Ministerul Justitiei precizeaza miercuri ca infiintarea unui tribunal specializat in societati, registrul comertului, concurenta neloiala si insolventa va asigura degrevarea si specializarea judecatorilor si o mai mare celeritate a solutionarii cauzelor, cu impact semnificativ asupra mediului de afaceri si a economiei.
Potrivit unui comunicat al MJ, Guvernul a aprobat la propunerea Ministerului Justitiei, un proiect de lege pentru modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, proiect prin care se creeaza posibilitatea legala pentru infiintarea unui tribunal specializat in domeniile societati, registrul comertului, concurenta neloiala si insolventa la nivelul municipiului Bucuresti.
"Una din prioritatile MJ se refera la sprijinirea mediului de afaceri. O problema pe care companiile o pot avea legat de sistemul de justitie tine de termenele foarte mari in dosare care au ca obiect societati, registrul comertului, concurenta neloiala, insolventa, etc. In acelasi timp, aceste termene nu pot fi scurtate din cauza volumului foarte mare de munca existent la nivelul Tribunalului Bucuresti. Incercam si prin aceste modificari sa asiguram premisele desfasurarii unui act de justitie rapid si eficient. Dosarele care privesc societati vor fi solutionate de un tribunal specializat, iar magistratii de la aceasta instanta vor beneficia si de pregatire suplimentara", sustine ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, conform comunicatului citat.
El subliniaza ca, degrevati de aceste cauze comerciale, judecatorii de la Tribunalul Bucuresti vor avea un volum de munca redimensionat, ceea ce le va permite sa solutioneze mai rapid restul cauzelor aflate pe rol.
"Proiectul de Lege va fi inaintat Parlamentului spre dezbatere in regim de urgenta astfel incat, in cel mai scurt timp posibil, sa putem trece la infiintarea efectiva a acestei instante", a adaugat Robert Cazanciuc.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<