Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a cerut Inspectiei Judiciare sa intervina in contextul afirmatiilor fostului ofiter SRI, Daniel Dragomir, care acuza recent procurorii ca ar fi actionat sub comanda SRI, iar multe dosare de coruptie ar fi fost fabricate, informeaza Digi24.ro.
Aceeasi sursa aminteste ca "afirmatiile sunt calomnioase si denigratoare", conform sesizarii sefei DNA, care subliniaza faptul ca Daniel Dragomir este "o persoana care in prezent este inculpata, judecata in apel de catre Curtea de Apel Bucuresti".
Daniel Dragomir a fost arestat in dosarul Black Cube, a carui tinta a fost Laura Codruta Kovesi. "Mail-urile mele si ale familiei nu au fost sparte. Din verificarile pe care le-am facut nici macar nu s-a incercat acest lucru. Au fost doar telefoane care au fost date in mod repetat si insistent familiei si prietenilor apropiati. Este o ancheta in derulare la DIICOT. Sper sa afle cat mai repede si cat mai complet adevarul. Cu siguranta sunt implicate persoane pe care noi le-am investigat sau persoane care sustin persoanele pe care noi le-am investigat", spunea sefa DNA, in contextul dezvaluirilor privind acea operatiune, aminteste Digi24.ro.
Regasiti mai jos comunicatul integral al DNA:
In temeiul dispozitiilor art. 75 alin.(1) din Legea nr. 303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, privind statutul judecatorilor si procurorilor, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie cere Inspectiei Judiciare sa efectueze verificari cu privire la situatia constatata in legatura cu afirmatiile facute la data de 11 septembrie 2017, la un post de televiziune, de Dragomir Daniel, fost ofiter S.R.I. (inculpat trimis in judecata pentru fapte de coruptie si asimilate coruptiei).
Astfel, numitul Daniel Dragomir a lasat sa se inteleaga faptul ca rechizitoriile Directiei Nationale Anticoruptie nu se sprijina pe probatiunea instrumentata de procurori in baza dispozitiilor procesual penale, ci ca ar fi intocmite de angajatii unei alte institutii, respectiv S.R.I., iar rolul procurorilor D.N.A. s-ar rezuma la semnarea si trimiterea la instanta a rechizitoriilor.
"Moderator: Ofiterii SRI faceau rechizioriile?
Daniel Dragomir: Da, domnule (...), ofiterii SRI...
Moderator: si bravii procurori DNA, aia care plang cand ii controleaza Inspectia Judiciara doar le semnau?
Daniel Dragomir: Bravii procurori DNA le luau, le contrasemnau si le trimiteau la instanta in speranta ca onor campul tactic se va ocupa in continuare asigurand culoarele necesare pentru obtinerea condamnarii individului."
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Fise distractive pentru gradinita
Cu aceeasi ocazie, numitul Daniel Dragomir a afirmat:
"In momentul in care vorbim de ofiteri acoperiti intre judecatori si procurori, in momentul ala e o incalcare grava a Constitutiei care duce la situatii despre care vorbeati mai devreme.
(...)
Moderator: in contextul asta, domnule general (...) faceau rechizitoriul, dadeau procurorului desemnat de campul tactic sa se ocupe de el, care il semna, il trimitea in instanta si ajungea la judecatorul Y, desemnat tot de campul tactic, care il baga la beci pe fraier. E posibila constructia asta?
Daniel Dragomir: Nu e numai posibila, este extrem de concreta. Una dintre posibilitati, cum spuneati, o aveti in fata dvs, sunt eu."
Sesizarea Inspectiei Judiciare are in vedere urmatoarele:
- afirmatiile sunt calomnioase si denigratoare, sunt facute de o persoana care in prezent este inculpata, judecata in apel de catre Curtea de Apel Bucuresti, au potential de a submina autoritatea judecatoreasca si de a pune in discutie deontologia profesionala a magistratilor;
- afirmatiile au un impact major asupra opiniei publice, fiind de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar;
- afirmatiile creeaza dubii greu de inlaturat cu privire la independenta magistratilor, acreditand ideea ca activitatea procurorilor implicati in infaptuirea procesului judiciar se desfasoara cu incalcarea principiului consacrat de art. 2 din Codul de procedura penala, conform caruia procesul penal se desfasoara conform dispozitiilor prevazute de lege.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri