Notarul familiei Colteu, cea care a primit aproape tot extravilanul satului Nadas din Arad, a fost trimis in judecata de DNA.
DNA anunta, marti, printr-un comunicat de presa, trimiterea in judecata a lui Vlai Adrian, la data faptei notar public, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata.
De asemenea, au fost trimise in judecata trei persoane fizice, in sarcina carora s-a retinut infractiunea instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata.
In dosar a fost trimis sa in judecata S.C. Ocolul Silvic Privat Nadas S.R.L., la data faptei administrata de doua dintre persoanele fizice inculpate, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de tainuire cu privire la savarsirea infractiunii de instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave in forma continuata (comisa de cele trei persoane fizice).
"Inculpatul Vlai Adrian, in calitatea mentionata mai sus, la instigarea celor trei inculpati, persoane fizice, ar fi conceput si emis, cu incalcarea normelor de drept civil si a normelor juridice privind desfasurarea activitatii notariale, un certificat in care ar fi atestat mai multe date nereale legate de calitatea de mostenitor legal a unei persoane", a transmis DNA:
Potrivit procurorilor, in perioada 2006-2010, dupa decesul acelei persoane, certificatul respectiv le-ar fi permis celor trei inculpati, in calitate de mostenitori:
"Prejudiciul total cauzat prin activitatea infractionala a inculpatilor este evaluat la sumele de 27.450.800 euro (terenurilor extravilane inclusiv pasuni, paduri din localitatea Nadas) si 4.882.967 lei (sume obtinute din valorificarea masei lemnoase, sume obtinute fara drept cu titlu de subventii pentru pasune si o suma reprezentand valoarea cladirii si a terenului din municipiul Arad)", au precizat procurorii.
Despre acest subiect, puteti afla mai multe dand
click AICI!
Ministerul Finantelor Publice si primaria Taut (jud Arad) s-au constituit parti civile in cauza.
In vederea prejudiciului, in cauza au fost dispuse masuri asiguratorii.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Timisoara cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispusa in cauza.
DNA precizeaza ca fostul notar a mai fost condamnat pentru abuz in serviciu intr-un alt dosar.
In 2006, Judecatoria Ineu a admis o plangere a sotilor Viorica si Mihai Colteu prin care cereau anularea unor hotarari din 2005 ale Comisiei judetene si Comisiei locale Taut pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor.
Astfel, s-a dispus reconstituirea in favoarea reclamantilor a dreptului de proprietate in natura pentru suprafata totala de 8.742 hectare de teren si padure, impreuna cu cladiri sau alte constructii aflate pe acestea.
In 2009, sotii Colteu au intabulat suprafata dobandita, care reprezinta aproape tot extravilanul Nadasului, sat cu 1.200 de locuitori.
In 2014, in urma unor expertize grafologice realizate la cererea procurorilor DNA, s-a constatat ca la baza retrocedarii terenurilor au stat o serie de documente falsificate. Ulterior, procurorii DNA Timisoara au facut perchezitii la doua cabinete notariale din Arad si la ocolul silvic privat al familiei Colteu.
La inceputul lunii iunie 2017, judecatorii ICCJ au decis sa respinga contestatiile formulate de membrii familiei Colteu dupa ce magistratii Curtii de Apel Timisoara au desfiintat certificatul de mostenitor si alte acte care au stat la baza retrocedarii extravilanului satului Nadas. Instanta a admis astfel solicitarea procurorilor DNA, care au constatat ca certificatul de mostenitor fusese falsificat.
Ulterior, mai multe institutii ale statului, dar si sateni, au deschis procese prin care au solicitat revizurirea sentintei in urma careia familia Colteu a obtinut averea.