E-Juridic iti pune la dispozitie toate detaliile (inclusiv o simulare a costurilor) cu privire la acele acte necesare pentru vanzare sau cumparare apartament. In plus, gasesti mai jos si un model de contract in format .PDF disponibil gratuit.
In primul rand, este important sa intelegem faptul ca responsabilitatile se impart intre cumparator si vanzator, adesea acestea fiind egale. Cumparatorul trebuie sa realizeze un set intreg de verificari prealabile cu privire la acel apartament pus la vanzare, iar proprietarul va fi obligat sa pregateasca un dosar cuprinzator care sa contina toate actele necesare.
Retinem aici si faptul ca, pe langa acte necesare vanzare - cumparare apartament, cel care achizitioneaza proprietatea trebuie sa afle in prealabil cuantumul banilor datorati notariatului si taxele care trebuiesc achitate pentru inscrierea in cartea funciara. Acestea sunt cheltuieli suplimentare si nu intra in pretul de vanzare al imobilului.
In al doilea rand, analizam modul in care se face corect din punct de vedere legal o cumparare de apartament. Aceasta presupune mai mult decat simpla identificare a imobilului si negocierea unui pret care sa convina ambelor parti. Spatiul care face obiectul unui eventual contract de vanzare - cumparare trebuie sa "treaca mai multe probe" de ordin tehnic si juridic.
Cumparatorul ar trebui, in mod normal, sa verifice posibile defecte ale imobilului pentru a nu avea parte de surprize neplacute si, daca nu apeleaza la consiliere de specialitate, sa consulte situatia juridica a spatiului asa cum reiese aceasta din extrasul de carte funciara si din titlul vanzatorului. Aici notarul care va autentifica contractul de vanzare - cumparare ar putea acorda putina asistenta.
Totodata, daca se constata existenta unor vicii de catre cumparator, acestea vor trebui comunicate proprietarului. Recomandam sa fiti foarte atent/a la:
Daca sunt remarcate astfel de situatii nefavorabile, atunci acestea trebuie imediat comunicate vanzatorului pentru a fi remediate. Daca nu se intampla in acest moment al tranzactiei acest pas, atunci dupa incheierea contractului acestea nu vor mai putea fi reclamate.
In cazul in care se descopera dupa un anumit timp vicii ascunse, ulterior incheierii unui contract de vanzare - cumparare, cumparatorul are la dispozitie cateva variante de ordin juridic:
Memorator Gramatica Gimnaziu
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Portal Codul Muncii
Atentie! Ascunse sunt considerate, din punct de vedere legal, acele vicii care nu puteau fi descoperite fara asistenta de specialitate de catre un cumparator prudent si diligent. Criteriul diligentei si al prudentei va fi, bineinteles, apreciat de catre o instanta sau de catre mediator. Asta deja presupune o implicare a unei alte parti in rezolvarea posibilului conflict de natura legala.
Chiar daca legea ii ofera cumparatorului anumite mijloace de protectie in caz de vicii, cum acestea pot implica actiuni in instanta si litigii de lunga durata, este recomandabil ca in practica cumparatorul sa verifice cat mai atent imobilul inainte de semnarea contractului de vanzare.
In al treilea rand, obligatiile si drepturile vanzatorului sunt si ele importante. El va trebui sa ofere cumparatorului un dosar care sa cuprinda:
Bineinteles, nu uitam de obligativitatea ca actele de identitate ale ambelor parti sa fie valabile.
Avem doua costuri principale: taxele notariale si taxele de intabulare. In marea majoritatea a cazurilor acestea sunt suportate integral de catre cumparator.
Exemple elocvente de costuri cu notariatul sunt urmatoarele:
Taxa de intabulare in acest moment este de 0,15% din valoarea imobilului pentru persoane fizice si 0,50% din valoarea imobilului pentru persoane juridice.
Nota! Daca plata pretului integral nu este specificata in contractul de vanzare - cumparare se recomanda ca partile sa agreeze ca, ulterior incheierii contractului, vanzatorul sa dea o declaratie (in forma autentica) care sa ateste primirea integrala a pretului si lipsa oricaror alte pretentii ulterioare legate de plata.
Asa cum am spus mai sus, veti gasi un model standard de contract vanzare - cumparare in format .PDF pe care il puteti edita dupa bunul plac. Va punem, insa, doua modele de contracte la dispozitie:
In cazul in care aveti nevoie de modele de contracte mai detaliate, le puteti obtine dand click AICI. Va asteapta o intreaga colectie de 147 de modele!
Speram ca v-am fost de ajutor cu acest material si ati aflat informatii importante despre vanzarea si cumpararea unui apartament care sa va scuteasca din timpul petrecut cu intrebari adresate unor specialisti ce va pot si taxa pentru raspunsurile pe care le gasiti gratuit mai sus.
Succes!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri