Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum faciliteaza notarii tepele imobiliare

 

Sute de clujeni care au platit zeci de mii de euro unui dezvoltator imobiliar s-au trezit si fara apartamente, si fara posibilitatea de a-si recupera banii. Motivul: constructorul si-a cesionat afacerea si a disparut, iar antecontractul semnat la notar nu are valoare, fiind autentificate doar semnaturile celor doua parti, nu si continutul documentului.

“Am incheiat un antecontract care nu imi e de niciun folos”

Un astfel de caz este cel al clujeanului Alexandru Stan, care a platit 29.000 de euro pentru un apartament in cadrul proiectului imobiliar dezvoltat de Simion Gorgan in comuna Floresti.

“Mi-au spus ca, daca platesc toti banii, imi fac o reducere de 5%. Am zis ca de ce sa mai pierd niste bani si am fost de acord sa platesc 29.000 de euro, adica toata suma, intr-o singura transa. Am fost la notarul public si acolo am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare, ca re acum vad ca nu imi e de niciun folos. Desi toate clauzele din document au fost incalcate de cel care a ridicat blocul si nu l-a mai finalizat”, povesteste Alexandru Stan.

In situatia lui mai sunt alte 100 de familii care asteapta de mai bine de doi ani ca Simion Gorgan sa finalizeze blocurile.

“Intre timp, Gorgan a cesionat afacerea unui anume Ovidiu Suciaghi, care ne-a spus in fata ca nu mai are bani sa finalizeze constructia si ca, daca vrem sa continuam pe banii nostri, este doar treaba noastra”, conchide Alexandru Stan.

Reporterii EVZ nu l-au putut contacta pe dezvoltatorul imobiliar Simion Gorgan, care se pare ca ar fi parasit tara.

Chichite legale

Un notar clujean, membru in Camera Notarilor Publici Cluj, spune ca multi notari publici, de teama unor complicatii ulterioare, prefera sa nu autentifice continutul inscrisului, ci doar semnaturile de pe document.

“Exista notari care legalizeaza doar semnaturile pe astfel de antecontracte, certificand doar faptul ca persoana care a semnat antecontractul a fost prezenta in fata lui. In regulamentul de functionare a castei notarilor publici se arata ca legalizarea de semnatura se poate face doar pe documentele care nu pot fi autentificate. De asemenea, notarul are obligatia legala sa desluseasca pentru parti raporturile juridice dintre acestea”, explica un notar public din Cluj-Napoca.

Specialistii in domeniu atrag atentia ca diferenta dintre legalizarea semnaturii si legalizarea de autentificare este una foarte mare. Astfel, daca in cazul primei proceduri juridice documentul nu are o valoare mai mare decat o intelegere intre doua persoane, in cel de-al doilea caz totul se schimba radical.

Judecatorul Nicoleta Bulieris, purtator de cuvant al Judecatoriei Cluj-Napoca, ne-a declarat ca, in momentul de fata, pe rolul instantei exista foarte multe dosare in care persoane de buna-credinta cer restituirea banilor achitati unor constructori care ulterior nu au mai finalizat locuintele.

 


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Cum faciliteaza notarii tepele imobiliare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI