-asistenti sunt numiti si promovati in functie de Sectia pentru judecatori, pe baza de concurs.
(2^1) Magistratii-asistenti ai Curtii Constitutionale sunt numiti si promovati in functie de Plenul Curtii Constitutionale, pe baza de concurs. Comisia de examinare se numeste de presedintele Curtii Constitutionale si este formata din 5 judecatori ai Curtii, in cazul prim-magistratului-asistent si al magistratilor-asistenti-sefi si din 3 judecatori ai Curtii in cazul magistratilor-asistenti.
(3) Conditiile generale de numire a magistratilor-asistenti sunt cele prevazute pentru functia de judecator si procuror.
(4) Dispozitiile prezentei legi privind incompatibilitatile si interdictiile, formarea profesionala continua si evaluarea periodica, drepturile si indatoririle, precum si raspunderea disciplinara a judecatorilor si procurorilor se aplica in mod corespunzator si magistratilor-asistenti.

Articolul 67
(1) Prim-magistratul-asistent este promovat dintre magistratii-asistenti sefi cu o vechime de cel putin 2 ani in aceasta functie.
(2) Magistratii-asistenti sefi gradul III sunt promovati dintre magistratii-asistenti cu cel putin 3 ani vechime in aceasta functie. Dupa o perioada de 2 ani ca magistrati-asistenti sefi pot fi trecuti in gradul II si dupa alti 5 ani in gradul I.
(3) Magistratii-asistenti gradul III sunt numiti, fara concurs, dintre judecatorii sau procurorii cu o vechime in aceste functii de cel putin 5 ani, prin sustinerea unui interviu in fata Sectiei pentru judecatori a Consiliului sau a Plenului Curtii Constitutionale, dupa caz. Dupa o perioada de 3 ani in aceasta functie, magistratii-asistenti pot fi trecuti in gradul II, iar dupa alti 3 ani in gradul I.
(4) Magistratii-asistenti gradul III pot fi numiti, prin concurs, si dintre avocati, notari, personal de specialitate juridica prevazut la art. 87 alin. (1), cadre didactice universitare de specialitate juridica, precum si dintre grefieri cu studii superioare juridice de la curtile de apel, Curtea Constitutionala si de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu o vechime de cel putin 5 ani in aceste functii.
(5) Persoanele care au ocupat minimum 10 ani functia de magistrat-asistent, care nu au fost sanctionate disciplinar in ultimii 3 ani, au avut numai calificativul «foarte bine» la toate evaluarile si si-au incetat activitatea din motive neimputabile pot fi numite fara concurs sau examen in functia vacanta de magistrat-asistent, cu acelasi grad avut la data eliberarii din functie. Nu pot fi numite in aceasta functie persoanele care au facut parte din serviciile de informatii sau au colaborat cu acestea. Prevederile art. 33 alin. (2)-(4) se aplica in mod corespunzator.
(6) Numirea in functiile de prim-magistrat-asistent si magistrat-asistent-sef se face pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii in conditiile prezentului articol.

Articolul 68
(1) Prim-magistratul-asistent are urmatoarele atributii:
a) coordoneaza activitatea magistratilor-asistenti din sectii si a functionarilor din Cancelaria Inaltei Curti de Casatie si Justitie;
b) ia parte la sedintele Sectiilor Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ale Completului de 5 judecatori, ca instanta disciplinara.
(2) Prim-magistratul-asistent are si alte atributii stabilite prin Regulamentul privind organizarea administrativa si functionarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Articolul 69
Magistratii-asistenti sefi au urmatoarele atributii:
a) participa la sedintele de judecata ale sectiilor si ale Completului de 5 judecatori;
b) repartizeaza magistratii-asistenti care participa la sedintele de judecata;
c) asigura tinerea in bune conditii a evidentelor sectiilor si realizarea la timp a tuturor lucrarilor.

Articolul 70
(1) Magistratii-asistenti participa la sedintele de judecata ale sectiilor.
(2) Magistratii-asistenti-sefi si magistratii-asistenti care participa la sedintele Sectiilor Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt desemnati de presedintele instantei.

Articolul 71
Magistratii-asistenti care participa la sedintele de judecata ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie redacteaza incheierile, participa cu vot consultativ la deliberari si redacteaza hotarari, conform repartizarii facute de presedinte pentru toti membrii completului de judecata.

Articolul 72
Magistratii-asistenti aduc la indeplinire orice alte sarcini incredintate de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, de vicepresedinte sau de presedintele sectiei.

Articolul 72^1
Prim-magistratul-asistent, magistratii-asistenti- sefi, dintre care unul este director al cabinetului presedintelui Curtii Constitutionale, si magistratii-asistenti ai Curtii Constitutionale isi desfasoara activitatea sub conducerea presedintelui Curtii Constitutionale si indeplinesc, dupa caz, atributiile prevazute prin Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, cu modificarile ulterioare, si prin Regulamentul de organizare si functionare a Curtii Constitutionale.

 

>>REVINO LA CUPRINSUL Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor<<


Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Titlul II - Cariera judecatorilor si procurorilor - Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016