Concediul de odihna se poate face, la nivelul unei companii, prin planificare colectiva ori individuala. Angajatorul stabileste acest lucru prin consultarea cu sindicatele (reprezentantii salariatilor), pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale.
De regula, programarile se fac pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator. Iata cateva aspecte legislative de care trebuie sa tineti cont in planificarea concediilor de odihna.
La art. 148 din Codul muncii se prevede:
”(1) Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.
(2) Prin programarile colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de munca.
(3) Prin programare individuala se poate stabili data efectuarii concediului sau, dupa caz, perioada in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioada care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) In cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) si (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
(5) In cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.”
...afla informatii complete si profesioniste despre orice tip de concediu din ghidul practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal ...detalii aici<<
Astfel, in cazul programarii colective se pot stabili perioade de concediu de odihna ce nu pot fi mai mici de 3 luni.
Exemplu: Pentru salariatii departamentului resurse umane se stabileste o perioada de concediu de odihna in intervalul de timp cuprins intre luna mai - august. In cadrul acestei perioade mai - august, salariatii departamentului resurse umane pot solicita efectuarea concediului cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia. Prin urmare, un salariat din cadrul acestui departament va putea sa efectueze concediul de odihna in intervalul de timp cuprins intre luna mai - august cu conditia formularii cererii cu cel putin 60 de zile anterioare efectuarii acestuia.
De regula, planificarile colective de concediu sunt mai potrivite pentru angajatorii cu multi salariati sau pentru angajatorii a caror activitate necesita o asemenea programare. Daca la nivelul angajatorului se decide utilizarea acestei programari colective, atunci trebuie decisa si acea perioada de concediu, prin consultare cu conducatorii de departamente.
Daca nu este utilizata planificarea colectiva, trebuie utilizata planificarea individuala si, in acest caz, managerul de resurse umane este cel care initiaza acest proces prin transmiterea catre toate departamentele a unei solicitari de realizare a programarii individuale in concediu de odihna a tuturor salariatilor.
Astfel, conducatorii departamentelor, prin consultare cu salariatii, vor stabili programarea individuala (poate fi un tabel cu respectiva programare a salariatilor din departament), o vor aviza si o vor transmite departamentului de resurse umane. Fiind o programare individuala trebuie sa contina datele de efectuare a concediului, inclusiv, daca este cazul, datele de efectuare a perioadelor fractionate de concediu.
Departamentul de resurse umane realizeaza o situatie centralizatoare a programarilor primite pe care o supune aprobarii reprezentantului legal.
De principiu, daca efectuarea concediului de odihna are loc in perioada prevazuta in planificarea individuala anuala, atunci nu ar mai trebui sa fie formulate alte cereri de concediu, dar angajatorul, prin regulamentul intern poate totusi stabili ca si in acest caz sa se completeze o cerere de catre salariat.
Bineinteles, in practica se intampla ca salariatii sa nu poata efectua concediul conform programarii individuale transmite initial, mai ales ca aceasta are loc la sfarsitul anului in curs pentru anul urmator. In acesta situatie este clar necesara o cerere de reprogramare a concediului de odihna pe care trebuie sa o formuleze salariatul si care trebuie aprobata de seful ierarhic si apoi transmisa managerului de resurse umane.
Raspuns oferit in luna ianuarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulMuncii.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.