Regulile stabilite de Codul muncii si de Contractul colectiv de munca unic la nivel national sunt aceleasi pentru toti salariatii indiferent de functia pe care o detin.
Astfel, potrivit art. 145 alin. (1) din Codul muncii, pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale sus mentionate din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu (art. 145 alin. (2) din Codul muncii).
Asadar, potrivit Codului muncii, la calculul indemnizatiei de concediu de odihna se iau in considerare numai indemnizatiile si sporurile ce au caracter permanent.
Contract colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006 stabileste la art. 59 alin. (1) ca pe durata concediului de odihna, salariatii vor primi o indemnizatie ce reprezinta media zilnica a veniturilor din ultimele trei luni anterioare lunii in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
Astfel cum se poate observa, Contractul colectiv de munca unic la nivel national stabileste ca „indemnizatia reprezinta media zilnica a veniturilor” fara sa faca distinctie intre indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent si cele cu caracter nepermanent.
Intrucat dispozitiile cuprinse in Contractul colectiv de munca unic la nivel national stabilesc prevederi mai favorabile salariatilor, se vor aplica acestea.
Ca atare, indemnizatia aferenta concediului de odihna reprezinta media zilnica a tuturor veniturilor din ultimele trei luni anterioare lunii in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
Presupunand ca veniturile totale ale salariatului sunt de 600 de lei/luna si urmeaza sa efectueze 1 zi de concediu de odihna in luna decembrie a anului 2010, indemnizatia se calculeaza astfel:
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Septembrie 2010 – 600 lei
Octombrie 2010 – 600 lei
Noiembrie 2010 – 600 lei
Total 1.800lei
Zile lucratoare :
Septembrie 2010 – 22
Octombrie 2010 – 21
Noiembrie 2010 – 22
Total 65
Calcululul indemnizatiei: 1.800 lei : 65 zile lucratoare x 1 zi indemnizatie de concediu de odihna = 27.69 lei
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri